Ma vonulás lesz a Klauzál térre, pénteken élőláncot szerveznek a Móra-múzeumtól az oktatásért tiltakozók

Mint ismert, november 18-a ismét sztrájknap az oktatásban dolgozók és tanulók számára. A tiltakozók ugyanis saját elmondásuk szerint fel akarják ezzel hívni a figyelmet az oktatás egyre súlyosabb problémáira. A saját, és az ország jövőjéért állnak ki, méghozzá egy célért, egy időben, egységesen az oktatásért és az oktatásban dolgozókért.

Ezért aztán összefogás keretében aznapra, vagyis péntekre országos élőláncot hirdetett a Egységes Diákfront Pala Mozgalom. Az Egységes Diákfront szegedi bázisa is szervez hasonlót, mint azt Facebook-eseményükben írják, a becsengetéskor, vagyis péntek reggel 7:45-től 9 óráig a Móra Ferenc Múzeumtól a Kőrösy József Közgazdasági Technikum, vagyis a Stefánia irányába, a rakpart felső részén fognak élőláncot alkotni.

Budapesten délutánra szervezik az eseményt, így az ország számos pontjáról fel tudnak utazni a tiltakozók. Az Egységes Diákfront közleménye szerint pénteken 17 és 19 óra  között a Március 15. térről indul a vonulás, ami a Clark Ádám téren, a Lánchídnál ér majd véget. Itt lesz felállítva egy színpad, valamint ezen a helyszínen, egy rövid beszéd után sort kerítenek szimbolikus, meglepetéseseményükre is.

Szegeden legutóbb egyébként egy hónapja, október 20-án az elmúlt évek legnagyobb létszámú tüntetése jött létre: több mint kétezer fő részvételével élőláncot alkottak a résztvevők a Dugonics és Széchenyi terek között. A tiltakozók vaskos sort alkottak, az utóbbi helyszínen meg is kellett kanyarintani azt, hogy elférjenek.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Előtte viszont csütörtökön lesz egy lámpás, vonulós, esetenként fáklyás menet, legalábbis országosan így hirdették meg. Szegeden nem tudni, hogy lesz-e fáklya, mindenesetre a helyi szervezők, a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja (STEP) azt írja Facebook-eseményben, hogy a résztvevők hozzanak magukkal világítóeszközt, lámpát, telefont. Meg persze magunkat a gyülekezőhelyek valamelyikére:

  • 16:30 Deák Ferenc Gimnázium előtt
  • 16:50 Szent György tér
  • 17:00 Kőrösy előtti Stefánia
  • 17:20 Móra Ferenc Múzeum előtt

Ezekről az állomáshelyekről vonulnak együtt a Klauzál térre, ahol 18 órakor egy rendkívüli tanóra kereteiben beszélnek az oktatásügy aktuális állapotáról, és felolvassák az oktatást érintő 9 pontos követeléseiket.

A tiltakozás Pécs, Győr, Miskolc, Zalaegerszeg, Veszprém, Eger, Kaposvár, Szekszárd, Kecskemét, Szentes és Hódmezővásárhely települések összehangolt szervezésében egy időben valósul meg, ezzel támogatva egymást és a kitűzött célokat, mely szerint hangot adnak az oktatásért való aggodalmuknak, megmutatva, hogy a közös ügy összehozza őket.