„Itt az ország sorsáról van szó, valamit tegyetek, fiatalok!” – becsöngettek a Klauzál téren

Szerdán 6 óra 30 perckor becsöngettek a szegedi Klauzál téren. Reggelente, bár kizárólag gyalogosok közlekedhetnek itt, ez a város egyik legforgalmasabb pontja. Nem véletlen tehát, hogy ide szerveztek nulladik órát szegedi diákok, amelyben tanáraik mellett álltak ki. Az eseménynél külön kihangsúlyozták a szervezők, hogy nem szeretnék, ha a pártlobogóktól mentes rendezvényre valaki mégis ilyen szimbólummal érkezne.

A gyülekezésnél már jelen volt körülbelül 50 diák, köztük fehér szalagokat osztottak ki a szervezők, a feleléseket 6 óra 50 perckor kezdték meg. Többek között azt emelték ki, hogy a tavalyi tanév óta tartó kiállás a tanárok mellett nemcsak a fizetésekről szól, hanem a rendszerszintű problémákról, amelyekre sürsőgen megoldást kell találni. Az egyik felelő elmondta, hogy mindannyiuknak vannak olyan tanárai, akikre felnéznek és tisztelik őket, nemcsak a tananyag és a tudás átadása miatt, hanem mert megtanítják őket arra, hogy hogyan legyenek emberek.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Egy következő fiatal arra hívta fel a figyelmét az összegyűlt diákoknak és körülbelül egy tucat felnőttnek, hogy nem embereket nevel az oktatási rendszer és elveszett az empátia a diákokból. De nem a tanárok a hibásak, mert nincsen lehetőségük arra, hogy embereket neveljenek.Ekkorra már több mint 70 diák hallgatta a beszédeket és a járókelők közül is sokan megálltak. A további felszólalók arról beszéltek, hogy a véleményszabadság egy nagy felelősség is, és amikor azt érzik baj van, ezzel élni kell. Egy pedagógus is szót kért azért, hogy elmondhassa, a diákoknak nincs veszteni valójuk és jobban össze kell fogniuk.

Itt az ország sorsáról van szó, valamit tegyetek, fiatalok, mert a ti jövőtökről is van szó!

Ezt követően közösen elénekelték a Mi vagyunk a Grund című számot és a szervezők invitálták a jelenlevőket a holnapra meghirdetett élőláncra, majd az óra végét jelző csengő után elindultak iskoláikba. Csütörtökön Szegeden nagyszabású megmozdulás várható: két szervezet élőláncot szervez a szegedi és Szeged környéki iskolákért, az eseményre már több mint 1600 ember jelzett vissza a Facebookon.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az országos tüntetések mellett Szegeden is sokan mozdultak meg az elmúlt időszakban. Október első keddjén a Pedagógusok Szakszervezete tartott demonstrációt a Magyar Ede téren, ahol felolvasták petíciójukat, majd eljuttatták azt az alapvető jogok biztosának, a következő héten pénteken pedig deákos, radnótis és ságváris diákok virrasztottak tanáraikért a Dugonics téren. Ezek után kétszer is volt élőláncos virrasztás: az első még csak két iskola vett részt, a másodikon azonban már Szegeden és környékén tucatra tehető a kiálló intézmények száma, bár élőlánc csak két helyen volt.

A másik legnagyobb megmozdulás az első élőláncos nap estéjén történt, amikor közel közel 1000 fő gyűlt össze tüntetni a város közepén, a Széchenyi téren, Klebelsberg Kuno szobra körül. „Az nem lehet, hogy ennyi akarat ne adódjon össze” – mondta a tömegnek Andóczi Balogh József, a Deák Ferenc Gimnázium tanára, aki rátért arra is, hogy a pedagógusok nem kapnak kellő szabadságot, megbecsültséget, munkájukkal arányos fizetést, és követelik a Kölcseyből kirúgott tanárok munkaviszonyának azonnali visszaállítását. „Sok ország ment már csődbe, amely a hadászatra erején felül költött, de még egy sem, amely az oktatásra” – idézte Klebesberget, amit a tömeg hangos tapssal és éljenezéssel köszöntött.