Csütörtöki tüntetések: Szegeden legalább egy tucat iskola tanárai álltak ki, Hódmezővásárhelyen élőlánc is volt

  • Országos tüntetéssorozatot hirdettek csütörtökre a pedagógusszakszervezetek. Szegeden versszavalással készültek az iskolák.
  • Több intézmény demonstrál a városban, a Deák Ferenc Gimnázium előtt velük együtt három iskola pedagógusainak kiállásáról tudunk.
  • Hódmezővásárhely is csatlakozik, itt a város főterére szerveztek élőláncot.

A Tabán általános iskola 41 pedagógusa csatlakozott a szegedi összefogáshoz, csütörtökön is részt vettek a tiltakozásokban

A szegedi Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tudatta a Szegederrel, hogy az intézmény pedagógusai is csatlakoztak az országos és helyi demonstrációkhoz. Ennek keretében még az első nagy megmozduláskor, október 5-én 24 fővel vettek részt a sztrájkban, a szegedi összefogási nyilatkozatot pedig 41-en írták alá.

Ezen felül a mai naphoz csatlakozva ők is elszavalták az iskola bejárata előtt Arany János A walesi bárdok című versét, szintén feketébe öltözve, néhányukon pedig a jól ismert kockás szalagos kitűző volt látható.

Fotó: Tabán Általános Iskola

Deszken is volt kiállás az oktatásért, a teljes tanári kar Arany Jánost szavalt

Egy újabb levelet kaptunk, miszerint a deszki Zoltánfy István Általános Iskola is kiállt ma az országos pedagógussztrájk kapcsán. Ők is követték azt a programot, melyet a megyei tanárok összefogásából alakult Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja készített.

Eszerint a tanárok három követelését sorolták fel, majd Arany János A walesi bárdok című balladáját szavalták a tiltakozók, szintén fekete ruházatban. Információink szerint a fotón lévő hét fő az iskola teljes tanári kara, akik az iskolaigazgató és helyettese kivételével mind kiálltak.

Fotó: Zoltánfy István Általános Iskola

A szegedi Wesleyben élőlánccal tiltakoztak az országos pedagógussztrájkhoz csatlakozva

Szerkesztőségünkhöz beérkezett egy újabb üzenet, miszerint a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium is csatlakozott a mai napi pedagógussztrájkhoz, méghozzá egy élőlánccal.

Mint azt az iskola egyik munkatársa, Polyák Ibolya közösségi oldalán írja, a Wesley iskola dolgozói a szülőkkel együtt álltak ki az oktatási rendszer változásainak érdekében. Egyúttal megköszönik a demonstráción megjelent szülőknek, hogy szívükön viselik gyermekeik jövőjét az oktatásban.

Fotó: Polyák Ibolya

Az egyik legjobb szegedi gimnázium tanára: Ne feledjétek, nélkülünk nincs jövő

A szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola épp a napokban végzett egy oktatási intézményeket rangsoroló listán a középiskolai mezőnyben második helyen Csongrád-Csanád megyében.

A néhány évvel ezelőttig még Ságvári Endre nevét viselő iskola nevelőtestületének tagjai délben álltak ki az iskola épülete elé, a Tisza Lajos körútra, hogy kifejezzék tiltakozásukat az oktatás és a tanárok helyzete miatt.

„Teljes mértékben egyetértünk a követelésben megfogalmazottakkal” – mondták, majd felolvasták a már ismertetett, a többi iskolánál is elhangzott pontokat. Ezután hangzott el Arany János A walesi bárdok című versének utolsó pár versszaka.

„Képletesen Montgomeryben vagyunk, az elhíresült lakomán.”

A versmondást a padkán állva pár diák követte végig, az eseményen 39 tanár volt jelen.

„A sokszínűségben hiszünk, sokszínűek vagyunk” – hangzott el Hornok András magyar–olasz szakos tanár felszólalásában, aki hozzátette azt is, hogy a sokszínűség ellenére összeköti a pedagógusokat a hivatástudat, az élhető jövőbe vetett bizalom, mert nem a jövő generációinak a javait akarják, hanem a boldogulásukat szeretnék szolgálni. „És ne feledjétek, nélkülünk nincs jövő!” – zárta sorait.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Alig ment be diák, szinte az összes pedagógus kiállt a Béke utcai általánosban

A Béke Utcai Általános Iskolában szinte százszázalékos volt a tanári kiállás, melyről büszkén számolt be lapunknak az egyik tanító. Mint elmondták, a sztrájk idejére a szülők is támogatták őket, hiszen nagyon alacsony létszámban küldtek be gyerekeket az iskolába a mai nap.

