Szegeden kicsöngettek a rendkívüli tanóráról, Szentesen csalódottak az alacsony részvétel miatt

  • Élő közvetítéssel jelentkezünk a csütörtökre szervezett tiltakozó eseményről, mely a korábbiakkal ellentétben most egy összehangolt, településenként egységes tiltakozó akció.
  • Csatlakozik Szegeden kívül többek között Pécs, Győr, Miskolc, Zalaegerszeg, Veszprém, Eger, Kaposvár, Szekszárd, Kecskemét, Szentes és Hódmezővásárhely is.
  • Szegeden a Deák Ferenc Gimnáziumnál kezdődik a gyülekező, majd sorban a Szent György tér, a Kőrösy József Közgazdasági Technikum előtti Stefánia, illetve a Móra Ferenc Múzeum jön, ezek után ér el a tömeg a Klauzál térre, ahol 18 órakor egy rendkívüli tanóra kezdődik.
  • Több tudósítónk és fotóriporterünk jelent a szegedi történésekről, emellett pedig Hódmezővásárhelyről és Szentesről is jelentkezünk.

Mára ennyi volt, holnap még jön az országos élőlánc

Köszönjük a figyelmet, mára lezárjuk élő tudósításunkat, mivel mindenhol befejeződtek a demonstrációk.

Pénteken azonban tovább folytatódnak az országos tiltakozások: országos élőláncot hirdetett a Egységes Diákfront  Pala Mozgalom. Reggel vidéken így Szegeden is és Budapesten is élőláncok lesznek az oktatásért, majd jön az országos pedagógussztrájk.

Az Egységes Diákfront szegedi bázisa azt írja Facebook-eseményükben, a becsengetéskor, vagyis péntek reggel 7:45-től 9 óráig a Móra Ferenc Múzeumtól a Kőrösy József Közgazdasági Technikum, vagyis a Stefánia irányába, a rakpart felső részén fognak élőláncot alkotni.

Budapesten délutánra is szerveznek egy nagyobb eseményt. Az Egységes Diákfront közleménye szerint 17 és 19 óra  között a Március 15. térről indul a vonulás, ami a Clark Ádám téren, a Lánchídnál ér majd véget. Itt lesz felállítva egy színpad, valamint ezen a helyszínen, egy rövid beszéd után sort kerítenek szimbolikus, meglepetéseseményükre is.

Miskolcon félezren, Pécsen kétezren demonstráltak, akik a szegediekkel fogtak össze

Mint ismert, csütörtök délután nem csak Szegeden, de más vidéki városokban is egyszerre kezdődött a demonstráció az oktatásért, az eseményeket a pedagógus-szakszervezetek és civilek közösen szervezték. Szegeden a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja (STEP) szervezte a csütörtöki vonulást.

Pécsen a szervezők szerint az elmúlt hónapok legnagyobb tüntetése volt csütörtökön az oktatásért, közel 2000-en vettek részt a demonstráción. Ők három helyszínen gyülekeztek, aztán a Széchenyi térre vonultak. A tüntetést már a frissen alapított Pécsi Oktatási-Nevelési Társulás (PONT) szervezte írja a Telex. Mindez először városi összefogásnak indult, de aztán szegediekkel is felvették a kapcsolatot, végül ehhez csatlakozott tucatnyi vidéki város is.

Győrben a lap szerint pártpolitikamentes demonstráción álltak ki a tanárokért a tüntetők, a felszólalók szerint cselekedni kell, nem elég demonstrálni. Az esemény végén meggyújtották az összefogás lángját.

Miskolcon több százan voltak a tüntetésen. A Telex tudósítója úgy tudja, hogy a 200 előre bekészített fáklya elfogyott. Egy helybéli tanár szerint 4–500-an vettek részt az eseményen. Miskolcon szintén több helyen gyülekeztek a tüntetők, a fáklyákat pontban 17 órakor gyújtották meg, ezután átvonultak a Szent István térre. Az eseményen felolvasták a 9 pontos követelésüket a szegedi demonstrációhoz hasonlóan.

Százhetvenen világították be a Kossuth teret az oktatásért Hódmezővásárhelyen

Országszerte összehangolt utcai demonstrációsorozat keretében álltak ki az oktatás reformjának ügye mellett a tanárok, diákok és a felelősséget érző civilek. A vidéki városok összefogási hullámának részeseként Hódmezővásárhelyen is utcára vitték követeléseiket a lakosok, melyeket a város főterére szervezett szolidaritási gyülekezésen olvastak fel.

