Vannak, akik fönt vannak a tanáriban? De miért?

Fotó: Bálint András / Szegeder

„Vannak, akik fönt vannak a tanáriban? De miért?” – kérdezte felhangon az egyik kiálló pedagógus PDSZ-es kollégájától, aki szervezte az eseményt, majd arról beszélgettek, hogy némely munkatársuknak annyira nem fontosak ezek az ügyek. Néhány méterrel arrébb arról folyt a diskurzus rég nem látott kollégák között, hogy előfordul, hogy már a korhatár fölött, nyugdíjasként is vállalnak tanéveket pedagógusok.

Az élőláncot végül 7:51-kor függesztették fel, a szervező megköszönte a részvételt, és mint fogalmazott, „országos hír leszünk”, majd meg is indokolta, hogy miért épp most zárják az eseményt: a törvény szerint a tanítás megkezdése előtt 10 perccel kell megjelenniük az épületben.

Múlt héten pénteken deákos, radnótis és ságváris diákok virrasztottak tanáraikért a Dugonics téren, tegnap pedig a Pedagógusok Szakszervezete tartott demonstrációt a Magyar Ede téren, ahol felolvasták petíciójukat, majd eljuttatták azt az alapvető jogok biztosának. Az országos sztrájkhoz és a mai budapesti eseményekhez csatlakozva ma estére is terveznek egy nagyobb kiállást a tanárokért este hat órára a Széchenyi térre, ami a Szegediek a jövő oktatásáért! névre hallgat, és amelynek Facebook-eseményét eddig több mint hatszázan jelezték vissza.

A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretén belül a Telexen is megjelenik.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Szerda reggel hétre szerveztek élőláncot a szegedi Deák Ferenc Gimnázium elé tanárok, az esemény célja volt, hogy az országos tiltakozásokhoz csatlakozva felhívják a figyelmet az oktatásban érintettek nehézségeire, az oktatási rendszer súlyos gondjaira. A Deák Ferenc Gimnázium mellett a Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt is tartottak egy élőláncos tüntetést, ami reggel fél nyolckor kezdődött.

A Deák Ferenc Gimnázium előtt szervezett élőláncba a szülőket, nagyszülőket, illetve minden támogatót vártak. „Azért vagyunk itt, hogy felhívjuk a figyelmet az oktatás nehézségeire, egymást támogatva” – mondta egy felszólaló. Ezután egy perc néma csend következett, majd a „folytatjuk” és a „szolidaritás” szavakat kezdte el skandálni a tömeg.

Az élőláncban nagyjából 230-an vettek részt. Az esemény végén a Krúdy Gyula Szakképző Iskola képviselői olvasták fel a szakképzésben dolgozók követeléseit, melyekben többek között önálló oktatásügyi minisztériumot és több jogot követelnek maguknak, a diákoknak pedig a tananyag csökkentését, intézkedéseket a kiégés megelőzésére és ingyen tankönyv helyett ingyen notebookot, korszerű interaktív tananyagot szeretnének.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A Mars téren található Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt tartott élőláncos tüntetés reggel fél 8-kor kezdődött. Ezt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezte, követeléseiket már korábban nyilvánossá tették.

Ők is olyan ügyekért álltak ki, mint hogy az oktatásnak önálló minisztériumot kell létrehozni, hogy meg kell szüntetni a szakképzés leválasztását a közoktatásról, hogy a tanévre számított órakeretet el kell törölni, mert egyenlőtlen és igazságtalan munkaterhelést eredményez, hogy az órarend szerinti túlórákat és az eseti helyettesítésből eredő túlmunkát minden esetben fizessék ki, vagy hogy a tanároknak legyen szabad döntési joga az akkreditált továbbképzések kiválasztásában.

Az esemény bár félre volt meghirdetve, már valamivel korábban felállt az élőlánc az épület előtti járdán, szemben a város piacával. A nagyjából harminc méteres láncot 60–70 fő alkotta, nagyrészt pedagógusok, de ahogyan közeledtünk a 8 óra felé, folyamatosan bővült a tanítók kedves invitációjára megálló és csatlakozó tanulókkal is.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder