Nem nyitja újra a Magyar Posta bezárt hivatalait, azt az önkormányzatoknak kell fizetniük

Nem történt nagy meglepetés: bejelentette a Magyar Posta, hogy nem nyitja újra korábban bezárt egységeit. Azért nem meglepő a hír, mert már korábban látszottak a jelek, hiszen miért kötöttek volna egyes önkormányzatokkal hosszabb távú szerződéseket arra vonatkozóan, hogy díj ellenében újranyitnak egyes hivatalokat, ha azokat újranyitnák később.

Bár a vállalat korábban természetesen úgy kommunikálta, hogy ideiglenes bezárásról van szó, mostani közleményükben már azt írják, hogy „a háború és a szankciós energiaválság tartósan elhúzódik, a vállalat vezetése megvizsgálta a jelenleg szünetelő posták további működtetésének lehetőségeit”, az indokokat figyelembevéve pedig a Magyar Posta Zrt. azt a döntést hozta, hogy

nincs lehetőség az ideiglenesen szünetelő posták újranyitására.

Az indokokról pedig úgy írtak, hogy az elmúlt években jelentősen megváltoztak az ügyfélszokások, egyre kevesebb levél és csekk feladása történik postahelyeken, a meglévő, jelenleg is működő több mint 2200 szolgáltatóhely pedig az ügyfélforgalmat megfelelően kezeli. Mint írják, a 2200 postahely fenntartásával továbbra is lényegesen túlteljesítik a jogszabályi kötelezettségeiket, hiszen az előírtnál mintegy 600 postával több áll az ügyfelek rendelkezésére. Szerintük ez „nemzetközi szinten is kiemelkedő”, miközben a társaság működtetésének költségei továbbra is jelentősek.

A közlemény szerint megújított feltételekkel továbbra is lehetőséget biztosítanak a posták szerződés alapján történő üzemeltetésére. Ebben az esetben a szerződő fél üzleti alapon díjat fizet, a társaság pedig – a szerződéses partnere által kért helyen – saját munkavállalójával és eszközeivel végzi a postai szolgáltatásokat.

Új modell a postahivatalok helyett

A posta továbbá új partneri programot hirdet, amelynek keretében lehetőséget biztosít, hogy a hivatalok működtetésében önkormányzatok, vállalkozások és egyéb partnerek még nagyobb számban vegyenek részt. Korábban már 19 Takarékbank fiók és 2 kistelepülési élelmiszerüzlet bevonásával került tesztelésre mindez. A Magyar Falu Program keretében megújuló kistelepülési üzletek közül 220-ba integrálódik be postai szolgáltatás, tapasztalataik szerint ez az üzemeltetési forma hatékonyan és eredményesen működik.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A társaság a partnerek részére a felvételhez köthető tevékenységet (csekkfelvétel, levél-, csomagfelvétel elősegítése) kívánja partneri kezelésbe adni, a háznál történő kézbesítést továbbra is a Magyar Posta Zrt. végzi. Az új partneri modell keretében a meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói tevékenység mellett végezhető a postai feladatellátás, így növelhető az ügyfélkör és az árbevétel.

Azt írják, az új modell továbbá lehetőséget teremt a lakosság számára, hogy a postai szolgáltatások továbbra is helyben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben legyenek elérhetőek. Ennek köszönhetően egy helyen, gyorsan és hatékonyan vehető igénybe több szolgáltatás is.

Szegeden nem az önkormányzaté az épület

Mint ismert, a társaság október végén jelentette be, hogy az energiaárak drasztikus drágulása miatt 364 posta működésének szüneteltetésére kényszerült. Az önkormányzatokkal folytatott intenzív tárgyalások értelmében abban az esetben, ha az érintett települések vállalták, hogy az adott posták üzemelésére vonatkozó szolgáltatásért előre meghatározott díjat fizetnek, úgy megállapodás született a postahelyek további működtetéséről. Ennek eredményeképpen 32 településen összesen 45 posta szüneteltetését oldotta fel a Magyar Posta Zrt.

Szegeden zárták be egyébként a legtöbb postahivatalt, 19-ből 12-t. A szegedi önkormányzattól legutóbb Botka László nyilatkozott a posták kapcsán a Szeged Televízió Téma című műsorábanBotka szerint

a sajtóból tudták meg ezt a döntést,

semmilyen előzetes tájékoztatás, konzultáció vagy megkeresés nem történt.

A polgármester azt magyarázta a műsorban, hogy Szegeden nem önkormányzati tulajdonú épületekben működött az állami cég más településekkel ellentétben, így az újranyitás is körülményesebb lenne, például nem tudják elengedni a bérleti díjat sem. Ez viszont szerinte nem is az ő dolguk lenne, hogy még ezt a szolgáltatást is átvegyék az államtól, miközben nyereséges volt a vállalat. Ráadásul a Posta szedi be a megnövekedett szolgáltatási díjakból befolyó bevételét, miközben az önkormányzat fizetné a hivatalok működtetését, ami abszurd lenne szerinte.

A szegedi önkormányzat petíciót indított a szegedi posták bezárása miatt. A polgármester nem lát összefüggést ellenzéki vagy kormánypárti városokban történt-e több bezárás, mert utóbbiakban is komoly bezárások voltak. Szerinte Szegeden a legnagyobb probléma az, hogy komplett városrészek maradtak hivatal nélkül.