17:30-kor már gyülekeztek kisebb tömbökben az emberek a sárga fénnyel kivilágított Kossuth téren, a hideg miatt enyhén didergő ember alakok közül sárga láthatósági mellényes szervezők tűntek ki. Fél hat után pár perccel megjelent Márki-Zay Péter polgármester is, majd okostelefonok és zseblámpák vakítóan világító fénye volt látható szinte minden harmadik ember kezében. 17:40-re már nagyjából 100120-an gyülekeztek a világháborús emlékmű pereménél, miközben osztogatták a Mi vagyunk a Grund dalszövegét.

Háromnegyed hat után pár perccel Szemán Ákos, a Németh László Gimnázium tanítója és az esemény fő szervezője ismertette a programtervet egy szaggatott hangzású mikrofon segítségével. Egész előtt tíz perccel felállt a nagyjából  150170 főből álló élőlánc, amely levegőbe tartott mobilokkal, lámpákkal a mozgalom szimbólumát formázta meg, körben felkiáltójelet. Összesen két percig állt a kivilágított alakzat, ezután Szemán Ákos felolvasta az ország nagyvárosaiban is elhangzott 9 pontot, amelyet tapsvihar fogadott, ezt követően teljes körbe rendeződtek, betöltve az egész főteret. Kisebb technikai gondokat leküzdve, szinte vacogva elénekelték a mozgalom himnuszává nemesedett Pál utcai fiúk-dalt, az éneket taps és füttyszó zárta.

A létszám nagyjából úgy alakult, ahogy vártuk. Fontosnak tartjuk megmutatni, hogy az oktatás nemcsak a tanárokról szól, hanem a diákokról, szülőkről, mindannyiunk élete kapcsolódik valamilyen módon az oktatáshoz – nyilatkozta a Szegedernek Szemán Ákos, aki hozzátette, hogy a jövőben is terveznek hasonló megmozdulást szervezni, a szegedi iskolákkal együttműködésben. A 18 óra utáni percekben elkezdtek hazafelé szállingózni az emberek, majd negyed óra alatt teljesen kiürült a Kossuth tér.

Fotó: Halmai Dávid / Szegeder

Fotó: Halmai Dávid / Szegeder

Felolvasták kilencpontos követelésüket a demonstrálók, majd ki is csöngettek a tanóráról

Erdélyi Eszter felszólalását követően a tömeg azt kiabálta, hogy „Sikerülni fog!”. Ezután azt a 9 pontot olvasták fel, amit minden tiltakozó városban ismertettek ezzel párhuzamosan. A kilenc pont a következő:

    1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról és hiteles tájékoztatást!
    2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, a kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza, megbecsülést a pedagógusoknak!
    3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
    4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást, önálló oktatási minisztériumot!
    5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
    6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek, az iskoláktól az egyetemekig!
    7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
    8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és tanításhoz, neveléshez!
    9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásnak, korszerű NAT-ot és szabad tankönyvválasztást!

    Az utolsó pontot a Szabadság! skandálása kísérte, majd a pontok felolvasását Fodor Zsófia diák felszólalása követte. Fodor az Egységes Diákfront (EDF) megszületéséről beszélt. A jelenlévőknek elmondta, úgy alakultak, hogy több kisebb diákszerveződés összefogott az ország több pontjáról.

    A holnap reggeli élőlánc lesz az első nagyszabású rendezvény, amit az EDF szervezett.

    Újra Erdélyi Eszter vette át a szót, aki arról beszélt, várják a válaszokat a közérdekű adatigénylésükre, majd kicsöngettek a rögtönzött tanóráról. Felhívták az estig dolgozó tanárokat a színpadra és a tömeggel együtt elénekelték a Mi vagyunk a grund című számot. Ezzel véget is ért a mai tüntetés.

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    „Nem hallottam még olyat, aki azt szerette volna, hogy a gyermeke pedagógus legyen” – Szentesen több mint százan tüntettek

    „Legutóbb négyszázan voltunk, most ennyien” – mondta az egyik szervező kissé csalódottan a szentesi Kossuth Lajos téren, a Megyeháza Konferencia és Kultúrális Központ, ahol mintegy 100–120 fő gyűlt össze a tanárok melletti kiállásukat kifejezendő. A 28 ezres csongrádi városban eredetileg lámpás vonulást is terveztek, de mivel annyian nem gyűltek össze, erről már a kezdéskor letettek, és csak a beszédeket tartották meg.

