Mintegy negyven szegedi iskola előtt krétával üzentek szülők a tanároknak

A körülbelül ötven szegedi általános- és középiskola közül mintegy negyven elé olyan feliratokat írtak vasárnap helyi szülők a kréta-akció keretében, hogy „Ne féljetek, veletek vagyunk!”, „Szolidaritás! Pedagógus nélkül nincs jövő!”, „Folyatjuk!”

Az esemény egyik szervezője, Gönczöl Andi a Telexnek azt írta: szerették volna kifejezni szolidaritásukat a pedagógusokkal. „Azt szeretnénk, hogy holnap reggel ez fogadja őket munkába menet” – írta a portálnak. Az akcióban kb. 35–40 szülő vett részt. Az eső sajnos nem kedvezett az eseménynek, mivel a feliratok jó részét sajnos elmosta reggelre, de a gesztus mindenképp értékelendő.

Egyben megalakult az Az Egységes Szülői Front – Szeged nevű szerveződés, mely a szülőket fogja össze a diákokhoz és a tanárokhoz hasonlóan. Mint azt az okokról írják, nem bírták tétlenül nézni, hogy a gyerekeik oktatáshoz való jogát az „állam semmibe veszi”, vagy ahogy a megbecsült pedagógusokba a hatalom „beletörli a lábát”. „Itt vagyunk, szolidaritásunkat fejezzük ki a pedagógusokkal, a diákokkal és nem hagyjuk, hogy elhallgattasanak bennünket!” – tették hozzá.

Mint ismert, a Belügyminisztérium három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusát rúgta ki, amiért korábban részt vettek a polgári engedetlenségben. A kirúgásokra válaszként újabb tiltakozási hullám indult el, csütörtökön és pénteken közel ötszáz tanár kezdett polgári engedetlenségbe, és nem vette fel a munkát, több iskolában ülősztrájkkal fejezték ki szolidaritásukat a diákok. Mindez hétfőn is folytatódik.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook