Botka László: A közvilágítás nem játék, főleg egy nagyvárosban

A Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorának vendége volt szerdán Botka László. Szeged polgármestere értelemszerűen a város helyzetéről beszélt a legtöbbet a nagymértékben megemelkedett rezsiköltségek kapcsán. Érintették a Tiszavirág Sportuszoda támogatását is, erről azonban még nincs megállapodás a kormánnyal.

A műsor elején szóba jött a közvilágítás is. Először Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert panaszkodott telefonos kapcsolatban arról, hogy a kistelepülések mennyire nehéz helyzetben vannak most a rezsiválság miatt. Ezután Botka László magyarázta Balogh Judit műsorvezetőnek a város áramszerződését, valamint a kormány felelősséget áthárító hozzáállását az önkormányzatokhoz ezekben a nehéz időkben. Szóba került, hogy Szegeden le kell-e majd kapcsolni a közvilágítást, mire Botka László azt mondta, hogy egy ilyen méretű városban nem engedhetik meg ezt biztonsági okokból sem, nem úgy, mint egy pár utcás kistelepülésen.

„A közvilágítás nem játék, főleg egy nagyvárosban.”

Elhangzott, hogy idén 70 millió forint támogatást kapott a város a kormánytól a Tiszavirág Sportuszoda nyitva tartására, azonban ez a szerződés csak december 18-áig él, amikor egyébként is nyitva tart az uszoda. Most úgy tűnik, a kormány újabb támogatást adhat az üzemeltetésre, legalábbis az uszoda rezsiköltségeiről érdeklődtek szegedi önkormányzatnál. Ugyanakkor döntés és konkrét támogatási nyilatkozat még nincs. Szeged polgármestere úgy fogalmazott, szívesen fogadják a támogatást, amennyiben ez valódi, érdemi segítség lesz; az  uszoda rezsije ugyanis havi 100 millió forint körül mozog. Botka szerint amennyiben

jövőre végig maradnak a magas rezsiárak, egyetlen önkormányzat sem tudja majd saját erejéből kifizetni azt.

„Az persze egy rezsimről, egy rendszerről sokat elárul, hogy a tömegközlekedés, a közvilágítás, a bölcsődék, az óvodák, a szociális intézmények fenntartásának a támogatása az eddig konkrétan fel sem merült. A sport és ezen belül is az uszodák támogatása merült fel. Mi így is nyitottak vagyunk, aláírtuk a szerződést, vállaltuk a kötelezettségeket, ha ezt január elsejétől is akarják adni, akkor erre is nyitottak vagyunk” – fogalmazott a műsorban Szeged polgármestere. Hozzátette, nyugodtabb lenne, ha ennél jóval több szegedit érintő tömegközlekedés, közvilágítás, bölcsőde, óvodák fenntartásának a jövőbeli kérdéseiről tárgyalhatnának a kormányzattal.

A műsor alább megnézhető, a témák között a postahivatalok bezárása, mely kapcsán elmondta a polgármester, hogy Szegeden nem önkormányzati tulajdonú épületekben működött az állami cég más településekkel ellentétben. Szóba került még a Cserepes sori szegregátum helyzete is, valamint a nehézségek ellenére Szegeden végbement városi fejlesztésekről is beszélgetett Botka László Balogh Judittal.