Egyúttal elárulták, hogy minderre azért van szükség, mert változást szeretnének az oktatásban, így állnak ki egymásért, valamint a jövő nemzedékéért. Érzik ők is a tanárhiány nehézségeit, a megnőtt terheket, az egyre kevesebb megbecsülést.

Fotó: olvasónk / Szegeder

A Gregor igazgatóhelyettese nem engedte a tanároknak, hogy demonstráljanak

A Szeged.hu írta meg, hogy az Újszegeden lévő Gregor József Általános Iskolánál kudarcba fulladt a tanárok tiltakozása. A lap fotósa és a Szeged Televízió stábja is kiment ugyanis a helyszínre, de Pocsai Blanka – aki egyébként korábban fideszes önkormányzati képviselő volt – az intézmény igazgatójaként ezt nem engedte. A lap információi szerint össze is vitatkozott három tanárral emiatt, majd ezek után aggályosnak nevezte a Szeged Televízió stábjának, hogy az iskola előtt tartózkodnak.

A Gregor iskolánál is egyébként, mint szinte mindenhol máshol Szegeden, Arany János A walesi bárdok című balladáját olvasták volna fel. A Szeged.hu információi szerint Pocsai azzal érvelt, hogy csak akkor lett volna szabad szavalni az iskola előtt, ha öt nappal előtte bejelentik ezt neki a tanárok. Egyetlen tanár, a szervező állt ki végül az iskola elé, aki egyedül felolvasta a tanárok három követelését és felolvasta Arany művét.

Tizenkét szegedi intézmény áll ki ma az oktatás jövőjéért

A Szeged.hu gyűjtése szerint az alábbi iskolákban ezekben az időpontokban voltak és lesznek ma Szegeden megmozdulások, amelyek jellemzően annyiból állnak, hogy a tanári kar egy része felolvassa az utcán Arany Jánostól A walesi bárdokot. Linkeltük azokat a helyszíneket, ahonnan a Szegeder.hu tudósítói jelentettek.

Hódmezővásárhelyen élőlánc volt a Kossuth téren, innen hódmezővásárhelyi tudósítónk jelentkezett.

„Az összefogásunkat és a szolidaritásunkat mi sem szimbolizálja jobban” – a Madách Imre általános iskola tanárai is csatlakoztak a mai versmondáshoz

A Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanárai is csatlakoztak a mai szegedi versmondáshoz. A 9 óra 40 percre meghirdetett esemény néhány percet csúszott, majd a tanárok egy tíz főből álló csoportja sorakozott fel az iskola bejárata előtti járdán.

A már ismert követeléseiket is felolvasták, ami után itt is Arany A walesi bárdokja következett. „Az összefogásunkat és a szolidaritásunkat mi sem szimbolizalja jobban” – mondta az egyik tanár a verset felvezetve.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az előadást a helyi sajtó képviselői és az elhaladó autók hallgatták, az esemény – amit az iskolaépület ablakaiból a gyerekek is valamelyest végigkövettek – végeztével a demonstrálók visszamentek az iskolába.

Diákok tapsolták meg a Tömörkény kiálló tanárait a két óra közötti szünetben

A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola elé is kiállt mintegy 35 pedagógus, hogy tiltakozzanak az oktatás helyzete miatt. Az országos tiltakozásokhoz csatlakozva mindenkin többnyire fekete ruha volt, valamint egy matricát is viseltek. Ezen a tüntetéssorozat országos jelképévé vált, körbe írt felkiáltójel volt, melyet Horgas Péter látványtervező és Molnár Áron, a noÁr Mozgalom legismertebb arca alkottak meg közösen. Molinót is feltartottak, egyiken az iskola neve volt látható, a másikon pedig az, hogy „Nincs tanár, nincs jövő!”

A kiállás maga szervezetten zajlott, 9 óra 25 perc után, a második órát követő szünetben. A pedagógusok felálltak a szecessziós iskolaépület bejáratához, majd Rechtenwald Kristóf volt az, aki először beolvasta a tiltakozásokon már korábban, a frissen alakult Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja által közösen megfogalmazott három pontot. Eszerint a kiüresített sztrájktörvény visszaállítását, egy közös oktatási minisztérium felállítását, és a kirúgott kölcseys tanárok azonnali hatállyal való visszahelyezését követelik.

Fotó: Legény Dániel / Szegeder

Ezután elszavalták együtt Arany János A walesi bárdok című balladáját, mellyel elmondásuk szerint azt szimbolizálják, hogy a jövőben is készek közösen áldozatot hozni a céljaikért. Az előadás eltartott egy ideig, miközben autók haladtak el az iskola előtti utcán, egyikük támogatólag dudált is. Mivel egyes diákoknak most kezdődött az oktatás, az előadást nem megzavarván gyűltek össze a bejárat körül, mások az iskola ablakaiból figyelték az eseményt. Miután lezajlott a szavalás, hirtelen síri csend lett, a téren álló diákok megtapsolták tanáraikat, akik vissza is vonultak az épületbe.

