Kedden a Tömörkényben is ülősztrájkoltak a diákok

Az egyik szülői Facebook-csoportban képpel is illusztrálták, amint kedden reggel 9 óra 40 perctől ülősztrájkoltak a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai az intézmény folyosóin és aulájában.

A sztrájkolók arról beszéltek egy szülőnek az egyik videón, hogy a céljuk ezzel a figyelemfelhívás: egyrészt az oktatási rendszer rossz helyzetére, másrészt a tanáraik kapcsán is, hiszen rengeteg túlórájuk van és nagyon alacsonyak a fizetések. Az Egységes Szülői Front tagja ezután figyelemfelhívást intézett a többi szülőhöz is, hogy csatlakozzanak a tiltakozásokhoz, hogy ezzel is támogassák egymást és az ügyet.

Az Egységes Szülői Front és más szerveződések egyébként szintén szerveznek tiltakozásokat december 8-ára, csütörtökre az országos sztrájkhoz csatlakozva. A Szegeder nem megerősített információi szerint kedden a Deák Ferenc Gimnázium mellett a Tömörkény, a Radnóti és a Madách tanárainak egy része is beszüntette a munkát.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

A Szegeder is beszámolt arról hétfőn, hogy a Deák Ferenc Gimnáziumban mind a tanárok, mind a diákok tiltakoztak, utóbbiak szintén ülősztrájkkal. Az egyik anyuka által a szegedi Egységes Szülői Front Facebook-csoportjába feltöltött videón az látszik, amint a diákok a gimnázium aulájában gitározva, ki énekelve a tüntetések egyik slágerét, a Mi vagyunk a Grund című számot játsszák, ezzel kifejezve nemtetszésüket az oktatás helyzete miatt.

A Deák pedagógusai pedig az intézmény lépcsőjén olvasták fel nyilatkozatukat, majd beszüntették a munkát az ellen demonstrálva, hogy november 30-án több kollégájukat is elbocsátották budapesti intézményekből, akik a munkabeszüntetés választották. Ezen felül persze többek között a tanárok lejáratásának és megfélemlítésének megszüntetését is követelték, minőségi oktatást és nevelést szorgalmaznak az óvodától az egyetemig.

Vasárnap este mintegy negyven szegedi általános- és középiskola elé olyan feliratokat írtak ugyanezen szegedi szülői összefogás tagjai a ”kréta-akció” keretében, hogy „Ne féljetek, veletek vagyunk!”, „Szolidaritás! Pedagógus nélkül nincs jövő!”, „Folyatjuk!” Az esemény egyik szervezője, Gönczöl Andi a Telexnek azt írta: szerették volna kifejezni szolidaritásukat a pedagógusokkal.