Mazsihisz: Horthy szegedi emléktáblájának felavatása elfogadhatatlan

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elfogadhatatlannak tartja, hogy Szegeden domborműves emléktáblát kívánnak állítani Horthy Miklósnak, aki a szövetség szerint több százezer magyar állampolgár haláláért felelős. A program szerint az avatáson beszédet kíván mondani Mihálffy Béla, a kormánykoalíció parlamenti képviselője, aminek kapcsán Mazsihisz felhívja a Fidesz-KDNP-frakció figyelmét arra, hogy képviselőjük szembemegy az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével, ezért arra kéri az illetékeseket, akadályozzák meg a tábla felavatását.

A Szegeder.hu írta meg elsőként, és azóta az országos sajtón is végigment, hogy október 15-én egésznapos rendezvényt szerveznek Horthy Miklós tiszteletére, s ennek keretében domborműves emléktáblát állítanak az egykori kormányzónak. A Mazsihisz elfogadhatatlannak tartja, hogy Szegeden éppen a kormánykoalíció egyik parlamenti képviselője, Mihálffy Béla készül beszédet tartani az antiszemita kormányzó tiszteletére.

A szövetség felhívja a Fidesz-KDNP-frakció minden tagjának figyelmét arra, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett jogosan, és a civilizált világ normáinak megfelelően zéró toleranciát az antiszemitizmus ellen. A Mazsihisz arra kéri a kormány és a frakció képviselőit, hogy az emléktábla-avatást akadályozzák meg, a kormánykoalíció képviselőjének pedig ne adjanak lehetőséget egy meggyőződéses antiszemita politikus méltatására.

„A Horthy előtt való kormánypárti tisztelgés elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan”

– áll a közleményben, amely folytatódik: „amennyiben a magyar zsidó közösséget képviselő Mazsihisz kérése nem találna meghallgatásra, úgy a zéró tolerancia elvének meghirdetését csak jól hangzó politikai gesztusnak tudjuk tekinteni, nem többnek. Bízunk benne, nem erről van szó, és az állami, kormányzati, valamint országgyűlési vezetők minden tőlük telhetőt megtesznek a Horthy-kultusz újabb megnyilvánulása és több százezer mártír emlékének meggyalázása ellen”.