Véget is ért az év utolsó közgyűlése, a karácsony szellemében szokatlanul nagy egyetértéssel

A képviselők pénteken elfogadták a város sokadjára újraformázott költségvetését, miközben a helyi védett épületek számát 420-ról 682-re növelték egy módosítóval, beleértve a Mars téri buszpályaudvar főépületét is. Ezen kívül arról is döntöttek, hogy eladják a dorozsmai naturista strand és kemping, illetve az egykori Cserepes sori piac területét, de megemelték a közétkeztetési díjakat is.

Mindent megszavaztak a közgyűlésen

A szünet után a rendeleteket és a határozatokat mind megszavazta a közgyűlés, a karácsony szellemében több ügyben is nagy volt az egyetértés a bal és a jobboldali képviselők között.

Az első két napirendi pont szerint az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló és a közutakat érintő rendelet módosításáról volt szó. Szintén elfogadták a településképi védelemről szóló módosítást, mely szerint az eddigi 420-on felül még 262 épületet nyilvánítanak helyileg védetté.

Elfogadták Szeged költségvetésének idei harmadik módosítását is, de szó volt még a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és a köznevelési intézményekben nyújtott gyermekétkeztetés térítési díjának emeléséről is.

A képviselők szavaztak a Karikó Teréz-emléktábla kihelyezéséről és kiírták a Szegedi Nemzeti Színház, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar intézményvezetői munkakörének betöltésére szóló pályázatokat is.

Az egykori Cserepes sori piac 78,2 százalékos önkormányzati tulajdoni hányadának eladását is megszavazták a kiskundorozsmai naturista strand és kemping területének licit útján történő értékesítése mellett.

A zárt ülésen arról szavaztak a képviselők, hogy a Szeged Kultúrájáért díjat, melyből évente legfeljebb kettő adományozható,

  • Fagler Erika zenepedagógus, karnagy, a Pro Musica Alapfokú Művészeti Iskola alapítója, valamint
  • Borovics Tamás színművész kapja.

A Szeged Kultúrájáért díjat azoknak a Szegedhez kötődő személyeknek adják, akik Szeged város kulturális közéletében meghatározó személyiségek, illetve érdemeket szereztek a kulturális örökségek megóvásában, tevékenységükkel, alkotásaikkal országos és nemzetközi elismerést szereztek, ezzel is hozzájárulva Szeged város értékeinek gyarapításához.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Szünet van

Hosszas, meddő és parttalan viták után zárt ülés, majd szünet következett.

Fodor Antal: A szegénység még a Holdról is látszik

Ménesi Imre MSZP-s képviselő – akinek akadt némi gondja a mikrofonjával – szólalt fel utolsóként. Chovanecz Kata fideszes képviselőhöz szólva kijelentette, hogy az önkormányzat és a magánszemélyek közötti megegyezés ott siklott félre, hogy a fideszes képviselő megjelent a helyszínen. „Nem tudom, hogy önök miben bíznak, de nem szabad összekeverni a közérdeket és a magánérdeket, márpedig önök ezt teszik” – mondta az MSZP-s politikus.

Fodor Antal DK-s képviselő megkérte Chovanecz Katát, hogy csak akkor szólaljon fel, ha felelősségteljesen teszi azt, majd hozzátette, hogy „országos szegénységgel nézünk szembe, a szegénység még a Holdról is látszik”.

Chovanecz Kata ismét leszögezte, hogy társasházi képviselőként volt jelen a Cserepes sori roma lakósoron és közölte, lehetséges, hogy bíróságra viszi az ügyet. Ezután Botka Lászlónak szegezte a kérdést, hogy ő odaadná-e saját ingatlanját a rászorulóknak? A polgármester megismételte, hogy a fideszes képviselőnek nem volt joga ott lenni, amikor az önkormányzat magánszemélyekkel jogi kapcsolatba lépett.

