A Deákban és a Ságváriban ülősztrájk volt, a Radnóti előtt leragasztott szájú szülők demonstráltak csütörtök délelőtt

Háromnegyed nyolckor az iskola 17 pedagógusa állt feketébe öltözve a gimnázium kapujában transzparensekkel, őket a szülők biztatták. 8 óra után egy csapat diák is csatlakozott a sorfalhoz, ekkor nagyjából 30 embert lehetett a kapunál látni, a tanárok tapssal fogadták a tanulókat, „ez nektek szól”, mondták. Negyed kilenc után az iskola aulájában folytatták a tiltakozást. A gimnázium vezetősége a sztrájkoló tanárok beszámolói alapján „passzívan fogadta a demonstráció tervét”.

Frissítés (15:13): A Veritas Virtus Libertas Facebook-oldalán további információkat osztott meg arról, hogy hány szegedi és megyei iskolában volt sztrájk, és abban hány pedagógus vett részt:

  • Rókusi I. sz. Általános Iskola 28 tanára;
  • SZC Krúdy Gyula Szakképző 20+ tanára;
  • Tömörkény István Gimnázium 44 tanára;
  • Béke utcai Általános Iskola 49 tanára;
  • SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola (Ságvári) 49 tanára;
  • Deák Ferenc Gimnázium 32 tanára;
  • Madách Imre Kéttannyelvű Általános Iskola 11 tanára;
  • Radnóti Miklós Gimnázium 11 tanára;
  • Gábor Dénes Technikum 31 tanára;
  • Déri Miksa Technikum 8 tanára;
  • Röszkei Orbán Dénes általános iskola 30 tanára;
  • Arany János Általános Iskola 30 tanára;
  • Tabán utcai általános iskola 7 tanára;
  • SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola 8 tanára;
  • Makói József Attila Gimnázium 25 tanára.

Szegeden kora délelőtt együtt demonstráltak szülők, tanárok és diákok. A Radnóti Miklós gimnázium előtti kis téren az Egységes Szülői Front tartott akciót: leragasztott szájú emberek tartották a kezükben A CSEND NEM REND mondatot kiadó betűket – írja a Telex szegedi tudósítója.

Azután az iskolából kijött két diák, leszedte a ragasztót a szájakról, és a résztvevők felolvasták a tiltakozás 9 pontját. A sztrájkoló tanárok is kijöttek, ők a bekeretezett felkiáltójelet rajzolták a kezükbe, és a felolvasás alatt felmutatták. Ezután néhány percig mindannyian együtt skandálták a „csend nem rend”, és a „ne féljetek, veletek vagyunk” jelmondatokat.

Fotó: Halmai Dávid / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

A Deák Ferenc Gimnáziumban is volt csütörtökön megmozdulás az országos eseményekkel egy időben. Az iskolaépület előtt, a Radnóti előtti eseményeket követve, pár szülő gyűlt össze kilenc órára az Egységes Szülői Front szervezésében, akik papírcetliken lévő betűkből kirakták a CSEND NEM REND szlogent a lépcsőre. Az akciót egyébként egy autós dudálással is támogatta. Ezek után hangosbeszélős szirénázást követően felolvasták a kilenc pontos követeléseiket.

Az épületben már korábban elkezdődött a tiltakozás. Az országos eseményekhez csatlakozva 8 óra 25 perctől nem hagyományosan, folyosón ülve sztrájkoltak az intézmény diákjai körülbelül kilenc óráig, hanem az épület aulájában összegyűlve, ahogy azt hétfőn is tették. Az egyik diák a Szegedernek azt mondta, hogy mind a négy évfolyamból voltak ülősztrájkolók, összesen alsó hangon 150200-an lehettek, de inkább többen. Elmondta, hogy a tiltakozásokkal elértek valamit, hiszen egyre többen csatlakoznak az Egységes Diákfronthoz, illetve a tiltakozásokhoz is.

Az országos hullámhoz csatlakozva ma a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola pedagógusai is nyíltan sztrájkoltak, a demonstrációt reggel fél nyolcra hirdették meg az iskola bejáratához. Az eseményhez a tanári karnak nagyjából az egyharmada csatlakozott, de mint megtudtuk, a tantestületnek legalább a fele szolidaritást vállal velük.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Azt is megemlítette, hogy az intézmény vezetőjének meg van kötve a keze a házirend miatt is, hiszen igazgatói engedély nélkül elvileg semmilyen rendezvényt nem lehetne tartani az épületben, illetve az iskola területén. Szerinte viszont nem tekinthető igazából eseménynek az, hogy spontán, különösebbszervezés nélkül összegyűlnek és demonstrálnak. Hozzátette ugyanakkor, hogy eddig még nem voltak senkit felelősségre emiatt, nem lett komolyabb következménye. A tanárok támogatják őket és megköszönik a kiállásukat értük is, de kifejezetten nem buzdítják őket erre.

Arról is érdeklődtünk, hogy a hétfői eseményt követően a résztvevő diákok valóban igazolatlan órát kaptak-e az intézményben, ha egy óráról hiányozva tiltakoztak, mire a Szegedernek nyilatkozó deákos tanuló igennel felelt. Elmondta viszont, hogy ezzel mindenki tisztában volt, így vállalják a következményét. Azt is elárulták, hogy a jövő héten is szerveznek hasonló akciót.

A szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola diákjai is ülősztrájkoltak csütörtökön, az alábbi képet osztották meg a közösségi oldalon, amin az is látszik, hogy az iskola udvarán a tiltakozások szimbólumát, a felkiáltójelet alkották meg emberi erővel, illetve a folyosón molinót tartva, a tiltakozás jelképével a kezükön ülősztrájkolnak:

Forrás: Facebook