Megszavazta a városháza a drágább parkolást Szegeden

Városi közgyűlés 2022. július 4-én

Vége a közgyűlésnek, vége a közvetítésünknek is

4 és fél órán át tartott a közgyűlés hétfőn, fél 2 előtt nem sokkal véget is ért. Köszönjük a figyelmet!

Megszavazták a parkolórendeletet

Rövid szünetet követően szavaztak a közgyűlésen. A parkolási rendelet módosítását, azaz a díjak megemelését és a zónák kiterjesztését 18 igennel, 2 tartózkodással és 9 nemmel fogadta el a közgyűlés.

Hogy pontosan mire lehet számítani, arról még korábban írtunk cikket:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

600 forint lesz egy óra a belvárosban, a nagykörúton kívül is fizetőssé tennék a parkolást

A legközelebbi, július 4-i városi közgyűlésre beterjesztett számos előterjesztés közül talán a legérdekesebb, melyet Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester jegyez: Szegeden megnőne a parkolási zónák mérete, valamint áremelés is kilátásban van, de egyúttal visszahoznák a kék zónát is, mellyel kedvezményesen válthatnánk jegyet a tömegközlekedési járművekre.

Joób Márton tizenöt éve jár óvodába

A 10-es napirend az óvodákkal kapcsolatos, azok bezárásáról, illetve a légkondi-ügyről. Szabó Bálint kezdte a felszólalást, szerinte a mostani előterjesztés szerinte rosszabb, mint az előző közgyűlésre elkészített. Elmondta, nincs szükség drasztikus csoportleépítésre. Egyúttal újra hangsúlyozza, dolgozzanak ki helyi életpályamodellt, támogatási rendszert az óvodapedagógusoknak.

Chovanecz Kata arról beszél, hogy felajánlanak egy légkondit a Cső utcai óvoda számára, valamint Ruzsa Roland segítségével a Jerney utcaiba is, erre buzdítja a többi képviselőt is. Mint ismert, akkora volt a hőség az intézményekben, hogy a gyerekeket egy csoportba terelve, az épület alsó szintjein helyezték el, mert ott hűvösebb volt. Egy cég felajánlott a gyerekeknek légkondit, mivel az óvodafelújítások során ez nem került beépítésre.

Joób Márton is hozzászólt a kérdéshez, azzal kezdte, némileg félreérthetően: „Tizenöt éve járok óvodába.” Erre nevetés tört ki a terembe, aztán pontosította, hogy a gyerekeit viszi, és jellemzően egyszerre két gyereke is jár óvodába.

Mihálik Edvin is hozzászólt ehhez a témához. Elmondta, hogy az óvodafelújítások során a klímák beszerelése nem önkormányzati feladat, hanem állami lenne, ugyanis az EU-s pályázatok során nem is lehet beszerezni klímát. Chovanecz újra hozzászólt, szerinte a klímaváltozás itt kopogtat az ajtónkon. Szerinte nem arról kell beszélni, hogy miként nem lehet, hanem miként lehetne megoldani a klímahelyzetet. Említette, hogy még a szülők részéről is jött felajánlás.

Botka László szerint a fideszes képviselőknek kellene azt eléri, hogy a várost sújtó szolidaritási adót ne emeljék fel jövőre közel kétszeresére, mely a központi költségvetésbe megy majd.

Botka László kinevette Szabó Bálintot, aki szerinte nem bíróságra való, hanem „más intézménybe”

A hetes napirendi pontban a közösségi közlekedésről van szó. Szabó Bálint elkezdte sorolni, hogy mi mindenben a legdrágább, vagy drága a városban az áremelések után. Megemlítette, hogy Botka László lakásokkal rendelkezik a Cédrus Liget lakóparkban, és szerinte a nagyvállalkozó érdekeit képviseli. Azért, mert a rendeleteket módosítgatták a lakópark érdekében, szerinte a 9-es trolit is ezért terelhették el arra.

A Suli-Host vezetőjével való tárgyalást is felfűzte erre az analógiára. Szabó arról kérdezte Botkát, „kap-e bármelyik nagyvállalkozótól kenőpénzt, vagy bármilyen más ellentételezést a nagyvállalkozóktól?” Botka László azt felelte, hogy Szabó nem bíróságra való, hanem „más intézménybe”, mivel Szabó megemlítette, hogy a bíróságon találkoznak.

Szabó a 9-es napirendi pontnál is erről beszélt, majd kérdezte a polgármestert ugyanerről, aki hosszasan nevetett, amit Szabó Bálint megvárt, mondván, nyugodtan nevesse ki magát a polgármester. A Mindenki Szegedért képviselőjének beszédét a polgármester végighallgatta, majd lezárta a vitát, átlpétünk a következő napirendi pontra.

Szabó: A Szeged.hu a legelfogultabb sajtótermék a városban, amely a legkevésbé törekszik a kiegyensúlyozott tájékoztatásra

Szabó szerint előre tudható volt, hogy Knezevics Viktor ex BP-vezér lesz az SZKT új vezetője, mert a Szeged.hu készített vele egy „PR-interjút”, a másik két pályázóval pedig nem volt ilyen. A képviselő szerint egyébként sem kell sokat várni a Szeged.hu-tól, „hiszen a neméppen kormánypártisággal vádolható Transparency International szerint is a Szeged.hu Botka László-féle városvezetésről szóló cikkeinek 94 százaléka pozitív hangvételben íródott, miközben a Botka ellenzékéről készült anyagok 92,5 százaléka negatív volt.”

Ezen számok a képviselő szerint arra mutatnak rá, hogy a Szeged.hu a legelfogultabb sajtótermék a városban, amely a legkevésbé törekszik a kiegyensúlyozott tájékoztatásra. Szabó kifogásolta azt is, hogy az önkormányzati lap tudósításában szubjektív megjegyzéseket tett.

Szabó egyébként a Szegeder cikkéből idézett felszólalása során, amely egy a szegedi sajtóhelyzetről szóló elemzésről szól, és ide kattintva olvasható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

A Szegeder a legkiegyensúlyozottabb hírportál a városban a Transzparens Újságírásért Alapítvány szerint

A négy szegedi hírportál közül a Szegeder.hu tájékoztatott a legkiegyensúlyozottabban a 2022. január 1. és június 14. közötti vizsgált időszakban – derül ki a Transzparens Újságírásért Alapítvány elemzéséből.

Ismét Botka László vezeti a közgyűlést

A városfejlesztési alpolgármester visszaült helyére, újra a polgármester vezeti a városi közgyűlést. A polgármester megköszönte az SZKT-t eddig vezető Majó-Petri Zoltán munkáját, ugyanis most erről van szó.

A szegedibe már drágább a belépő, mint a budapesti állatkertbe

Erre Szabó Bálint hívta fel a figyelmet a városi közgyűlésen. A két állatpark honlapján elérhetők az árak, ezek így néznek ki:

Szegedi Vadaspark

  • Felnőtt jegy: 4200 forint
  • Gyermek: 2800 forint
  • Diák/nyugdíjas: 3100 forint
  • Családi (2+1): 10 100 forint

Fővárosi Állat- és Növénykert

  • Felnőtt jegy: 3300 forint
  • Gyermek: 2200 forint
  • Diák/nyugdíjas: 2500 forint
  • Családi (2+1): 8000 forint

Tápai Péter szerint a lila zónás Torontál tér Momentum-parkoló lesz

Tápai Péter az általunk is említett lila zónára utalva elmondta, hogy a Torontál teret Momentum-parkolónak fogja majd hívni, ha megszavazzák. Szerinte az nem közszolgáltatás, ha a korábban közpénzből épített köztéren parkolási díjat kérnek. Jelezte, név szerinti szavazást akarnak kérni.

A Fidesz-elnök elérhetőbbé tenné autóval a belvárost

Bartók Csaba szerint fontos lenne, hogy a belvárosban ne keringjenek az autósok, hanem tudjanak könnyebben parkolóhelyet találni. Parkolóházat és több parkolóhelyet javasol. Azt kérdezi, mikor tesz már végre valamit tényleg a városvezetés a szegediekért.

Nagy Sándor szerint az, hogy mennyi hely van a belvárosban, az egy adottság, és ezt a területet be kell osztani. Kell zöldterület, kellenek gyalogos- és kerékpáros útvonalak, buszsávok, hogy a közösségi közlekedés ne a dugóban álljon.

Nagy: A parkolási díjnak van átterelő hatása

A városfejlesztési alpolgármester szerint jó hatással lesz a szegedi közlekedésre a parkolási rendelet módosítása, hiszen többen fognak közösségi közlekedéssel járni, azaz úgymond átterelő hatása lesz a magasabb áraknak és annak, hogy több helyen, így Újszeged egyes részein is fizetőssé lesz a parkolás a városban.

