24.hu: Az összes 1500 fős alatti település postahivatalát is bezárnák, a dolgozók sem tudnak még róla

A 24.hu arról értesült, hogy a Magyar Posta körülbelül egy hónapja levélben kereste az 1500 lakosúnál kisebb önkormányzatokat, hogy vegyék át a helyi posták üzemeltetését, mivel ha ez nem történik meg, bezárják az összes 1500 fő lélekszámú alatti településen lévő hivatalt. A Bing szerint Csongrád-Csanád vármegyében között több mint 60 ilyen település van. A lap információi szerint május 1-jétől történhet meg a bezárás.

Úgy tudják, már vezérigazgatói tájékoztatás is volt arról, hogy „akcióprogram” indul a kistelepüléseken lévő posták sorsának megoldására. Elsőként az önkormányzatoknak ajánlották fel az üzemeltetés lehetőségét, egyéb esetben feltehetőleg csak mobilposta fog működni. A dolgozóknak valószínűleg fel fogják ajánlani, hogy a környező településeken lévő hivatalok betöltetlen álláshelyein folytassák a munkát, ám állítólag erről maguk az érintett kisposták dolgozói sem tudnak még.

Mint ismert, a Magyar Posta tavaly október végén döntött arról, hogy november 12-étől 366 postahivatalt – Szegeden a 19-ből 12-t, a legtöbbet a nagyvárosok közül – ideiglenesen bezárnak az energiafelhasználás csökkentésére hivatkozva. Az ideiglenes bezárásból aztán nem meglepő módon végleges bezárás lett ott, ahol az önkormányzat nem kötött szerződést a postával. Január második feléig 32 település összesen 45 postáján valósult meg mindez.

Február 28-án a Magyar Posta bejelentette, hogy 1200 fős leépítés lesz azért, hogy a cég „a jelenlegi, szankciók sújtotta, gazdasági helyzetben is meg tudja őrizni működésének stabilitását”. Azt is bejelentették, hogy új posta partneri programot indítanak, mely szerint az önkormányzatok mellett vállalkozásoknak (élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok stb.) is átvehetik a hivatalok üzemeltetését a postával való együttműködés keretében.