A jövőre bevezetendő kék zóna mellett egy lila parkolózónát is létrehozna a város

Mint arról mi is beszámoltunk, alaposan átszabná a város a parkolást jövőre: egyrészt az idei július elsejei emelés után egy teljesen új rendelet alapján jövő évtől kezdődően ismét emelnék a parkolási díjakat. Másrészt mindezek után, 2023. július elsejétől kiterjesztenék a fizetős zónát a nagykörúton kívülre, létrehoznák ezért újból a kék zónát, mely esetén 230 forintot fizetnénk óránként, a napijegy 1320 forintba kerülne. Ebbe tartozna Újszeged egy része is, ahol eddig nem volt különösebben fizetős a parkolás.

Szintén Újszegedhez kapcsolódik a címben már említett lila zóna is. Mint az önkormányzati portál, a Szeged.hu írja, előterjesztői kiegészítést készített Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a parkolózónák kialakításához, aki egyébként ezt az egész rendeletet jegyzi. Az alpolgármester a módosított rendelettervezetet a városüzemeltetési bizottságon ismertette.

Mint azt mi is megemlítettük korábbi cikkünkben, az újszegedi Torontál téri P+R parkoló is beleesne a kék, azaz fizetős zónába, miközben ennek a parkolónak a lényege az volt, hogy az autósokat járművük lerakására ösztönözzék itt, hogy aztán közösségi közlekedéssel, vagy bármi mással átjussanak Szegedre, ne pedig autóval tegyék ezt meg. Ám Nagy módosítója azt mondja ki, hogy

a Torontál téri parkoló egy külön, lila zóna lenne,

ahol a parkolás óránként 150 forintba, a napijegy 900 forintba kerülne, azaz olsóbb lenne a kék zónánál 2023. július 1-jétől, ha azt a közgyűlés is megszavazza hétfőn. Ezt a napirendi pontot is, ahogy az összes többit, egyhangúlag szavazta meg a városüzemeltetési bizottság.