Több mint 60 millió forint lenne Vásárhelynek a bezárt kisposták újranyitása

Több mint bruttó 60 milliót kérne Hódmezővásárhelytől a Magyar Posta a kisposták nyitvatartásáért írja a Hódpress, miután Márki-Zay Péter arról érdeklődött az állami vállalatnál, mennyiért tudnák újra kinyittatni a bezárt hivatalokat. Ez a teljes költségnek a fele.

A vásárhelyi önkormányzat-közeli lap azt írja, hogy miután a leveles megkeresésekre nem válaszoltak a Postától, Márki-Zay Péter, a város polgármestere telefonon egyeztetett a cég debreceni területi központjának igazgatójával, aki a vásárhelyi kispostákért is felelős.

Szöllősi Béla területi igazgató is arra hivatkozott, amire a Magyar Posta a Szegeder megkeresésére, hogy az öt vásárhelyi postahivatalból hármat bezárva is megfelelnek a törvényi kötelezettségeknek, illetve az elmúlt két hétben alig változott Vásárhelyen az összforgalom. A nagypostán a várakozási idő 23 perc, ami szerinte nagyon jónak számít.

Mindemellett azt is elmondta a vásárhelyi lap szeint, hogy a megszorítások az állami vállalat részéről határozatlan időre, a háború és rezsiválságra hivatkozva bármeddig eltarthatnak – azaz nemcsak a téli időszakra szólnak. Bár eddig elbocsátás nem volt, de ők a bérköltségeket is beleszámítják a kisposták újranyitásának feltételei közé, mivel hosszabb távon csak a ténylegesen nyitva tartó hivatalok létszámszükséglete indokolt számukra.

Mindezek alapján írásban is eljuttatják majd Hódmezővásárhely önkormányzatának a három bezárt posta újranyitásának költségeit, nettó értékben:

  • a 4-es számú, Jókai utcai posta éves költsége: 39,1 millió forint + ÁFA
  • a 6-os számú, szikáncsi posta éves költsége: 8 millió forint + ÁFA
  • a 8-as számú Klauzál utcai posta éves költsége: 54 millió forint + ÁFA

A három posta újranyitása ezen összegek felébe kerülne a Hódmezővásárhelyi önkormányzatnak, mely összesen több mint 60 millió forint bruttóban számolva.

„A vásárhelyi közgyűlés legutóbbi ülésén arra hatalmazott fel, hogy a bérleti díj és rezsiköltség tekintetében köthetek megállapodást, a Posta azonban egyáltalán nem hajlandó ezen feltételeken változtatni, sem a nyitvatartási idő csökkentésével, sem egyes költségelemek különválasztásával. Az eddig nyereséges állami cég – ezen keresztül a Fidesz-kormány – ezzel megsarcolja a Fidesz által egyébként is kivéreztetett önkormányzatokat és a külvárosokban élő, jellemzően szegényebb és idősebb lakosságot” – mondta Márki-Zay Péter a Hódpressnek.

Ismert, Vásárhelyen az energiaspórolás miatt több kulturális intézményt bezártak, munkaköröket vontak össze és teljes intézményeket vontak össze az elmúlt időkben.