Napelemes homlokzattal és geotermikus fűtéssel épülhet a Látogató- és Konferenciaközpont a Science Parkban

A Szegedi Tudományegyetem Science Park Szeged néven tudományos és innovációs parkot hoz létre a szegedi öthalmi városrészben rendelkezésére álló mintegy 85 hektár nagyságú területen, a lézerközpont körül. Az egyetem a teljes terület mintegy negyedét, 20 hektárt hasznosít oktatási és kutatási célokra. Itt épülne fel a Látogató- és Konferenciaközpont is, amelyben megrendeznék a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, valamint a szegedi informatikai kiállítás is ide költözne.

A szegedi lézerközpont körül már régóta dédelgetett álom, hogy létrehozzanak egy tudományos és innovációs parkot, ahova az ELI-ben zajló magas szintű tudományos munka vonzerejével elsősorban magasan képzett munkaerőt igénylő vállalatokat várnak új munkahelyekkel, de az egyetem is hasznosít 20 hektárt a 85 hektáros Science Parkból.

Egyelőre még ott tartunk, hogy a teljes park közművesítése épül ki, az egyetemi rész épületeinek kivitelezései is zajlanak, valamint a város által indított projekt során javul a park megközelíthetősége Béketelep felől, de a lézerközpont közösségi közlekedési kapcsolatai is javulhatnak ezáltal. A munkálatok szinte egy időben zajlanak, ami eléggé nagy volumenű dolog, hiszen tízmilliárdos nagyságrendről van szó: a közművesítés 11 milliárdos, az SZTE épületei egyenként 2-3 milliárdos, a város által készített bekötés több mint 4 milliárdos összeg.

Ez mind arra szolgál, hogy a terület vonzó legyen a leendő cégeknek a beköltözéshez.

Jelen cikkünkben azonban az egyetemi rész a téma; itt újították fel a régi szovjet laktanya egyik épületét, amiből inkubátorház lett, de ide terveznek még számos épületet is, köztük az Öthalmi Campust, melyről látványterveket is közöltünk egy korábbi írásunkban. Ez még nem minden: nemrég nyerte el az inkubátorház után Nemesi Pál cége, a Ferroép a Járműipari Kompetencia Központ kivitelezési munkálatait, jelenleg pedig már a Látogató- és Konferenciaközponthoz keresik a kivitelezőket. A központ a Science Park egyik 14,4 hektáros telkén a meglévő, jelenleg használaton kívüli egykori szovjet katonai művelődési ház bővítésével létesül:

Forrás: bim.Group

A fenti képen az egyetlen eddig megjelent látványterv látható, amit korábban már az egyetemtől és a tervező bim.Design csoporttól is kértünk, de válasz nem érkezett megkeresésünkre, viszont időközben felkerült egy referenciaanyag erről. Ezek szerint a cég a központ megvalósíthatósági, építészeti, és arculati tanulmányát készítette el, valamint a 20 hektáros területre telepítési koncepció is készült a rendelkezésre álló tervek és épületek beillesztésével, és a még hiányzó épületek megfogalmazásával – ez látható nyitóképünkön.

Miután ezek elkészültek, ma ki is írhatták a közbeszerzési felhívást, hogy megtalálják az épület leendő kivitelezőjét, és elkezdődhessen a munka. Ez két részből áll:

  1. Látogató és Konferenciaközpont építése: A központ teljes körű, minden szakágra kiterjedő kivitelezési munkáinak elvégzése, kiegészítve az épületen kívüli összes járulékos munkával a telken belüli parkoló és útépítési valamint a kertészeti munkák kivételével.
  2. Parkoló és kertépítés: A központ épületén kívüli összes telken belüli útépítési, parkoló építési, kertészeti, kertépítési és környezetrendezési tárgyú munka elvégzése, amely útépítési, parkoló építési, kertészeti és ahhoz kapcsolódó burkolatkészítési munkákat tartalmaz.

A beruházásnak Jövőre mindenképp el kell készülnie, mivel a tervek szerint az épület szolgál a 2023 nyarán megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) helyszínéül, ezt követően pedig többfunkciós rendezvényközpont lesz. Az épület hármas funkciót tölt majd be:

  1. egyrészt a Science Park impozáns, modern terekkel rendelkező látogató központja,
  2. másrészt létesítmény- és parküzemeltetési funkciót ellátó szolgáltató épület,
  3. harmadrészt konferenciáknak is helyet adó rendezvénytér az emeleti szinten kialakításra kerülő étteremmel.

A modern homlokzati elemekkel burkolt, markáns megjelenésű Látogató- és Konferenciaközpont két épületrészből áll, melyeket egy fogadótérként is funkcionáló nagyméretű aula köt össze. Az átalakításra kerülő egykori művelődési ház épületében lévő nagyterem megtartásra kerül, a felújítás után 6,2 méteres átlagos belmagasságú, 400 fő befogadóképességű konferenciateremként funkcionál majd. A meglévő átalakított épületszárny emeleti szintjén lesznek kialakítva a dolgozói irodák, a dolgozói vizesblokk és a tárgyalóhelyiségek.

Északkelet felől terveznek egy új épületrészt csatolni (bal oldali íves nyúlvány a fenti látványterven) a meglévőhöz, itt található majd egy 4,3 méter átlagos belmagasságú, maximum 1000 fő befogadására alkalmas, multifunkcionális terem, mely három kisebb külön is használható rendezvényteremre is szekcionálható. A terem északkeleti oldalához kapcsolódóan, a színpad mögött helyezkednek majd el a működéshez szükséges raktárak, és kiszolgáló helyiségek.

Forrás: bim.Group

A konferenciaterem az új épületszárny északnyugati oldalán tervezett, fogadótérként is szolgáló tágas aula felől érhető el, az aula teréhez kapcsolódik a teljes látogatói létszámot kiszolgáló vizesblokk, illetve a ruhatár. A felújított épületrészbe való átjutás is az aulán keresztül történik. A régi épület konferenciatermének előterében található a büfé-kávézó fogyasztói tere is. Az új építésű épületszárny emeleti szintjén további funkcióként egy 300 fős önkiszolgáló étterem és azt kiszolgáló 700 adagos főzőkonyha kapott helyet.

Az étteremhez szervesen kapcsolódik az íves vonalú emeleti szabadtéri terasz és a nagyméretű, zöldfelületekkel tagolt lépcsősor, mely az étterem külső megközelítését is lehetővé teszi. Ez egyben egy menő közösségi tér is, a rakparthoz hasonló lépcsőkön lehet majd kiülni és a vármúzeumnál is fellelhető, lépcsős padok lesznek a füves részen. Valamelyest a szintén vadonatúj Tiszavirág Sportuszoda zöldtetős részéhez hasonlít. Az étterem épületen belül a konferencia termek felől az aula térben tervezett többkarú lépcsőn illetve két új liften keresztül érhető el.

Ami külön érdekesség, hogy a cég egy korábbi posztjában arról ír, miszerint az épületnél a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet tartották előtérben. E szemlélet

nem csupán a nagy, épületen lévő (függőleges zöldfallal) és a környező zöldfelületekben merül ki, hanem abban is, hogy geotermikus fűtése is lesz, valamint fotovoltaikus homlokzattal rendelkezik majd, ami által szintén energiát spórolnak meg.

Érdekes adalék még a végére, hogy a tervező bim.Group készítette el a mintegy 100 ezer négyzetméteres, a Szabadkai úton tervezett új Pick-gyár bővítésének generálterveit is. A Pick új üzeméről ebben a cikkben írtunk bővebben.