Egészen az elsőfokú ítélet kihirdetéséig fogva tarthatják Szabó Bálintot

Mint megírtuk, legutóbb április 12-ig meghosszabbították a független szegedi képviselő letartóztatását, vagyis további egy hónapig letartóztatásban maradt, egészen a mai napig. Egyszer már meghosszabbították mindezt, akkor december 12-én szabadult volna, ám ezt március 12-ig tolták korábban. A képviselőt egyébként már tavaly november 12-e óta fogva tartják.

A Szeged.hu-nak a Fővárosi Törvényszék azt válaszolta csütörtökön, hogy „a Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetésééig. A végzés nem végleges”. Azaz Szabó Bálint fellebbezhet az ellen, hogy egészen az elsőfokú ítélethirdetésig börtönben tartsák, egyéb esetben addig biztosan letartóztatásban marad, így nem hosszabbítgatják azt.

Szabónak még tavaly novemberben egy tárgyaláson volt jelenése a Budai Központi Kerületi Bíróságon, ahol arról döntöttek volna, hogy megfigyelésre beutalják-e az ügyészség indítványa alapján 30 napra az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe a szegedi képviselőt, vagy 30 napra előzetes letartóztatásba kerül.

Utólag derült ki, hogy elkésett a tárgyalásról, így nem is tartották meg azt, ezért aztán a bíróságról az ügyészségre szállt az ügy. A rendőrség ezután előállította a képviselőt az ügyészség indítványa szerint, állítólag a budaörsi McDonald's gyorsétteremben, ahol az ismerőseivel találkozott, mert Budapest területéről is kitiltották. Erről és az előzményekről itt írtunk bővebben.

A képviselő ellen két másik ügyben is nyomoznak: egyrészt azért, mert a koronavírus-járvány alatt a kereszteződésben ráállt a sínekre, akadályozva ezzel a villamosközlekedést, valamint a bizonyos szalmabálás történet miatt, mely a rendőrség szerint a hatóság félrevezetése volt. Szabó Bálint a börtönben éveket öregedett és húsz kilót fogyott.