Mihálik Edvin büszke a napvitorlákra

Chovanecz Katának tetszik a napvitorla, de szerinte nem indokolt a decembertől februárig való fennhagyása. A momentumos Mihálik Edvin büszke a napvitrolákra, elmondta, az idei egy próbaév volt.

Chovanecz ezután rátért a Cserepes sor témájára. Nagy Sándor alpolgármester a Cserepes sor kapcsán elmondta, sikeres antiszegregációs programot végzett el ott a város.

Koromné Fenyvesi Rózsa DK-s képviselő szerint szégyenfolt volt Móravároson a Cserepes sor. Folynak a tárgyalások a tulajdonosokkal, de vállalhatatlan követeléseket állítanak a kerület ellen. Elmondta, a város nem sarcol, eddig is sokat költött az ott élőkre.

A fideszes Német Ferenc számára öröm, hogy az antiszegregációs program működött. „Öröm, hogy eddig értéktelen volt a terület, most egy befektetőnek meg értékessé válik” – jegyezte meg. A napvitorlák kapcsán egy viccet is elsütött, de bízik benne, hogy ez nem olyan kísérlet lesz, mint a rakpart lezárása.

A szót újra Chovanecz kapta meg: szerinte mindenkinek érdeke a szegregátum felszámolása, de nem szabad ellehetetleníteni az ott élőket. Botka megkérdezte tőle, hogy igaz-e, hogy önkormányzati képviselőként magánszemélyek képviseletében járt el a város ügyvédjénél? Chovanecz erre azt mondta, hogy nem igaz, ő társasházi képviselőként járt el. Botka erre azt válaszolta, hogy tehát igaz, a magánérdek képviseletében járt el önkormányzati képviselőként a város képviselete helyett.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Német Ferenc szerint a városvezetés legyen következetes

A következő napirendi pont a területfejlesztési pályázatok voltak. A téma megvitatása során Nagy Sándor ülésvezető alpolgármester kiemelte, hogy a legutóbbi uniós területfejlesztési pályázat győztese nem vette fel a munkát a Vitéz utcai óvoda felújítási projektjének elnyerése után , így a beruházás megvalósítása nem indult el.

Német Ferenc fideszes képviselő felszólalásában nagyobb körültekintésre kérte az önkormányzatot a pályázatok kiírása és elbírálása esetén, leszögezte, hogy ha a győztes pályázó nem végzi el a munkát, a város akkor is találjon megoldást, hogy a beruházásról ne kelljen lemondani.

Ruzsa Roland fideszes képviselő lemondott a decemberi tiszteletdíjáról

Chovanecz Kata fideszes képviselő elmondta, évek óta mennek el a társasházak az IKV kezeléséből, ezért feltette a kérdést az 5-ös napirendi ponttal kapcsolatban – ami az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat érintő tulajdonosi döntésekről, belső ellenőrzésekről szólt, hogy van-e ezeknek az ellenőrzéseknek értelme?

Ruzsa Roland fideszes képviselő elmondta, lemondott a decemberi tiszteletdíjáról, hogy tartós élelmiszert tudjanak vásárolni Kiskundorozsmának. Ezt követően Mihálffy Bélát méltatta, majd boldog karácsonyt kívánt mindekinek.

Az ülés vezetését átvevő Nagy Sándor alpolgármester megjegyezte, karácsonyi ez a nagyvonalúság, mivel a felszólalás tárgya nem Kiskundorozsma képviselőjének lakossági beszámolója volt, hanem az ötös napirendi pont, de a képviselő mégis végigmondhatta beszédét.

Komoly vita után Tápai Péter elhagyta a termet

A költségvetési vita után a frakciófelszólalások következtek. Elsőként Haág Zalán KDNP-s képviselő szólalt fel, aki emlékeztette Botka Lászlót, hogy a kormány folyamatos támogatást biztosít Szegednek: „Megépült a tram-train, a kézilabdacsarnok, uszodákat újítottak fel és a polgármester mégis állandóan szidja a kormányt.

