„Nem hallottam még olyat, aki azt szerette volna, hogy a gyermeke pedagógus legyen” – Szentesen több mint százan tüntettek

„Legutóbb négyszázan voltunk, most ennyien” – mondta az egyik szervező kissé csalódottan a szentesi Kossuth Lajos téren, a Megyeháza Konferencia és Kultúrális Központ, ahol mintegy 100–120 fő gyűlt össze a tanárok melletti kiállásukat kifejezendő. A 28 ezres csongrádi városban eredetileg lámpás vonulást is terveztek, de mivel annyian nem gyűltek össze, erről már a kezdéskor letettek, és csak a beszédeket tartották meg.

Az egyik szervező szerint többen azért is kritizálják a tanárokat, mert nyáron ne dolgoznának, és így annyira nem is rossz a fizetésük. Szerinte ez azoktól hangzik el legfeljebb, akiknek nincs rálátása az oktatásra, egyébként nem mondanának ilyet. „A szülők a továbbtanulásnál nem javasolják gyerekeiknek a pedagóguspályát, én még nem hallottam olyat, aki azt szerette volna, hogy a gyermeke pedagógus legyen” – mondta egy felszólaló arról, milyen a tanárszakma vonzereje.

A tüntetésen alapvetően a gyerekek szemszögéből mutatták be az oktatási rendszert érintő problémákat, volt felszólaló szülő is. Gere Gabriella tősgyökeres szentesi családanya szerint már az óvodákban is olyan hiányosságok vannak, például a felszerltség tekintetében, „amelyek az óvodai életet nagy mértékben megnehezítik”. Említésre méltó szerinte az is, hogy nem ritka, hogy a szülők segítenek mondjuk kifesteni az intézményekben.

Szerinte a fejlesztőpedagógusok hiánya is nagy probléma, mert egyre több diák sajátos nevelési igényű, vagy van valamilyen tanulási problémája, ami miatt külön figyelmet igényelne. A mindennapos testnevelés is okozhat gondot logisztikailag, mert sokszor több osztálynak kellene egyszerre órát tartani, kevés a tornaterem. Szentesen szerinte sokszor az iskolák aulájában kell testnevelésórát tartani.

A tüntetésen részt vevő kisebb tömeg türelmesen, csendben hallgatta végig az éppen aktuális felszólalót, közben többen transzparenseket tartottak kezükben. Különösebb atrocitás nem történt, az esemény úgy fél óra után véget ért, addig a Kossuth tér több sarkában is volt rendőri biztosítás.

>>> Ez a cikk egy élő közvetítés része. Tovább a közvetítésre! <<<