A minisztérium tagadja, hogy szerveztek volna eseményt a Horthy-emlékmű avatásának napjára a Délvidék Házba

Mihálffy Béla és pártja azt mondta nemrég, nem fogadtak el meghívást az ominózus, országos hírűvé lett Horthy-emlékmű-avatás kapcsán, a szervezők szerint a képviselő mondott volna beszédet, csak visszamondta, most pedig az épületet fenntartó cég joggyakorlója, a Kulturális és Innovációs Minisztérium állítja: nem is szerveztek aznapra semmit.

Legelsőként a Szegeder.hu írta meg néhány hete, hogy a Vitézi Rend szervezet október 15-én emléktáblát avatott volna Horthy Miklós tiszteletére Szegeden, a Délvidék Házban, ahol a meghívó szerint Karol Biernacki, a Lengyel Nagykövetség tiszteletbeli konzulja, Dorogi György egykori mi hazánkos politikus, valamint Mihálffy mondott volna beszédet a leleplezés előtti pillanatokban. Cikkünk után tiltakozott a szegedi MomentumBotka László polgármester, illetve a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is.

Eztán történt, hogy a dorozsmai képviselő pártja, a KDNP azt írta, a hír hamis”, Mihálffy Béla nem vesz részt az eseményen. Még aznap azonban a Vitézi Rend állította, „az eredeti tervek alapján Mihálffy Béla képviselő úr beszédet mondott volna, viszont ezt a szándékát visszamondta”.

És érkezünk is a jelenbe, ugyanis pénteki cikkében az Átlátszó írta meg, hogy közérdekű adatigénylést adtak be a minisztériumhoz, ahonnan a következő három állítást tartalmazó válasz érkezett:

  1. A Magyar Házak Nonprofit Kft. 2022. október 15-ére vonatkozóan sem a Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitánysággal, sem egyéb szervezettel, előadóval, közreműködővel szerződést és megállapodást nem kötött.
  2. A Magyar Házak Nonprofit Kft. 2022. évi üzleti tervében foglalt szakmai programnak megfelelően párhuzamosan több rendezvény, program, szakkör, kiállítás, ifjúsági tábor, filmvetítés, író-olvasó találkozó előkészítése folyik. 2022. október 15-re vonatkozóan a Magyar Házak Nonprofit Kft. semmiféle programot nem hirdetett meg.
  3. Tisztelettel rögzíteni kívánjuk, hogy bármely, a tárgyi szervezethez köthető, általa nem jóváhagyott és nem publikált információ, tervezet, programelem előzetes és részleges nyilvánosságra hozatala semmilyen formában nem releváns és jogszerű hivatkozási alap.

Tehát október 15-ére nem is szerveztek semmit az épületbe. 

A tervezett rendezvény előtt kb. három héttel keresett meg Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum igazgatója, és kért fel egy 1944. október 15-éről tartandó konferenciára előadásra. Az előadásom címéül Horthy Miklós és a háborúból való kilépés kísérlete címet adtam meg. Senkivel, semmiről nem egyeztettem. Hogy a konferencia elmarad, azt kb. nyolc-tíz nappal korábban tudtam meg, amikor a már említett történész kolléga jelezte, hogy a konferencia megtartását a szervezők lemondták” – írta az Átlátszónak Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, aki előadást is tartott volna a szegedi eseményen. A Trianon Múzeum igazgatója az a Szabó Pál Csaba, aki a Délvidék Házat vezeti, ő ugyanakkor nem reagált a lap megkeresésére.