Százhetvenen világították be a Kossuth teret az oktatásért Hódmezővásárhelyen

Országszerte összehangolt utcai demonstrációsorozat keretében álltak ki az oktatás reformjának ügye mellett a tanárok, diákok és a felelősséget érző civilek. A vidéki városok összefogási hullámának részeseként Hódmezővásárhelyen is utcára vitték követeléseiket a lakosok, melyeket a város főterére szervezett szolidaritási gyülekezésen olvastak fel.

17:30-kor már gyülekeztek kisebb tömbökben az emberek a sárga fénnyel kivilágított Kossuth téren, a hideg miatt enyhén didergő ember alakok közül sárga láthatósági mellényes szervezők tűntek ki. Fél hat után pár perccel megjelent Márki-Zay Péter polgármester is, majd okostelefonok és zseblámpák vakítóan világító fénye volt látható szinte minden harmadik ember kezében. 17:40-re már nagyjából 100120-an gyülekeztek a világháborús emlékmű pereménél, miközben osztogatták a Mi vagyunk a Grund dalszövegét.

Háromnegyed hat után pár perccel Szemán Ákos, a Németh László Gimnázium tanítója és az esemény fő szervezője ismertette a programtervet egy szaggatott hangzású mikrofon segítségével. Egész előtt tíz perccel felállt a nagyjából  150170 főből álló élőlánc, amely levegőbe tartott mobilokkal, lámpákkal a mozgalom szimbólumát formázta meg, körben felkiáltójelet. Összesen két percig állt a kivilágított alakzat, ezután Szemán Ákos felolvasta az ország nagyvárosaiban is elhangzott 9 pontot, amelyet tapsvihar fogadott, ezt követően teljes körbe rendeződtek, betöltve az egész főteret. Kisebb technikai gondokat leküzdve, szinte vacogva elénekelték a mozgalom himnuszává nemesedett Pál utcai fiúk-dalt, az éneket taps és füttyszó zárta.

A létszám nagyjából úgy alakult, ahogy vártuk. Fontosnak tartjuk megmutatni, hogy az oktatás nemcsak a tanárokról szól, hanem a diákokról, szülőkről, mindannyiunk élete kapcsolódik valamilyen módon az oktatáshoz – nyilatkozta a Szegedernek Szemán Ákos, aki hozzátette, hogy a jövőben is terveznek hasonló megmozdulást szervezni, a szegedi iskolákkal együttműködésben. A 18 óra utáni percekben elkezdtek hazafelé szállingózni az emberek, majd negyed óra alatt teljesen kiürült a Kossuth tér.

Fotó: Halmai Dávid / Szegeder

Fotó: Halmai Dávid / Szegeder

>>> Ez a cikk egy élő közvetítés része. Tovább a közvetítésre! <<<