Letartóztatják Szabó Bálintot bűnismétlés veszélye miatt

Elrendelte a hivatalos személy elleni erőszakkal és közúti veszélyeztetéssel gyanúsított szegedi önkormányzati képviselő, Szabó Bálint letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság szombaton, értesült az MTI.

A Fővárosi Törvényszék szóvivője az információt megerősítette, Szabó József Tamás közölte szerint a letartóztatást a bűnismétlés veszélye indokolja. A nyomozási bíró a gyanúsított ellen korábban bűnügyi felügyeletet rendelt el, de az ehhez szükséges önkéntes jogkövetés a gyanúsított esetében teljes mértékben hiányzott, sokszor megszegte az előírt szabályokat.

A szóvivő szerint Szabó egyebek mellett gépkocsijával védett személyeket kísérő konvojokba sorolt be, ezzel veszélyeztette a konvojban haladók, valamint az arra közlekedők testi épségét. Emellett ellenszegült rendőri intézkedéseknek is.

Szabóval szemben több eljárás van folyamatban, de tevékenységét akkor is folytatta, miután az első cselekménnyel meggyanúsították, tette hozzá a szóvivő. Szabó József Tamás jelezte,

az ügyészség azt indítványozta, hogy a letartóztatás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelöljék ki, de a bíróság ezt elutasította, mert korábbi szakértői vélemény alapján ez nem indokolt.

A végzés nem végleges, a gyanúsított a döntéssel szemben fellebbezést jelentett be, közölte a szóvivő. Sajtóhírek szerint Szabó Bálint szegedi független önkormányzati képviselő többször próbált a kormányfő közelébe férkőzni, a kötcsei piknik előtti területről a rendőrség vitte el.

A szegedi közgyűlésben 2019 októbere óta listás képviselő az augusztus 20-ra szervezett gazdatüntetéssel szerzett országos hírnevet, korábban azzal került be a sajtóba, hogy megválasztották a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnökének. Októberben azt jelentette be, hogy lemond szegedi önkormányzati képviselői tisztségéről, amennyiben Botka László leül vele egy beszélgetésre.