Botka László távozott

A polgármester elhagyta a közgyűlést, helyét Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester vette át, ő vezeti a közgyűlést.

Ménesi Imrétől külön kérték a rókusiak, hogy bár náluk is fizetős lenne a parkolás

Az MSZP-s róksusi önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy még a panelházas övezetekben is azzal keresték meg a lakosok, hogy bárcsak náluk is fizetős lenne a parkolás, mert akkor hely is felszabadulna a lakosok számára.

A fideszes frakció heves fejrázással fejezte ki nemtetszését mindezzel szemben.

Joób Márton ebben a formában nem támogatja a parkolási rendeletet

A Botka Lászlóval egy szervezetben politizáló Joób szerint nem jó ötlet a parkolási rendelet módoítása, majd hosszasan magyarázta, hogy miért nem tudja támogatni azt, legalábbis ebben a formában. Amit konkrétan említett, az a lila zóna volt, mely alá a Torontál tér tartozna. Erről egyébként utólag nyújtott be módosítót Nagy Sándor, miszerint itt olcsóbb lenne a parkolás. Csakhogy Joób szerint meg kéne vizsgálni, ha ez fizetőssé válik, akkor hol lehetne még máshol P+R parkolókat létrehozni.

Szabó Bálint úgy látja, a szentmihályi művelődési házat is bezáratná a város, Botkák szerint ez alaptalan

Szabó Bálint arról szólalt fel, hogy nem fog csődbe menni a város, nem fogják visszabontani a beruházásokat. Lázár Jánost hozta fel, miszerint a beruházási stop csak idénre vonatkozik, míg Botka szerint Szabó egy olyan dologról beszél, mely azon rendezvényen hangzott el, melyen ő ott volt, Szabó viszont nem.

A Mindenki Szegedért Mozgalom politikusa szarkasztikusan megemlítette, hogy ugyanúgy, ahogy a Cserepes sori piacot sem zárták be, a szentmihályi művelődési házat sem fogják. Ezzel utalt arra, hogy szerinte bezárná a város az intézményt.

Szabó nem akar arról beszélni, hogy mennyire baloldali az a városvezetés, amely a jobbikos Tóth Péterre szórja a közpénzt, miközben a másik oldalon költségeket emelnek, ezzel újra kellemetlen helyzetbe hozva a polgármestert. A parkolásról beszélve példaként hozza fel, hogy több száz forintot fizethetnek majd a lakosok azért, ha Újszegeden akarnak futni a ligetben.

A parkolási díjak emelése a téma

A következő napirendi pont a szegedi parkolási díjak emelése és a parkolási rendszer bővítése, Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester már szót kért.

A témát alábbi cikkünkben foglaltuk össze:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

600 forint lesz egy óra a belvárosban, a nagykörúton kívül is fizetőssé tennék a parkolást

A legközelebbi, július 4-i városi közgyűlésre beterjesztett számos előterjesztés közül talán a legérdekesebb, melyet Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester jegyez: Szegeden megnőne a parkolási zónák mérete, valamint áremelés is kilátásban van, de egyúttal visszahoznák a kék zónát is, mellyel kedvezményesen válthatnánk jegyet a tömegközlekedési járművekre.

A parkolási díj és Tóth Péter románozása a slágertéma

Szabó Bálint ismét. Sorolta a szerinte felesleges kiadásokat, páldául a Szegedi Tükör 250 milliós költségeit, amely szerinte egy szennylap. Ezek kiiktatásával a megemelt parkolási díjak ellenében lehetne spórolni, de szóba került a napvitorla és a Lapos is, mint felesleges kiadás. Szabó azt hitte, hogy Tóth Péter csak felöntött a garatra, de elmondta, hogy végül valóban nyíltan megfenyegette Ruzsa Rolandot, mely kommentek a mai napig fent vannak a képviselő Facebook-oldalán.

Szerinte Tóth Pétert vissza kell hívni.

A fideszes Német Ferenc felszólalását Botka László azzal kommentálta, hogy mindenkinek annyi a világ, amennyit megért belőle, Német Ferencet pedig egy szerencsés alkatnak nevezte. Érdekes momentum, hogy nagy nevetést követte, amint Tápai Péter összekeverte a Párbeszédet és a Momentumot.