    Az egyik szervező szerint többen azért is kritizálják a tanárokat, mert nyáron ne dolgoznának, és így annyira nem is rossz a fizetésük. Szerinte ez azoktól hangzik el legfeljebb, akiknek nincs rálátása az oktatásra, egyébként nem mondanának ilyet. „A szülők a továbbtanulásnál nem javasolják gyerekeiknek a pedagóguspályát, én még nem hallottam olyat, aki azt szerette volna, hogy a gyermeke pedagógus legyen” – mondta egy felszólaló arról, milyen a tanárszakma vonzereje.

    A tüntetésen alapvetően a gyerekek szemszögéből mutatták be az oktatási rendszert érintő problémákat, volt felszólaló szülő is. Gere Gabriella tősgyökeres szentesi családanya szerint már az óvodákban is olyan hiányosságok vannak, például a felszerltség tekintetében, „amelyek az óvodai életet nagy mértékben megnehezítik”. Említésre méltó szerinte az is, hogy nem ritka, hogy a szülők segítenek mondjuk kifesteni az intézményekben.

    Szerinte a fejlesztőpedagógusok hiánya is nagy probléma, mert egyre több diák sajátos nevelési igényű, vagy van valamilyen tanulási problémája, ami miatt külön figyelmet igényelne. A mindennapos testnevelés is okozhat gondot logisztikailag, mert sokszor több osztálynak kellene egyszerre órát tartani, kevés a tornaterem. Szentesen szerinte sokszor az iskolák aulájában kell testnevelésórát tartani.

    A tüntetésen részt vevő kisebb tömeg türelmesen, csendben hallgatta végig az éppen aktuális felszólalót, közben többen transzparenseket tartottak kezükben. Különösebb atrocitás nem történt, az esemény úgy fél óra után véget ért, addig a Kossuth tér több sarkában is volt rendőri biztosítás.

    Becsöngettek a Klauzál téren: holnap még több intézmény csatlakozik be a sztrájkba

    Egy rendkívüli tanóra keretei között elszavalták a tüntetések már-már állandó elemét, József Attila Levegőt! című versét.

    Erdélyi Eszter a színpadon állva pontokba szedve idézte fel az elmúlt évek oktatást ért változásait. Beszélt a sztrájkot ért törvényi módosításokról, mire a tömeg azt kezdte el skandálni, hogy „A sztrájk alapjog!” Megköszönték a helyi és az országos sajtónak, hogy országos szinten is láthatóak a vidéki tiltakozások. „Mi kell még?” – kérdezte Erdélyi, majd elmondta, hogy már 1022-en írták alá a közös szolidaritási nyilatkozatukat, 43 szegedi és Szeged környéki intézmény dolgozói.

    Közérdekű adatigénylést nyújtottak be 50 kérdéssel a tankerületnek, melyben olyanokat kérdeztek, hogy például mért nem biztosít a tankerület az intézményeknek elegendő papírt a nyomtatáshoz, és hogy hova lett becsatornázva a bezárások alatt megspórolt rezsiköltség. Holnaptól még több intézmény csatlakozik be a sztrájkba. „Hogy elérjük a lehetségest, a lehetetlent kell akarni újra, meg újra, meg újra” – mondta Erdélyi, majd hozzátette, együtt sikerülni fog.

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Élőben kapcsolják az összes város tüntetőjét a Klauzál téren

    Miután megérkezett a Klauzál térre a tömeg, elkezdtek a telefonok vakujával világítani és azt skandálták, hogy „nincs tanár, nincs jövő!” 350–400 ember biztosan van a Kárász utca mentén lévő téren. A helyszínen a szervezők elmondták, hogy élőben fogják kapcsolni az összes városban zajló tüntetést, így egyesítve őket. Először a pécsi tüntetoket érték el, akik hangosan skandálták, hogy „veletek vagyunk”.

    Pécsett egyébként a Telex tudósítása alapján az elmúlt hetek legnagyobb megmozdulása vana szervezők szerint, ami először városi összefogásnak indult, de aztán szegediekkel is felvették a kapcsolatot. Végül ehhez csatlakozott tucatnyi vidéki város is. A pécsi tüntetésen sorban felolvassák a pedagógusok, szülők, diákok 9 követelését.

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    „Jajj, de jól néztek ki” – köszöntötte a menetet a Klauzál téri tömeg

    „Ma este együtt van az egész ország“ – mondta egy szervező a múzeumnál, majd felsorolta a demonstrácioban résztvevő városokat. Skandálva a tömeg tovább indult a Klauzál térre a Tisza part mentén, majd a Victor Hugo utca irányába fordult, ahol a szegedi Fidesz irodája is található.