Nagy Sándor alpolgármester reagált a KDNP-s politikus szavaira és megkérte Haágot, hogy mielőtt vádaskodik, alaposabban járjon utána az információknak.

Mihálik Edvin momentumos képviselő folytatta a felszólalók sorát, aki ismét Matolcsy Györgyre hivatkozott és leszögezte, hogy az infláció a kormány politikájának a következménye és nem a szankciók eredménye.

Tápai Péter Fidesz-alelnök válaszul kijelentette, hogy a magyar kormány teljesítette azokat a követeléseket, amiket az Európai Unió Magyarországgal szemben felállított, az uniós támogatások mégsem érkeztek meg.

Binszki József DK-s alpolgármester vette át a szót és leszögezte, hogy a magyar baloldal nem a Paks II. beruházás ellen tiltakozott, hanem az orosz kivitelezés ellen. Tápai Péter ezek után elhagyta az üléstermet, mire Binszki megjegyezte, hogy „ön elmehet, képviselő úr, de az igazság itt marad.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A fideszes európai baloldal valójában a jobboldal

A fideszes Tápai Péter szerint a költségvetéssel kapcsolatban semmi másról nem beszélnek általában, csak a kormányt ekézik. „Hallottuk a siránkozást” – mondta, majd felsorolta, mire mennyit költ a város. Szerinte a Szabadtérinek a színház alá rendelésével az önkormányzat eltüntet 300 millió forintot.

Tápai szerint a közösségi politika miatt szavazta meg Orbán a szankciókat, és akkor még úgy volt, hogy az ránk nem lesz hatással. Botka megjegyezte, hogy az unióban a jobboldal van többségben, így ha a Fidesz az uniós baloldalról beszél, igazából a jobboldalról beszél.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Tóth Károly, az MSZP frakció tagja a költségvetés módosításával kapcsolatban megjegyezte, hogy nagyon sok jó megoldás elhangzott. Megismételte, hogy nem fognak munkahelyeket megszüntetni.

Kovács Tamás szerint a város stabilan gazdálkodik

A költségvetés témájával folytatták, Kovács Tamás alpolgármester kiemelte a költségvetés átláthatóságának fontosságát, különösen az olyan nagyobb mértékű kiadások esetében, mint a Szegedi Szabadtéri Játékok megrendezése, továbbá leszögezte, hogy az önkormányzat stabilan gazdálkodik a rendelkezésre álló forrásokkal.

„Ha a kormány ígér valamit, akkor azt tartsa be” – jelentette ki Kovács, majd Botka László kiegészítésképpen elmondta, hogy a város a jövő évre 300 millió forintos támogatást kaphat a színházak üzemeltetésére, azonban erről még semmilyen hivatalos dokumentum nem született. Haág Zalán KDNP-s képviselő nevetéssel fogadta a hírt.

Haág: Egy rendelettől még nem újulnak meg az épületek

Chovanecz Kata, a Fidesz-frakció tagja szerint nem volt széleskörű társadalmi egyeztetés a helyi védelemmel kapcsolatban, ugyanis a kiküldött levelekre a tulajdonosoknak 15 napjuk volt válaszolni, amire az önkormányzat már nem reagált. A kiemelt épületek száma kiugróan magas a hasonló méretű városokhoz képest, szerinte ezek az épületek eddig is védelemben voltak.

„Ezért van 20 éve ellenzékben a szegedi Fidesz” – jegyezte meg Botka László Chovanecz és Haág hozzászólásával kapcsolatban.

Haág úgy látja, hogy maradtak az emberekben kételyek. A rendelet elfogadásával nem fognak megújulni az épületek, az enyészettől ez nem menti meg őket. Botka emlékeztette, az önkormányzat évente egy erre elkülönített alapból támogatja a tulajdonosokat a felújításban.

A fideszes Tápai Péter végül leszögezte, hogy amit a rendelet képviselni kíván, az egyértelműen hasznos. Szerinte be kellene vonni ebbe a városlakókat. 

A helyi védettségű épületekről vitáznak épp

A felszólalások után elfogadták a napirendet és megkezdték a pontok megvitatását. Nagy Sándor alpolgármester nyitotta meg a felszólalásokat, aki a város védett épületeivel kapcsolatos pályázatokról és a műemlékvédelem fontosságáról beszélt. Tápai Péter szerint érdemes lenne szakmai felméréseket készíteni, mielőtt a védettség alatt álló épületeket lebontaná a város vezetése, erre válaszul Botka László kiemelte, hogy az említett épületek többnyire magántulajdonban vannak, így az önkormányzatnak nincs túl nagy beleszólása ezeknek a sorsába.

Haág Zalán KDNP-s képviselő szerint a városvezetés nem foglalkozik az esztétikus utcaképpel, példaként megemlítette, hogy a „Boldogasszony sugárúton leginkábbis a stílustalanság dominál”, és hozzátette, hogy „a védett épületek számának növelése nem fogja megoldani az építészeti örökség veszélyeztetettségének problémáját”. Botka emlékeztetett, hogy a műemlékvédelmi kérdés még a fideszes városvezetés alatt kezdődött és akkor mégsem tettek semmit sem.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Egy megfejtés van: Orbán Viktor baloldali

A DK-s Fodor Antal szerint nagyon szomorú karácsony elé nézünk. Az infláció megjhaladja a 20%-ot, emberek megélhetését teszik tönkre. „Lesz-e egyáltalán karácsony?” – tette fel a költő kérdést, szerinte diót venni a bejglibe már luxus. Azt javasolta a fideszeseknek, hogy fejezzék be az urizálást, mert vannak olyan családok, ahol a karácsonyi asztalra csirkefarhát kerül. Végül boldog karácsonyt kívánt mindenkinek.

Utána Avramov András vette át a szót, ő is az inflációról beszélt. Az önkormányzat is érzi a pénz elértéktelenedését, ennek ellenére nem mondtak le a szociális támogatásokról.

„Sok érdekes hozzászólást hallhattunk” – ezt már a fideszes Tápai Péter tette hozzá. Megköszönte az ünnepi fényeket és Botkának azt, hogy „sok balliberális városvezetővel ellentétben nem borította sötétbe a városát”. Elmondta, hogy a baloldal a szankciókban hisz, és olyan helyzetet teremtett, amilyet már senki nem kíván. Dobrev Klára zsarolja az uniót, az ország ellen dolgoznak. Ha Szegedet akarják megmenteni, hozzanak ide ipart.”

Botka szerint Orbán szavazta meg a szankciós csomagokat, „egy megfejtés van, Orbán Viktor baloldali”.

Mihálik Edvin szerint szégyen, ahogy a Fidesz-frakció viselkedik

Mihálik Edvin képviselő folytatta a felszólalók sorát. „Csoda történt, egy fideszes igazat mondott, de nem Haág Zalánra gondolok, hanem Matolcsy Györgyre”. A képviselő szerint a jegybankelnök kimondta az igazságot, hogy a 12 évnyi rossz kormányzás az oka a jelenlegi gazdasági problémáknak.

Emlékezteti a Fidesz-frakciót, hogy a kormánymédiában folyamatosan hibáztatott szankciókat Orbán Viktor is megszavazta. A fideszes képviselők közbeszólásokkal reagáltak Mihálik szavaira, aki megkérte a frakció politikusait, hogy végre tegyenek valamit ők is Szeged városáért a pártjuk által terjesztett propaganda ismételgetése helyett.

Fotó: Bálint András / Szegeder

„Felfoghatatlan, hogy Szegeden zárja be a Fidesz a legtöbb postát”

Széchenyi Rózsa korábbi gazdasági alpolgármester sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a karácsonyi műsor után a napi ügyek jönnek. A postabezárásokkal kezdte, azt mondta, ez állami feladat, felemelték a postai díjakat, miközben ezt az önkormányzatnak megtiltották.

