Nem írta alá a Vitéz utcai bölcsőde felújítását a kivitelező, bukja a város az uniós pénzt

Uniós beruházásban akarta átépíteni és kibővíteni az önkormányzat a Vitéz utcai bölcsődét, el is nyertek 1 milliárd 200 millió forint uniós forrást a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programból, melyhez 130 millió forintot kellett hozzátennie a városnak – közölte Nagy Sándor a közösségi oldalán. A városfejlesztési alpolgármester arról is beszélt a Szeged.hu-nak, hogy még a közbeszerzési eljárás is eredményes volt, pályázaton választották ki a győztes kivitelezőt.

A HM-Konstrukt Kft. viszont nem írta alá a szerződést, ez pénteken vált hivatalossá. Nagy azt mondta ennek kapcsán az önkormányzati hírportálnak, hogy az eredményesség azt jelenti, kötelező szerződést kötni. Indoklásként a cég egy hosszú levélben taglalta az alpolgármester szerint, hogy „felmentek az árak, megváltoztak a körülmények”. Mivel a kivitelező nem írta alá a szerződést, ezért a Vitéz utcai bölcsődét

ebben az uniós pályázati ciklusban már biztosan nem tudja átépíteni, kibővíteni az önkormányzat.

Ahogy az alpolgármester megjegyezte, a jelenlegi uniós ciklus fejlesztéseivel 2023 végéig kell elszámolni pénzügyileg is. Viszont a meghiúsult munkálatok miatt ki kellene írniuk egy új közbeszerzést, ami 2023 nyarára lenne meg, utána kezdhetne csak az új kivitelező. Ez egyébként példa nélküli eset, ilyen még sosem fordult elő Szegeden.

Az önkormányzat a 130 millió forint önrészt fel tudja használni más projekteknél, de az uniós pénzek így elúsztak, na meg vele a bölcsőde felújítása. A város perre megy emiatt, ugyanis vannak olyan költségek, amikkel így nem tudnak elszámolni, valamint az előkészítésnek is voltak anyagi vonzatai. Addig pedig – amíg nem végezteti el a város az állagmegóvó festést, takarítást – a kiköltöztetett gyerekek maradnak a Hajlat Utcai, a Gyík Utcai, valamint az Agyagos Utcai Bölcsődében.