Szabó Bálint szerint megy a mutogatás, ezt Botka László megjegyzésére mondta. Megjegyezte, hogy nem érti, hogyan terveznek a városnál költségvetést. Szabó megemlíti Tóth Pétert ismét, majd megkérdezte a polgármestert, hogy visszahívja-e a képviselőt.

Szabó Bálint szerint „polgármesteri őrület” a parkolási rendelet, le akarta vetetni

Szabó Bálintnak adta meg a szót Botka László. A politikus le akarta venni a parkolásról szóló módosító javaslatot, mert szerinte az „polgármesteri őrületet”. Haág Zalán a KDNP képviselője is ugyanezt kérte, őt végül Botka inti le, mivel ugyanarról szólt a felszólalása, mint Szabó Bálinté. Végül szavazásra bocsátotta a napirendet a polgármester, de ahogy az várható volt, nem lett leszavazva, a polgármester napirendjét elfogadták.

Fodor Antal szerint Kiskundorozsma nem fideszes a fideszes győzelem ellenére

Fodor Antal kommentálta a választások eredményét. A DK politikusa megemlítette, hogy a szavazatok 48%-át kapta az összefogás jelöltje a 2019-es önkormányzati választások során, míg a fideszes jelölt 31%-ot kapott. Elmondta, hogy ennek fényében, azaz a részvétel szerint érdemes az eredményekre tekinteni, amely nem volt magas, de azért gratulált a győztesnek, a KDNP frakciójába beülő Ruzsa Rolandnak.

Mihálik szerint nagyon melegedik a város, nem várhatnak a napvitorlák

Szerinte a szegediek nagyon élveik ezt a lehetőséget, főleg a melegben, és strandröplabda-pálya is lett. Köszöni azt is, hogy a szegediek kitöltötték napvitorlakonzultációját, amit 70%-ban támogattak az emberek.

Mihálik szerint a többség a napvitorlák mellett van, és a jövő évben fogják ezt bővíteni.

Ruzsa Roland letette az esküt

Ruzsa Roland első napja volt ez Kiskundorozsma megválasztott képviselőjeként, így eskütétellel kezdődött a tényleges ülés. Ruzsa a jegyző által felolvasott esküt elmondta, képviselőtársai gratuláltak neki.

Ruzsa végül beszédet is mondott: lelkesedéssel fog dolgozni a kiskundorozsmaiakért, ugyanolyan szívvel-lélekkel, mint azt elődje, Mihálffy Béla tette. Szóba hozta Tóth Péter rasszista megnyilvánulásait (erről itt írtunk), melyet provokációnak nevezett és nem szándékozott felülni, vagy reagálni rá.

Szünet van

A díjak átadása után rövid szünetet tart a közgyűlés, a politikusok telefonálnak, beszélgetnek. Botka Lászlóék átvonultak a szomszéd helyiségbe – állításuk szerint – alkoholmentes pezsgővel koccintani a pedagógusokkal.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Átadták a díjakat

A pedagógusi életműdíjakat Kissné Gera Ágnes, az Arany János Általános Iskola nyugalmazott intézményvezetője, Kissné Szamosközi Brigitta címzetes igazgató, a Gedói iskola tanára, valamint Megyeri Ildikó óvodapedagógus kapták. A teremben hosszasan sorolták érdemeiket, elért eredményeiket, amelyet természetesen vastaps fogadott, illetve közös fotózkodás is volt Botka László polgármesterrel. A polgármester ezután szünetet rendelt el.

Élőben is adják a közgyűlést, itt lehet követni

Az önkormányzati média élő videóben közvetíti a városháza nyári szünet előtti utolsó közgyűlését, ezt alább lehet nézni.

A pedagógus-életműdíjak átadásával kezdenek

Botka László nyitotta meg a közgyűlést, elmondta, hogy városunkban hagyomány, miszerint három pedagógust köszöntenek életműdíjjal a közgyűlésen.

Egy szavalással és egy fúvós előadással kezdődött a bevezető műsor az Arany János Általános iskola és a Gedói iskola tanulói részéről. Bár egy kis fennakadás volt előbbiben a lámpaláz miatt, végül megoldódott a dolog egy kis puskázással.

Becsengettek, elkezdődött a városi közgyűlés

Megérkezett Botka László polgármester, aki megkérte képviselőtársait, foglaljanak helyet.