Nagyjából 70 fős performansz volt a Móra Ferenc Múzeum előtt kora reggel

Az egyik diák a tanárai mellett szólalt fel, úgy jellemezte őket, mint második családját. Szükségének érezte, hogy itt kiálljon értük és elmondta, reméli, hogy hamarosan változást tudnak elérni az oktatásban. Utána Fodor vette át a szót ismételten és tájékoztatta a jelenlévő tiltakozókat arról, hogy ez az esemény ha más formában is, de 45 városban zajlik párhuzamosan”. Továbbá köszönetet mondott a szülőknek, akik egy másik hasonló eseményt szerveztek ma reggelre, de végül támogatták a diákokat és összeolvadt a kettő szervezés. Bátorította diáktársait az Egységes Diákfrontba való jelentkezésre.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Mint azt a tegnapi Klazuál téren megtartott tiltakozáson is elmondták az Egységes Diákfront (EDF) szegedi szervezői, a mai nap reggel 7 óra 45 percre élőláncot szerveztek a Móra Ferenc Múzeum elé. Az élőlánc előzetesen a Kőrösy József Közgazdasági Technikum irányába állt volna fel a rakpart felső részén, ez kicsit módosult később, de egy ködös péntek reggelen így is összegyűlt nagyjából 80 ember a múzeum előtti téren.

Kora reggel 7 óra 36 perckor még csak 8 diák várakozott a téren és csak később, háromnegyed nyolc környékén kezdtek el többen megérkezni a tiltakozásra. A szegedi EDF egyik szervezője, Fodor Zsófia elmondta, hogy fel fog állni az élőlánc, de nem fogják tartani 9-ig, inkább visszajönnek majd ide a Múzeum elé és beszélgetni fognak a megmozdulás témájáról és céljairól, mert 9-ig ácsorogni kicsit nehéz lenne.

Ezután inkább változtattak a terven: előszőr egy felkiáltójelet alkottak az emberek a Móra Ferenc Múzeum előtt, majd telefonjaikat feltartva világítottak. Ezt követte az élőlánc, amelyet az eredeti, rakpart felőli útvonal helyett áthelyeztek a Szeged felirat elé, valószínűleg azért, mert kevesebben érkeztek az eseményre a vártnál. Reggel 8 órakor érkezett még egy tucat tanár, majd velük kiegészülve 8 óra 3 perckor végül fel is állt az élőlánc, amiben a szervezőkkel együtt több mint 60 ember vett részt.

Tőle ismételten egy diák kérte el a hangosítót, aki a jelenlévőknek arról beszélt, hogy sokszor írják és mondják azt, hogy a tanároknak nem kellene pajzsként használniuk a diákokat. Szerinte ez hazugság, nem kell a diákságot óvni ezektől a tiltakozásoktól, mert itt róluk van szó, ők is látják a problémákat az oktatásban. Mi vagyunk a jövő és tanulni akarunk, de nem mindegy hogyan. A szülők részéről is volt felszólaló, aki szerint a tudás hatalom, nem szabad elveszni hagyni. Háromnegyed 8-ra már elkezdtek távozni demonstrálók közül, kötetlen beszélgetés kezdődött azok között, akik maradtak.

Budapesten délutánra is szerveztek egy nagyobb eseményt. Az Egységes Diákfront közleménye szerint 17 és 19 óra között a Március 15. térről indul a vonulás, ami a Clark Ádám téren, a Lánchídnál ér majd véget. Itt lesz felállítva egy színpad, valamint ezen a helyszínen, egy rövid beszéd után sort kerítenek szimbolikus, meglepetéseseményükre is.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az élőláncot követően visszatértek a múzeum elé, ahol a tervezett beszélgetésre került sor. Erre megérkezett még körülbelül egy tucat ember, így nagyjából 7080 diák, szülő és tanár gyűlt össze. Az október 19-i nulladik óra egyik szervezője elmondott egy slam poetry-t, megnyitva ezzel a felszólalók előtt a lehetőséget. Őt követte egy pedagógus, aki arról beszélt, hogy rengeteg gyermek kallódik, hátrányt szenved a szülei miatt.

Az okokat nem szeretném taglalni, a lényeg az, hogy óriási lyuk van az őket segítő hálózaton

fogalmazta meg a fentebbit, mint szerinte az egyik jelentős problémát ma az oktatásban.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder