„A félelem megeszi a lelket” – munkabeszüntetéssel tiltakoznak a Deák tanárai a kirúgások ellen

A gimnázium ázott lépcsőjén olvasták fel nyilatkozatukat reggel 9 órakor a szegedi Deák Ferenc Gimnázium pedagógusai az ellen demonstrálva, hogy november 30-án több kollégájukat is elbocsátották budapesti intézményekből. Szerintük ez méltánytalanul történt, és ezért a munkabeszüntetés eszközét választották tiltakozásul.

A tanárok nyilatkozatukban azt követelték, hogy a kirúgott kollégáikat azonnal helyezzék vissza az állásukba, valamint felolvastak még kilenc pontot, melyben érdemi és nyilvános párbeszédet, a tanárok lejáratásának és megfélemlítésének megszüntetését követelték. Felemelték szavukat a tényleges sztrájkjog mellett, esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést szorgalmaznak az óvodától az egyetemig. Mindemellett versenyképes és értékálló bérezést, 21. századi környezetet a tanításhoz és a szakma szabadságát, korszerű alaptantervet követelnek.

Nyilatkozatukban kifejezték, hogy ma a munkabeszüntetés eszközét választják, nem tartják meg az óráikat, helyette az oktató-nevelő munkához kapcsolódó feladatokkal, dolgozatjavítással, adminisztrációval foglalkoznak. A munkabeszüntetés mindenkinél egyéni, független a tantestülettől vagy az intézménytől, annak fenntartójától. Kiemelték, hogy nem is a tantestület vagy az intézmény ellen szól az akció, hanem

a tanítványaik és a következő generációk érdekét szolgálja, a már elbocsátott kollégák, valamint az oktatás ügye mellett kiállva cselekszenek.

„Elkeserítőnek és végtelenül felháborítónak tartom a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, Karinthy Frigyes Gimnáziumban, Eötvös József Gimnáziumban és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanító kollégák elbocsátását” – szól a közös nyilatkozat, mely szerint álságos az az indoklás, hogy az elbocsátásokra a diákok védelmében volt szükség. A felszólalók megjegyezték, nem hiszik, hogy a most kirúgott pedagógusok helyett az intézmények rövid időn belül újakat tudnak majd szerezni, így pedig végzős osztályok maradnak érettségire való felkészítés nélkül.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

A munkabeszüntetésben jelenleg 23 pedagógus vesz részt, de ez a szám képlékeny, bármikor lehet a tiltakozáshoz csatlakozni. A Szegeder értesülései szerint több szegedi és városkörnyéki iskola is él ezzel a lehetőséggel, ezekben változó számmal vesznek részt a pedagógusok. Van olyan hely, ahol csak egy-két tanár szüntette be a munkát – mesélte az egyik Deák előtt felszólaló tanárnő, majd hozzátette, hogy szerinte ez azért van így, mert „a félelem megeszi a lelket”.

Ugyanide, a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumba a diákok mára ülősztrájkot szerveztek az ötödik órában.

Vasárnap este helyi szülők mintegy negyven szegedi általános- és középiskola elé olyan feliratokat írtak “kréta-akció” keretében, hogy „Ne féljetek, veletek vagyunk!”, „Szolidaritás! Pedagógus nélkül nincs jövő!”, „Folyatjuk!” Az esemény egyik szervezője, Gönczöl Andi a Telexnek azt írta: szerették volna kifejezni szolidaritásukat a pedagógusokkal. „Azt szeretnénk, hogy holnap reggel ez fogadja őket munkába menet.”

Mint ismert, a Belügyminisztérium három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusát rúgta ki, amiért korábban részt vettek a polgári engedetlenségben. A kirúgásokra válaszként újabb tiltakozási hullám indult el, csütörtökön és pénteken közel ötszáz tanár kezdett polgári engedetlenségbe, és nem vette fel a munkát, több iskolában ülősztrájkkal fejezték ki szolidaritásukat a diákok.