Betűleveses szovjet múltból fotovoltaikus homlokzatú modernizmus: menő látogatóközpontot terveztek a Science Parkba

A szegedi Science Park a szegedi egyetem által birtokolt 20 hektárján amelyet oktatási és kutatási célokra hasznosítanak  épülne fel az a Látogató- és Konferenciaközpont, amelyben megrendeznék a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, valamint a szegedi informatikai kiállítás is ide költözne. A nemrég megjelent, eddig titkolt látványtervek alapján a betűleveses, szovjet laktanyás korszakból átlépünk a jövőbe.

Egyelőre még ott tartunk a Science Park kialakításában, hogy a teljes park közművesítése épül ki, az egyetemi rész épületeinek kivitelezései is zajlanak, valamint a város által indított projekt során javul a park megközelíthetősége Béketelep felől, de a lézerközpont közösségi közlekedési kapcsolatai is jobbak lesznek ezáltal.

Az egyetemi 20 hektáron újították fel többi közt a régi szovjet laktanya egyik épületét, amiből inkubátorház lett, de ide tervezik az úgynevezett Öthalmi Campust is, amelyről látványterveket is közöltünk egy korábbi írásunkban. Nemrég nyerte el az inkubátorház után az egyébként kormánybiztosi posztjáról leváltott Nemesi Pál cége, a Ferroép a Járműipari Kompetencia Központ kivitelezési munkálatait is, jelenleg pedig már a Látogató- és Konferenciaközponthoz keresik a kivitelezőket.

Az új központ a Science Park egyik 14,4 hektáros telkén a meglévő, jelenleg használaton kívüli egykori szovjet katonai művelődési ház bővítésével létesül, ez látható a Google utcanézetén is, balra az inkubátorházzal. A lenti galériában látható, hogy a korábban egyetlen kiadott látványterven felül rengeteg további is megjelent időközben, melyből a már eddig is sejthetően modern és minőségi anyagokat használó új épület még több részletére derült fény, erről szól cikkünk.

A terveket jegyző bim.Design a központ megvalósíthatósági, építészeti, és arculati tanulmányát készítette el, valamint a 20 hektáros területre telepítési koncepció is készült a rendelkezésre álló tervek és épületek beillesztésével, és a még hiányzó épületek megfogalmazásával – ez látható korábbi cikkünk nyitóképén. Már március első felében ki is írták a közbeszerzési felhívást, hogy megtalálják az épület leendő kivitelezőjét, és elkezdődhessen a munka.

A beruházásnak jövőre mindenképp el kell készülnie, mivel a tervek szerint az épület szolgál a 2023 nyarán megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) helyszínéül, ezt követően pedig többfunkciós rendezvényközpont lesz. Hármas funkciót tölt majd be:

  1. A Science Park impozáns, modern terekkel rendelkező látogatóközpontja.
  2. Létesítmény- és parküzemeltetési funkciót ellátó, amolyan szolgáltatóépület.
  3. Konferenciáknak is helyet adó rendezvénytér, az emeleten étteremmel.

Ami külön érdekesség, hogy a cég egy korábbi posztjában arról ír, hogy az épületnél a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet tartották előtérben. E szemlélet nem csupán a nagy, épületen lévő (függőleges zöldfallal) és a környező zöldfelületekben merül ki, hanem abban is, hogy geotermikus fűtése lesz, valamint

fotovoltaikus, azaz napelemes homlokzattal rendelkezik majd, ami által szintén energiát spórolnak meg.

A modern homlokzati elemekkel burkolt, markáns megjelenésű Látogató- és Konferenciaközpont két épületrészből áll, melyeket egy fogadótérként is funkcionáló nagyméretű aula köt össze. Az átalakításra kerülő egykori művelődési ház épületében lévő nagyterem megtartásra kerül, a felújítás után 6,2 méteres átlagos belmagasságú, 400 fő befogadóképességű konferenciateremként funkcionál majd. Ennek előterében található a büfé-kávézó fogyasztói tere is.

Északkelet felől terveznek egy új épületrészt csatolni a meglévőhöz, itt található majd egy 4,3 méter átlagos belmagasságú, maximum 1000 fő befogadására alkalmas, multifunkcionális terem, mely három kisebb, külön is használható rendezvényteremre is szekcionálható, ha elkészül. Ez az új építésű rész lesz az igazán futurisztikus, a minőségi külső megjelenésen felül belül is modern anyaghasználattal.

A tartószerkezetek a látvány szerint megmaradnának látszóbetonnak, amely a mai modern építészetben elég elterjedt dizájnelem, még a Cédrus Liget lovardaépületénél is alkalmazták belül. Ezen felül ami feltűnik, az a nagy, egybefüggő üvegfelületek. Bár a látványterveknél ezt szokás kicsit túlkompenzálni, reméljük, a végső verzióban is megmarad ilyennek.

A harmadik fő elemként használt fa burkolat is modern, de rendkívül elegáns hatást ad az épületnek: még a lépcsők korlátjai is ilyennel lennének burkolva. Továbbá mind kívül, mind belül megjelenik a függőleges növényfalelem, amely méginkább növeli az érzetet, hogy ez az épület egyébként számos, fentebb már említett, a fenntarthatósággal kapcsolatos megoldást alkalmaz.

Az emeleten lévő étteremhez szervesen kapcsolódik egy íves vonalú emeleti szabadtéri terasz és a nagyméretű, zöldfelületekkel tagolt lépcsősor, mely az étterem külső megközelítését is lehetővé teszi. Ez egyben egy menő közösségi tér is, a rakparthoz hasonló lépcsőkön lehet majd kiülni és a vármúzeumnál is fellelhető, lépcsős betonpadok lesznek a füves részen. Valamelyest a Tiszavirág Sportuszoda zöldtetős részéhez hasonlít.

Érdekes adalék még a végére, hogy a tervező bim.Group készítette el a mintegy 100 ezer négyzetméteres, a Szabadkai úton tervezett új Pick-gyár bővítésének generálterveit is. A Pick új üzeméről ebben a cikkben írtunk bővebben.