Élőlánccal indult a reggel Hódmezővásárhelyen, legalább 120-an álltak ki a Kossuth téren

Az elmúlt hetekben a tanársztrájk ügyében Hódmezővásárhelyen semmilyen jelentős megmozdulás nem történt. A nagymúltú Bethlen-Gimnázium – amely jövőre ünnepli alapításának 300. évfordulóját – egyházi iskolaként sem vett részt eddig semmilyen formában a pedagógusok tiltakozási eseményein. Tudomásunk szerint még tavasszal a gimnázium egyik oktatója szóbeli figyelmeztetést kapott egy pedagógustüntetésen való részvétele miatt, ezután beadta a felmondását. „Ez nem egy iskolai, hanem városi szintű szerveződés. Azért vállalkoztunk erre, mert érdekel minket a gyerekeink jövője, az oktatás jövője’’ – mondta a Szegedernek Gabrovits Péter gimnáziumi tanár.

Negyed nyolckor még csak 20–30 fő töltötte be szaggatottan a főteret, szépen lassan szállingóznak az emberek, a szervezők a máshol látott sárga láthatósági mellényt viseltek és kockás mintás szalagot osztogatnak. Megjelent Márki-Zay Péter korábbi miniszterelnök-jelölt, polgármester és Gyöngyösi Ferenc alpolgármester is, ők leginkább a helyiekkel beszélgettek. Pontban 7:30-kor körbe állták az első világháborús emlékművet, és megfogták egymás kezét. Nagyjából 120130 ember jelent meg a téren, amikor kiosztották a Mi vagyunk a grund dalszövegét, amit közösen énekeltek, majd véget is ért a megmozdulás.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Hódmezővásárhelyen lassan folynak le az országos eseményhullámok. Az oktatás reformjának ügyét is általános közöny fogadta, eddig az iskolák részéről sem volt érdemi megmozdulás, érdekképviselet, de úgy általában véve sem volt semmilyen érdemi tüntetés a városban 2018 óta. Most mégis csatlakoztak egy országos ügyhöz.

>>> Ez a cikk egy élő közvetítés része. Tovább a közvetítésre! <<<