    Az irodára ügyet sem vetve haladtak el az utcán a végállomás irányába. A téren várakozók skandálva köszöntötték az érkezőket: „Jajj, de jól néztek ki. Üdvözlünk titeket, már régóta vártunk rátok.”

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    A Móra Ferenc Múzeumig autós dudaszó fogadta a menetet

    A menet megérkezett a Móa Ferenc Múzeum elé, amelyik a negyedik gyülekezési pont volt. Bár előzetesen 17:20-ra hirdették meg a gyülekezőt, a körülbelül 200 fős menet kicsit később, 17:32-re érkezett meg.

    A múzeum előtt nagyjából 100 ember várta a tüntetőket „Hajrá Szeged!” skandálással. A vonulás közben több autó dudálásával fejezte ki szolidaritását. Ezzel az egyesüléssel a tömeg gyorsan több száz fősre duzzadt. A találkozó után el is indultak a Klauzál tér irányába.

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Megérkezett a Kőrösy elé a tömeg, már messziről lehetett hallani a skandálásokat

    A menet megérkezett a Kőrösy elé 17:13-kor. Már előtte is messziről lehetett hallani a „szabad ország, szabad oktatás!” skandálást, majd egy percre rá meg is érkezett a menet eleje. „Gyertek velünk!” – kiabálták.

    A menetet felszólalással fogadták, elhangzott, hogy „ami itt ma történik nem más mint a fényesség harca”. Arra kérik a jelenlevőket hogy vegyék elő a telefonjaikat és világítsanak, mert „mi fényt viszünk ma a sötétségbe”. „Menjünk előre, ne hátra!” – kiabálta valaki a tömegből egy megafonba.

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    „Sziasztok, csatlakozzatok hozzánk!” – A Szent György téren járt a menet

    A tömeg hármas sorokban haladt a Szent György tér felé a bicikliúton rendőri kíséret mellett. Több autó támogatóan dudált. „Kivilágosodik“ – hangzott a rigmus a dobszóra.

    A Szent György téren eközben nagyjából 50 ember várakozott, diákok és családok vegyesen, hogy a menet ideérjen. „Sziasztok, csatlakozzatok hozzánk!” – köszöntötték a téren várakozók a felvonulókat, majd jött a válasz: „Gyertek velünk!” De ez már mindenkinek szólt. A tömeg a Kőrösy felé vonult tovább. A Radnóti előtt egy nagyjából 20 fős csoport csatlakozott.

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    A Kőrösynél Bródy János egyik dala szólt, a gyülekező demonstrálók szónokolnak is

    A Deák Ferenc Gimnázium elől 16 óra 36 perckor indult meg a Szent György tér felé, majd a Kőrösy József Technikum elé tartó menet, melyet körülbelül százan alkotnak. Mindeközben a Kőrösy előtt a Stefánián is van egy gyülekezőpont, melyet menetrend szerint délután 17 órára kell elérjenek.

    Egyelőre gyülekeznek itt is a demonstrálók, a tucat sárgamellényes rendezőn kívül pár ember volt még csak, amikor Bródy János Szabadnak születtél című dala szólt. jelenleg olyan 30–40 ember lehet az épület előtt. 

    Az egyik szervező is felszólalt és elmondta azon gondolatát amely a kiállás előtt fogalmazódott meg benne. Mint mondta, azért jöttek, hogy elhozzák a fényt. „Mi nem tűzzel és erőszakkal harcolunk, hanem fénnyel a sötétség ellen.” Az is elhangzott, hogy „ez már nem csak a tanárokról szól, ez a gyermekekről is szól”.

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    A Deák előtt meggyújtották az szabad oktatás lángját, elindult a menet a Kőrösy felé

    A Deák Ferenc Gimnázium elől indult ma az a felvonulás, mely az országos rendezvényekhez csatlakozva tiltakozik az oktatás és a pedagógusok helyzete ellen. Ide 16 óra 30 percre várták a demonstrálókat a szervezők, a gimnázium előtti füves placcon gyülekeztek.

