Elhalasztják a szegedi Horthy-emlékmű avatását, amin a Vitézi Rend szerint igenis mondott volna beszédet Mihálffy Béla

A Szegeder.hu írta meg elsőként csütörtökön, hogy a Vitézi Rend nevű szervezet október 15-én emléktáblát avat Horthy Miklós tiszteletére Szegeden, a Délvidék Házban, ahol  az eredeti tervek szerint Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókerületének KDNP-s országgyűlési képviselője is beszédet mondott volna.

Erre reakcióként tiltakozott már a szegedi Momentum, Botka László polgármester, illetve a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is, utóbbi elfogadhatatlannak nevezte az egészet. Ennek kapcsán jött hétfőn derült égből a hír, hogy a KDNP szerint a hír hamis”, Mihálffy ugyanis nem fog részt venni az eseményen.

Csakhogy a neve ott volt mindvégig a meghívón, amit a Vitézi Rend adott ki, ezért felmerült a kérdés, hogy mégis mi történt. Azt tudjuk, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt szerint hamis a hír, azaz szó sem volt ilyenről, úgyhogy megkerestük az esemény szervezőit.

A Vitézi Rend hétfőn este válaszolt megkeresésünkre, és azt írták, hogy „az eredeti tervek alapján Mihálffy Béla képviselő úr beszédet mondott volna, viszont ezt a szándékát visszamondta”. Szóval – legalábbis a Vitézi Rend levele alapján – a hír mégsem volt annyira hamis.

Tájékoztattak továbbá, hogy az október 15-i emléktábla-avatásra nem kerül sor az eredeti időpontban, azt egy későbbi időpontban tartják csak meg.