11,2 milliárdból közművesítheti Mészáros Lőrinc cége az ELI Science Parkot a befektetők számára

Megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a Mészáros Lőrinc cége által elnyert, a szegedi lézerközpont körüli, ipari befektetőknek fenntartott Science Park területének közművesítésére és vízipari munkáira 11,2 milliárd forintot szán a kormány 2023-ig. A munkákat kevesebbért nyerték el, de az áremelkedések miatt valószínűleg fel lesz használva a pénz.

A Modern Városok Program keretében, a szegedi gazdasági fejlesztésekhez kapcsolódó csapadék- és tisztított szennyvíz elvezetését célzó beruházásra mintegy maximális keretként 11 milliárd 200 millió forintot hagyott jóvá a kormány a mai Magyar Közlöny szerint:

  • a 2021. évben 3 109 751 744,
  • a 2022. évben 3 483 280 570,
  • a 2023. évben 4 606 967 686 forint

lesz félrerakva erre. Az idei és jövő évi támogatás forrása a Gazdaság-újraindítási Alap, míg a 2023-as támogatás a Modern Városok Programot terheli. Ez a beruházás nem más, mint az ELI Science Park teljes közművesítése és vízipari munkálatai a jövőbeli befektetők számára. Mellé költözött volna az új Pick gyár is, amelyet végül a meglévő Szabadkai úti telephelyre építenek fel mintegy bővítésként, de mint azt elmondták, komoly érdeklődők vannak már a Science Park mellett lévő telkükre is.

A vízipari beruházásokat egyébként Mészáros Lőrinc nyerte: az Opus még idén májusban közleményt adott ki arról, hogy a közvetett tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az Országos Vízügyi Főigazgatóság által kiírt „MVP-Szeged, csapadék-és tisztított szennyvíz elvezetés” elnevezésű közbeszerzési eljárásban a legjobb ár-érték arányt tartalmazó, nettó bő 8 milliárd forintos ajánlatával nyertes lett.

Erre adott tehát most a kormány három szakaszban összesen 11,2 milliárd forintot, mint maximálisan felhasználható keretet. Ezt valószínűleg ki is fogják használni 2023-ig az emelkedő építőipari árakat figyelembe véve. Az elnyert szegedi tender tervezési és kivitelezési feladatokat is magában foglal a kiírás szerint. A rövid ismertető alapján a területen fontos élelmiszeripari, tudományos és egyéb infrastrukturális létesítmények vannak, amelyek nemzetgazdasági szempontból kiemeltek, ilyen például az ELI-ALPS lézerközpont is.

Jelenleg a terület belvízérzékeny, a csatornák mostani állapota nem megfelelő ahhoz, hogy a további, jelentős beruházások vízigényét és szennyvízterhelését elbírja, így a tervezett fejlesztés elkerülhetetlen. Mint írják, beavatkozás nélkül a gyárak, üzemek, létesítmények működésének biztonsága van veszélyeztetve. Ennek elkerüléséhez szükség van jelentős kapacitásbővítésre, vízépítési műtárgyak, vízelvezető csatornák építésére, rekonstrukciójára.

A meglévő medrek burkolása, átereszek cseréje, esésviszonyok javítása, átemelő szivattyútelepek építésével és a meglévők bővítése lesz tehát a Mészáros és Mészáros Kft. feladata, miután a szükséges terveket elkészítették. Az előbbi munkálatokat többek között a következő helyeken végzik majd:

  • Öthalmi csatornáknál szivattyútelep építése és mederburkolás,
  • Baktó-MÁV melletti csatorna mederburkolás, az M43 autópálya alatti átvezetés is javul,
  • Szillér-Baktó-Fertői főcsatorna mederburkolás,
  • Szillér-Baktó-Pöröséri összekötő csatorna mederburkolás, műtárgyak építése,
  • Baktói szivattyútelep bővítése,
  • Pöröséri főcsatorna mederburkolás, kotrás,
  • Béketelepi csatorna mederburkolás, műtárgyak építése,
  • Béketelepi szivattyútelep építése, régi elbontása, Budapesti úti átemelő építése,
  • Dorozsmai szivattyútelep bővítése.
KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Titokzatos és komoly ipari befektetők pályáznak a Pick szalámigyár szegedi telkére

2024-re készül el a Pick Szeged Zrt. új szegedi üzeme, amely 25 százalékkal növeli a vállalkozás penészesszalámi-előállítási kapacitását – közölte szerdán a Bonafarm csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója a közmeghallgatáson. A kérdések közben azt is elárulták, hogy zajlik valamiféle titokzatos tárgyalás lehetséges ipari befektetőkkel, akik a korábban tervezett új gyár területén, a még mindig a Pick tulajdonában lévő, lézerközpont melletti zöldmezős telekre építkeznének.