    Miután megtörtént az eligazítás, lassan a demonstrálók is gyülekezni kezdtek. Nagyjából 70–100 ember jött össze a feles kezdésig. A transzparensek között több iskola neve is feltűnt, és az SZFE fáklyája is, amit indulás előtt meggyújtottak. A menetet rendőrök biztosították, a tömeg dobszóra, 16 óra 36 perckor indult meg a Szent György tér felé, aztán a Kőrösy József Technikum elé, ahol másik tudósítónk szerint egyelőre csak a rendezők tartózkodnak. „Szabad ország, szabad oktatás!“ — skandálták a tiltakozók vonulás közben.

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Fotó: Bálint András / Szegeder

    Összehangolt menet lesz ma a Deák Ferenc Gimnáziumtól a Klauzál térig

    A csütörtökre szervezett tiltakozó esemény a korábbiakkal ellentétben most egy összehangolt, településenként egységes tiltakozóakció lesz. Csatlakozik Szegeden kívül még Pécs, Győr, Miskolc, Zalaegerszeg, Veszprém, Eger, Kaposvár, Szekszárd, Kecskemét, Szentes és Hódmezővásárhely is.

    A tiltakozást egy lámpás, vonulós, esetenként fáklyás menetként hirdették meg országosan. Szegeden a helyi szervező, a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja (STEP) azt írja Facebook-eseményben, hogy a résztvevők hozzanak magukkal világítóeszközt, lámpát, telefont, majd csatlakozzanak a vonulásos menet gyülekezőhelyeinek valamelyikére:

    • 16:30 Deák Ferenc Gimnázium előtt
    • 16:50 Szent György tér
    • 17:00 Kőrösy előtti Stefánia
    • 17:20 Móra Ferenc Múzeum előtt

    Ezekről az állomáshelyekről vonulnak együtt a Klauzál térre, ahol 18 órakor egy rendkívüli tanóra kereteiben beszélnek az oktatásügy aktuális állapotáról, és felolvassák az oktatást érintő 9 pontos követeléseiket.

    Eddig is aktív volt Szeged a tiltakozásokkal, összeszedtük, mik voltak eddig

    Szegeden szinte mindig volt valamilyen különálló, vagy egységes tiltakozás az országos, vagy éppen a fővárosi szervezkedésekkel párhuzamosan. Most sincs ez másképp, azonban alább összegyűjtöttük, hogy mik voltak eddig.

    • Szeptember 30-án, pénteken deákos, radnótis és ságváris diákok virrasztottak tanáraikért a Dugonics téren, közel százan voltak jelen.
    • Október 4-én, kedden a Pedagógusok Szakszervezete tartott demonstrációt a Magyar Ede téren, ahol felolvasták petíciójukat, majd eljuttatták azt az alapvető jogok biztosának.
    • Október 5-én reggel élőláncos tiltakozás volt a Deák Ferenc Gimnázium és a Gábor Dénes középiskola előtt.
    • Szintén 5-én közel közel 1000 fő gyűlt össze tüntetni a város közepén, a Széchenyi téren, Klebelsberg Kuno szobra körül. „Az nem lehet, hogy ennyi akarat ne adódjon össze” – mondta a tömegnek a Deák Ferenc Gimnázium egyik tanára.
    • Október 14-én, pénteken Szegeden és környékén már tucatra tehető volt a kiálló intézmények száma, és bár élőlánc csupán két helyen volt, ekkor olvasták fel közös nyilatkozatukat a tanárok számos intézmény előtt. Ez az a nyilatkozat, amelyben biztosítják egymást, hogy kiállnak tanártársaikért, ha valamelyiküket kirúgnák véleménye miatt.
    • Október 19-én, szerdán közel ötven diák tartott „nulladik órát” kora reggel a Klauzál téren, itt elsősorban ők is voltak a felszólalók.
    • Az elmúlt évek legnagyobb létszámú tüntetése jött ezután, október 20-án több mint kétezer fő részvételével. Az eseményen élőláncot alkottak a résztvevők a Dugonics és Széchenyi terek között.
    • Október 27-én országos tüntetéssorozatot hirdettek a pedagógus-szakszervezetek. Szegeden versszavalással készültek az iskolák, melyről szintén élőben tudósítottunk.

    Novemberben az országos eseményeket 18-ára, vagyis péntekre hirdették meg. Mi lesz tehát a csütörtöki események után?

    • November 18-a ismét sztrájknap az oktatásban dolgozók és tanulók számára. Az összefogás keretében országos élőláncot hirdetett a Egységes Diákfront. A szegedi eseményen péntek reggel 7:45-től 9 óráig a Móra Ferenc Múzeumtól a Kőrösy József Közgazdasági Technikum, vagyis a Stefánia irányába, a rakpart felső részén fognak élőláncot alkotni.