Elindult az új béketelepi út és a lézerközpont összekötésének építkezése

Új út épül jövő év közepére Szeged legnagyobb lakóövezete és az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont között uniós támogatással  jelentette be Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester szerdán az MTI tudósítása alapján.

A politikus a projektet bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a fejlesztés a jelenleg záruló uniós költségvetési ciklus legnagyobb, 4,539 milliárd forintos szegedi önkormányzati beruházása. A 3,9 kilométeres út, amelyből több mint egy kilométer teljesen új szakasz a Vértót, Szeged legnagyobb lakótelepeit kapcsolja össze az 5-ös főút bevezető szakaszával, az ELI-ALPS kutatóközponttal, valamint a szomszédságában létrejövő tudományos, innovációs parkkal közölte az alpolgármester.

Szabó Sándor, a térség MSZP-s országgyűlési képviselője azt mondta, a beruházás egyik célja a helyi gazdaság fejlesztése: arra ösztönözni a Szeged észak-nyugati részén működő kereskedelmi és ipari vállalkozásokat, hogy bővítsék tevékenységüket, más cégeket pedig arra, hogy ott telepedjenek le. Jelenleg 35004000 ezer ember dolgozik ezen a területen, több kereskedelmi létesítmény mellett ott működik a Sole-Mizo Zrt. egyik üzeme és a Continental gumigyára. A közlekedési kapcsolatok javításával a dolgozók is könnyebben juthatnak el munkahelyükre  közölte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Tavasszal kezdődhet az új béketelepi út építése, javul az Auchan és a lézerközpont elérése Vértó felől

Már tavaly áprilisban is beszámoltunk arról, hogy kiírták a közbeszerzést a lézerközpont jobb megközelíthetősége érekében tervezett útépítésre és útfelújításra. Erre a város költségvetéséből bő 3,2 milliárd forint jut, uniós támogatással. Ez főként a Science Parkba betelepülni kívánó vállalatoknak lesz vonzó.

Mihálik Edvin, a szegedi közgyűlés Zöld Város Programért felelős tanácsnoka kifejtette, az önkormányzat valamennyi fejlesztésénél fontosak a fenntarthatósági szempontok. A fejlesztés keretében megvalósuló fejújítások úgy történnek meg, hogy az utak használhatók legyenek a közösségi közlekedés számára. Tíz új buszmegállót alakítanak ki, hármat pedig felújítanak, 4,4 kilométer hosszan pedig új kerékpárút, illetve kerékpársáv épül.

A beruházás kivitelezője a Colas Út Zrt. és a Délút Építő és Bányászati Kft. konzorciuma. A beruházásról bővebben már korábban beszámoltunk ebben a cikkünkben:

Fotó: Szabó Sándor / Facebook