Lealkudta a város a villamosenergia árát, most először csak fél évre kötnek szerződést

A Szeged.hu cikkében számolt be arról Kovács Tamás gazdasági alpolgármester, hogy a városnak az úgynevezett árlejtéses tárgyaláson sikerült lealkudnia az áram árát. Valamint csak fél évre kötnek szerződést ezen az áron, mivel nem tudna többet elviselni Szeged költségvetése és elképzelhető, hogy később már jobb lesz a helyzet.

Szegeden szerencsére idén december 31-éig még az energiaválság előtti áron kapták a villamos energiát az önkormányzati intézmények a régi szerződésnek köszönhetően. Viszont 2023. január elsejétől új szerződésre van szükség. A közbeszerzésen azonban csak egy pályázó tett ajánlatot: a száz százalékban állami tulajdonú MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

Az MVM az idei áramárhoz képest tíz-tizenegyszeres árat adott

mind a közvilágításra, mind pedig az önkormányzati intézményeknek és cégeknek. A héten megtartottuk az úgynevezett árlejtéses tárgyalást, amelyen az MVM-nek lehetősége volt a tőzsdepiaci folyamatokra tekintettel pontosítani az ajánlatát. Az MVM végleges ajánlata az önkormányzat idei villamosenergia-díjának a hatszorosa” – mondta Kovács Tamás az önkormányzati lapnak.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A mérséklés ellenére ez is nagyon nagy összeg: az önkormányzat idei villamosenergia-számlája évi 2 milliárd forintról 12 milliárd forintra növekedne. Összehasonlításképp, Szeged éves költségvetése az energiaválság előtti időkben valahol a 70 és 80 milliárd forint körül mozgott. A kiszámíthatatlan piaci viszonyok és forintárfolyam miatt azt javasolta az alpolgármester a bizottságnak, hogy

most először ne egy teljes évre, hanem csak 2023 első félévére szerződjenek le

az energiaszolgáltatóval, amely így nagyságrendileg 6 milliárd forintos kötelezettségvállalást jelent. A teljes évre egyébként állami támogatás nélkül – ugyanúgy, mint a többi önkormányzat – nem lennénk képesek szerződni, hiszen nem áll rendelkezésre elegendő fedezet – nyilatkozta a Szeged.hu-nak Kovács Tamás gazdasági alpolgármester.