A Deák előtt egyszerre három iskola tanárai demonstráltak

„Kezdjük, mert becsöngetnek” – mondta az egyik tanár a szegedi Deák Ferenc Gimnázium lépcsőjén állva, miközben a szomszédos két iskola képviselői is megérkeztek a közös versmondásra. Itt egyszerre tiltakozott a Deák mellett a vendéglátóipari Krúdy Gyula Szakképző Iskola és a Gedói Általános Iskola is.

9 óra előtt pár perccel kezdték a demonstrációt, a többi szegedi intézményhez hasonlóan itt is felolvasták a tanárok három pontból álló követelését, melyben a sztrájkjog visszaállítását, közös oktatási minisztériumot a köznevelésnek és a szakképzésnek, valamint a Kölcsey-gimnáziumból kirúgott tanárok pozíciójukba történő visszaállításának fontosságát hangsúlyozzák.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A megmozduláson közel negyven tanár vett részt, ezt most diákok, szülők nem követték figyelemmel. Volt viszont rendőri jelenlét, az egyik tiltakozó viccesen meg is jegyezte, vajon mire számíthattak a hatóságok.

Feketében szavaltak a tanárok az Arany János Általános Iskola előtt

Az országos tiltakozásokhoz a szegedi Arany János Általános Iskola is csatlakozott. Itt ma reggel 7 óra 15 percre szerveztek a tanárok egy rövid demonstrációt, ahogy azt a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja tegnapi közleményében jelezte, Arany János A walesi bárdok című versét szavalták a tiltakozók, feketében.

A közös szavalás előtt a tanárok felolvasták követeléseiket is, amiben a kiüresített sztrájkjog visszaállítását, közös oktatási minisztérium felállítását a köznevelésnek és a szakképzésnek, a Kölcsey-gimnáziumból kirúgott tanárok azonnali hatállyal történő állásukba való visszahelyezését sürgetik.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder

A versmondást egy szülő videózta, míg más szülők és gyerekek hallgatták az előadást, melynek végén mindenki tapsolt. A demonstráción 20 tanár vett részt.

Ahogy az országban, úgy Szegeden és környéken is több iskola hirdetett tiltakozó demonstrációt mára. Ezek zöme nagyjából egy időben, reggel 9 óra körül kerül megrendezésre.

Élőlánccal indult a reggel Hódmezővásárhelyen, legalább 120-an álltak ki a Kossuth téren

Az elmúlt hetekben a tanársztrájk ügyében Hódmezővásárhelyen semmilyen jelentős megmozdulás nem történt. A nagymúltú Bethlen-Gimnázium – amely jövőre ünnepli alapításának 300. évfordulóját – egyházi iskolaként sem vett részt eddig semmilyen formában a pedagógusok tiltakozási eseményein. Tudomásunk szerint még tavasszal a gimnázium egyik oktatója szóbeli figyelmeztetést kapott egy pedagógustüntetésen való részvétele miatt, ezután beadta a felmondását. „Ez nem egy iskolai, hanem városi szintű szerveződés. Azért vállalkoztunk erre, mert érdekel minket a gyerekeink jövője, az oktatás jövője’’ – mondta a Szegedernek Gabrovits Péter gimnáziumi tanár.

Negyed nyolckor még csak 20–30 fő töltötte be szaggatottan a főteret, szépen lassan szállingóznak az emberek, a szervezők a máshol látott sárga láthatósági mellényt viseltek és kockás mintás szalagot osztogatnak. Megjelent Márki-Zay Péter korábbi miniszterelnök-jelölt, polgármester és Gyöngyösi Ferenc alpolgármester is, ők leginkább a helyiekkel beszélgettek. Pontban 7:30-kor körbe állták az első világháborús emlékművet, és megfogták egymás kezét. Nagyjából 120130 ember jelent meg a téren, amikor kiosztották a Mi vagyunk a grund dalszövegét, amit közösen énekeltek, majd véget is ért a megmozdulás.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Hódmezővásárhelyen lassan folynak le az országos eseményhullámok. Az oktatás reformjának ügyét is általános közöny fogadta, eddig az iskolák részéről sem volt érdemi megmozdulás, érdekképviselet, de úgy általában véve sem volt semmilyen érdemi tüntetés a városban 2018 óta. Most mégis csatlakoztak egy országos ügyhöz.

