Már július elsejétől 535 forintra emelkedik a szegedi belvárosi parkolás ára a jövő évi emelés előtt

Az egészségügyi vészhelyzet előtt, 2020 decemberében Szeged 64/2020. (XII.22.) számú önkormányzati rendelete módosította a közterületi parkolási termékeket és díjakat. A rendelet a koronavírus-vészhelyzet után lép hatályba, július 1-től: péntektől új parkolóbérletek kerülnek bevezetésre és változnak a díjtételek a közterületi fizetési parkolási rendszerben.

Ez még nem az az emelés, amleyről délelőtt írtunk: egyelőre úgy tűnik, hogy a 600 forintra emelendő Zöld zónabeli óránkénti parkolódíj már idén július elsejétől 535 forintra nő a korábbi 480 forintról. Ezzel tehát lépcsőzetesen növeli a város a díjakat. Az, hogy mire kell majd számítani jövő januártól, illetve egy év múlva a kiterjesztett Kék zónás parkolással, valamint az ezzel kedvezményesen megváltható tömegközlekedési jegyekkel, az alábbi cikkünkben írtunk:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

600 forint lesz egy óra a belvárosban, a nagykörúton kívül is fizetőssé tennék a parkolást

A legközelebbi, július 4-i városi közgyűlésre beterjesztett számos előterjesztés közül talán a legérdekesebb, melyet Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester jegyez: Szegeden megnőne a parkolási zónák mérete, valamint áremelés is kilátásban van, de egyúttal visszahoznák a kék zónát is, mellyel kedvezményesen válthatnánk jegyet a tömegközlekedési járművekre.

A mostani, azaz július 1-től érvényes változások során a kombinált, azaz minden parkolási zónára érvényes parkolóbérletek mintájára váltható lesz féléves, negyedéves és havi bérlet a sárga parkolási zónára is. A féléves és negyedéves bérletek év közben bármikor válthatók és a tárgyévben a váltás hónapjától és napjától számított 3, illetve 6 hónapig érvényesek. A bérletek legfeljebb a tárgyévet követő év január 5-én 24 óráig érvényesek.

A rendszámhoz kötött sárga zónára vonatkozó éves bérlet év közben legalább 9 hónap időtartamra váltható. Bevezetésre kerül a kedvezményes lakossági parkolóbérletek kapcsán az éves bérlet mellett a féléves lakossági parkolóbérlet, mely tárgyév január 01-től június 30-ig, valamint július 01-től december 31-ig tartó időszakra válhatók. A kedvezményes éves, féléves lakossági bérlet nem visszaválható, időarányosan sem.

Az egyes zónákra érvényes parkolási díjak az alábbiak szerint változnak július 1-től:

  • Zöld zónában a jelenlegi 480 Ft/óra helyett 535 Ft/óra,
  • Sárga zónában az eddigi 220 Ft/órás díj helyett 245 Ft/órára változik,
  • A sárga zónában váltható napijegy ára 1465 Ft-ba fog kerülni a korábbi 1320Ft helyett.

A bérletek árai az alábbiak szerint alakulnak 2022 július 1-től:

Forrás: SZKT