Botka: Nem tudom megakadályozni a szegedi Horthy-emlékmű felállítását

„Szeged nevében kérem, ezt ne csinálják!” – reagálta Botka László, Szeged város polgármestere arra a hírre, amit elsőként a Szegeder.hu írt meg csütörtökön, és amely szerint a Vitézi Rend nevű szervezet Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányságának tagjai október 15-én emléktáblát avatnak Horthy Miklós tiszteletére Szegeden, ahol Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókerületének KDNP-s országgyűlési képviselője is beszédet mond.

Az esemény a Délvidék Házában lesz majd az erről szóló leírás szerint, ahol azt írják, Horthy „nevét a mai napig egyesek összevonják negatív ideológiákkal és meg nem érdemelt módon kezelik emlékét”. A szombati eseményen 18 órától Országgyarapító Horthy Miklós címmel egy kiállításmegnyitó lesz, aminek fő attrakciójának ígérkezik Túri Török Tibor Horthy-domborművének avatása. Ezen ott lesz, és beszédet mond Karol Biernacki, a Lengyel Nagykövetség tiszteletbeli konzulja, Dorogi György egykori mi hazánkos politikus, valamint Mihálffy Béla, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője is.

A szegedi Momentum már másnap közleményt adott ki, amelyben elítélik a kezdeményezést. „Neve városunk történetének nemcsak azon korát fémjelzi, mely során egyetem érkezett ide és felépültek a Klinikák, de jóvátehetetlenül és megmagyarázhatatlanul azt a vészt is, amely városunkra pusztulást és gyászt hozott. Szegedi képviselő nem adhatja nevét Horthy Miklós ünnepléséhez. Arra kérjük, Ön se tegye ezt!” – írták Mihálffynak címzett levelükben.

Szombaton Botka László közösségi oldalán írt arról, hogy miután kormányzati épületben akarják felavatni Horthy emlékművét, ezt nem tudja megakadályozni, ezért nincs más eszköze, mint hogy Szeged nevében határozottan arra hívja fel a fideszes Mihálffy Béla figyelmét, hogy ezt ne tegye. „Óriási jogos indulatokat fog kelteni akkor, amikor a szegedieket is az óriási áremelkedés és a rezsiválság fenyegeti. Inkább ennek leküzdésében legyenek a fideszesek »hős magyarok«. A XXI. századi, sikeres, európai Szegednek nem példaképe egyetlen vérbe fojott és bukással végződött, hazug, XX. századi diktatúra sem.” A polgármester szerint itt a jövő, az élhető, európai, szabad, toleráns és szolidáris Szeged városát építik.

„Ha már ebben nem kíván segíteni helyben se Mihálffy Béla se a Fidesz, legalább ne okozzanak további beláthatatlan következményű konfliktusokat”

– zárta sorait Botka.

Horthy Miklós 1920 és 1944 között volt az ország kormányzója, aki a második világháború alatt eleinte próbált katonailag semleges maradni, de a második bécsi döntés után, 1941-től már elköteleződött a tengelyhatalmak mellett. 1944 tavasza, az ország német megszállása után is hatalmon maradt, az ősz folyamán még megpróbált kiugorni a háborúból, azonban a nyilasok átvették a hatalmat és lemondatták. Megítélése napjainkban is komoly vita tárgya.

Szegeden korábban is volt már emlékműve Horthynak, amit még 1930-ban, a fogadalmi templom fölszentelésének napján avattak a Dömötör torony oldalán. Ez az impozáns, méretes alkotás Horthy esküjét és a nemzeti hadsereg megszületését ábrázolta, 1946-ban távolították el. Az 1930-as évek végén pedig egy kisebb városrész kapta a Horthy Miklós-város nevet, ez volt az ország egyik első szegény mintatelepe, amit nagycsaládosok megsegítésére emeltek, és amiről korábban részletes cikkünkben írtunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Szegény mintatelepnek épült a Horthy Miklós-város, amit néhány évtized után inkább a földig romboltak

Impozáns, boldog telepet álmodtak a rászoruló családoknak néhány évvel az első szovjet katonák érkezése előtt. A Horthy Miklós-város éveken keresztül állt üresen, mire az első családok beköltöztek, jellemzően legalább tíz–tíz gyermekkel, három évtizeddel később pedig az utolsó falakat is ledöntötték, és az egykori mintatelep örökre eltűnt.