Őszi hidegben állnak ki ma a tanárok

Csütörtökön párás, ködös reggelre ébred az ország, Szegeden és vidékén reggel, amikor a tanártüntetések zajlanak, 9–10°C várható. Délután háromra a pedagógusok helyzete sokat talán nem javul, de legalább 22°C lesz napsütéssel.

Vasárnap tízezrek tüntettek Budapesten

Legutóbb október 23-án, vasránap volt országos demonstráció és kiállás az oktatás ügye, valamint a pedagógusok munkakörülményei miatt. Ekkor megfogalmazták, hogy a legközelebbi országos sztrájk október 27-én, ma lesz a közoktatásban a két nagy pedagógus-szakszervezet, a PSZ és a PDSZ szervezésében.

Október 23-án Szegeden nem tartottak külön tüntetéseket, részben feltehetően azért, mert rengetegen utaztak Budapestre, a Kálvin térre, ahol délutántól kora estig tartott a megemlékezéssel egybekötött demonstráció. Fotóriporterünk fönt volt a fővárosban, az ő beszámolója ide kattintva olvasható, néhány jobb fotóját pedig alább is mutatjuk.

A rendezők szerint közel 80 ezren érkeztek a tüntetésre, amely szám a Lakmusz tényellenőrző portál szerint valójában inkább 60–70 ezer fő lehetett.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Folyamatosan tüntetnek Szegeden a tanárokért, eddig ezek történtek

Az országos tüntetések mellett Szegeden eddig is sokan mozdultak meg az elmúlt időszakban. De mi történt eddig egészen pontosan? Alább összeszedtük!

  • Szeptember 30-án, pénteken deákos, radnótis és ságváris diákok virrasztottak tanáraikért a Dugonics téren, közel százan voltak jelen.
  • Október 4-én, kedden a Pedagógusok Szakszervezete tartott demonstrációt a Magyar Ede téren, ahol felolvasták petíciójukat, majd eljuttatták azt az alapvető jogok biztosának.
  • Október 5-én reggel élőláncos tiltakozás volt a Deák Ferenc Gimnázium és a Gábor Dénes középiskola előtt.
  • Szintén 5-én közel közel 1000 fő gyűlt össze tüntetni a város közepén, a Széchenyi téren, Klebelsberg Kuno szobra körül. „Az nem lehet, hogy ennyi akarat ne adódjon össze” – mondta a tömegnek a Deák Ferenc Gimnázium egyik tanára.
  • Október 14-én, pénteken Szegeden és környékén már tucatra tehető volt a kiálló intézmények száma, és bár élőlánc csupán két helyen volt, ekkor olvasták fel közös nyilatkozatukat a tanárok számos intézmény előtt. Ez az a nyilatkozat, amelyben biztosítják egymást, hogy kiállnak tanártársaikért, ha valamelyiküket kirúgnák véleménye miatt.
  • Október 19-én, szerdán közel ötven diák tartott „nulladik órát” kora reggel a Klauzál téren, itt elsősorban ők is voltak a felszólalók.
  • Az elmúlt évek legnagyobb létszámú tüntetése jött ezután, október 20-án több mint kétezer fő részvételével. Az eseményen élőláncot alkottak a résztvevők a Dugonics és Széchenyi terek között.

Szegeden több iskolánál állnak ki reggel, Hódmezővásárhelyen élőlánc is lesz

Az október 27-re hirdetett országos sztrájk napján, az összefogás jegyében a szegedi oktatási intézmények újra szerveznek közös akciót. A Szegeder információi szerint az egyik legnagyobb tiltakozás a Deák Ferenc Gimnázium előtt lesz, ahol 8 óra 40 perckor még két intézménnyel, a Krúdy Gyula Szakképző Iskolával és a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolával összefogva, együtt állnak majd ki a tiltakozók.

Ezen felül lesz még számos esemény városszerte, például a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola előtt. Mint azt a frissen alakult Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja közleményében írja, délelőtt 9 óra körül számos intézmény – általános iskolák, gimnáziumok, szakgimnáziumok, egyetemi karok – előtt közösen mondják majd el Arany János A walesi bárdok című balladáját, amellyel elmondásuk szerint azt szimbolizálják, hogy

a jövőben is készek közösen áldozatot hozni a céljaikért.

Hódmezővásárhelyen is szerveznek egy élőláncot. Értesüléseink szerint a Kossuth téren fognak demonstrálni reggel fél nyolckor azok a vásárhelyiek, akik szeretnének szolidaritást vállalni a szülőkkel, diákokkal és pedagógusokkal, akik úgy érzik, problémák vannak a magyar közoktatásban, és ezen változtatnának is.