„Felfoghatatlan, hogy Szegeden zárja be a Fidesz a legtöbb postát.” Két éve saját erőből raktak össze egy postát a körzetében, de azt is bezáratták. Véleménye szerint ezt a fideszes képviselők tétlenül nézik. „Szeged és Tápé lakosai azt követelik, hogy nyissák ki újra a postákat” – zárta sorait.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Haág: A szegedi gazdaság rosszul teljesít

A napirendi pontokat megelőzően a KDNP-s Haág Zalán szólalt fel, aki szerint Szeged gazdaságával komoly gondok vannak: hiányoznak a város gazdasági életéből a multinacionális nagyvállalatok, pedig a város adottságai ezt lehetővé tennék.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Szerinte a városvezetés a lakosságot sarcolja meg a költségvetés hiányosságainak foltozásával. Botka László reagált a felszólalásra, amibe Haág közbeszólt, Botka szerint "a képviselő által idézett fideszes lap hazudik".

Megemlékeztek Pintér Sándor professzorról

Az előadás után Botka László polgármester vette át a szót, aki megköszönte a Rókusi Általános Iskola tanulóinak a műsort. Ezt követően hivatalosan is megnyitotta az ülést, szót emelt a nemrégiben elhunyt Pintér Sándor professzorról, akit a város saját halottjának tekint.

Egy perces néma csenddel emlékeztek rá.

Betlehemmel indult a közgyűlés

Népi ruhába öltözött gyerekek karácsonyi köszöntőjével, betlehemmel nyílt meg a közgyűlés soron következő ülése. A felvezető ünnepi zenét énekszó váltotta, és pár percre vidám gyerekhang töltötte be a Városháza Dísztermét.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Idén utoljára ül össze a szegedi közgyűlés, ezekről lesz ma szó

A szegedi önkormányzat ma reggel kilenc órakor tartja meg a 2022-es év utolsó közgyűlését a Városháza Dísztermében, melyet a Szegeder a korábbiakhoz hasonlóan ismét élőben közvetít.

Nem ez ígérkezik a legizgalmasabb ülésnek, ugyanakkor számos érdekesebb témáról is döntenek majd a városatyák. Mint azt megírtuk, az eddigi 420-on felül még 262 épületet nyilvánítanának helyileg védetté, melyeknél az utcaképeket is figyelembe vették.

Ezen felül a város megkötötte az új energiaszerződéseket, mely alapján a villamos energia az idei hatszorosába fog kerülni, fél éves időtartamra. Az 1,2 milliárd forintos energiatartalék-keret év végére elapad, így módosítani kell a város költségvetését harmadjára is: többek között a közösségi közlekedésre további 357 millió forintot biztosítanának.

Egy másik előterjesztés szerint jövő év februárjában 18 százalékkal, szeptemberben pedig 14 százalékkal emelkednek a gyermekétkeztetés térítési díjai. A város 2021-ben 132 millió, 2022-ben pedig 413 millió forint saját forrást biztosított a gyermekétkeztetéshez. Ez jövőre várhatóan több mint 770 millió forint lesz.

Mint ismert, az egykori piacot az önkormányzat a 78,2 százalékos tulajdoni hányadát kívánja nyilvános pályázat lefolytatásával, versenyeztetési eljárás útján, licitálással értékesíteni, mely mint kiderült, 582 millió forintos alapárról indul.

Eladhatja a város a kiskundorozsmai naturista strand és kemping területét is, ha elfogadják az erről szóló előterjesztést, melyre jó esély van. A Szegedi Sport és Fürdők Kft. még 2004. november 12-én kötött bérleti szerződést a területre, mely idén szeptember 30-án lejárt. Az előterjesztés szerint a terület hasznosításának leggazdaságosabb módja az értékesítés.