Eddig is aktív volt Szeged a tiltakozásokkal, összeszedtük, mik voltak eddig

Szegeden szinte mindig volt valamilyen különálló, vagy egységes tiltakozás az országos, vagy éppen a fővárosi szervezkedésekkel párhuzamosan. Most sincs ez másképp, azonban alább összegyűjtöttük, hogy mik voltak eddig.

  • Szeptember 30-án, pénteken deákos, radnótis és ságváris diákok virrasztottak tanáraikért a Dugonics téren, közel százan voltak jelen.
  • Október 4-én, kedden a Pedagógusok Szakszervezete tartott demonstrációt a Magyar Ede téren, ahol felolvasták petíciójukat, majd eljuttatták azt az alapvető jogok biztosának.
  • Október 5-én reggel élőláncos tiltakozás volt a Deák Ferenc Gimnázium és a Gábor Dénes középiskola előtt.
  • Szintén 5-én közel közel 1000 fő gyűlt össze tüntetni a város közepén, a Széchenyi téren, Klebelsberg Kuno szobra körül. „Az nem lehet, hogy ennyi akarat ne adódjon össze” – mondta a tömegnek a Deák Ferenc Gimnázium egyik tanára.
  • Október 14-én, pénteken Szegeden és környékén már tucatra tehető volt a kiálló intézmények száma, és bár élőlánc csupán két helyen volt, ekkor olvasták fel közös nyilatkozatukat a tanárok számos intézmény előtt. Ez az a nyilatkozat, amelyben biztosítják egymást, hogy kiállnak tanártársaikért, ha valamelyiküket kirúgnák véleménye miatt.
  • Október 19-én, szerdán közel ötven diák tartott „nulladik órát” kora reggel a Klauzál téren, itt elsősorban ők is voltak a felszólalók.
  • Az elmúlt évek legnagyobb létszámú tüntetése jött ezután, október 20-án több mint kétezer fő részvételével. Az eseményen élőláncot alkottak a résztvevők a Dugonics és Széchenyi terek között.
  • Október 27-én országos tüntetéssorozatot hirdettek a pedagógus-szakszervezetek. Szegeden versszavalással készültek az iskolák, melyről szintén élőben tudósítottunk.

Novemberben az országos eseményeket 18-ára, vagyis péntekre hirdették meg. Mi lesz tehát a csütörtöki események után?

  • November 18-a ismét sztrájknap az oktatásban dolgozók és tanulók számára. Az összefogás keretében országos élőláncot hirdetett a Egységes Diákfront. A szegedi eseményen péntek reggel 7:45-től 9 óráig a Móra Ferenc Múzeumtól a Kőrösy József Közgazdasági Technikum, vagyis a Stefánia irányába, a rakpart felső részén fognak élőláncot alkotni.

>>> Ez a cikk egy élő közvetítés része. Tovább a közvetítésre! <<<