Szegeden zárják be a legtöbb postahivatalt vidéken. Megkérdeztük a Magyar Postát, miért

A nagyvárosokat, így Szegedet sem kerülik el az átmeneti postabezárások, sőt, a megyeszékhelyek közül a legtöbb hivatalt is itt zárják be. Megkérdeztük a Magyar Posta Zrt.-t, hogy mindez miért van, akik némileg kitérően azt mondták, hogy Szegeden egyrészt kifejezetten alacsony forgalmú és jellemzően gázfűtéses hivatalok az érintettek, másrészt törvényileg sem kötelességük ennyi hivatalt működtetni, viszont most spórolni kell.

Egyelőre nem tudni, mennyi időre, de Szegeden tizenkettő, Miskolcon, Debrecenben és Pécsen kilenc, Nyíregyházán hét, Győrben és Salgótarjánban öt posta zár be az energiatakarékosságra hivatkozva. A Postás Szakszervezet elnöke, Tóth Zsuzsanna az RTL Híradónak még hétfőn azt mondta, két perccel azelőtt közölték velük a hírt, mielőtt megjelent az erről szóló rendelet, így őket is meglepetésként érték a bezárások. „Péntek délre voltak az érdekképviseletek vezetői behívva munkáltatóval való találkozóra, tehát tulajdonképpen a dolgozókkal egyidőben kaptuk meg a tájékoztatást.”

A szakszervezeti vezető azt is elmondta, hogy a posta belső szabályai szerint 60 napra vezényelhetik át a dolgozókat más hivatalokba, ezért úgy számol, hogy az ideiglenes bezárásokat tavasszal oldhatják fel. A kispostákon dolgozó kollegák a nagy postahivatalokhoz kerülnek átirányításra. A szüneteltetés során valamennyi érintett munkavállalónak lesz munkahelye Tóth Zsuzsanna szerint.

20-ból 12 postát zárnak be Szegeden

Erről írt nekünk válaszában a cég is: az ideiglenes szüneteltetés összességében mintegy 740 munkatársat érint országosan, ez azonban nem jár létszámleépítéssel. Elmondták, Szegeden is minden érintett dolgozót átirányítanak azokra a postákra, ahová a forgalom tervezetten átterelődik. Ezeken a postákon plusz ablakot fognak nyitni, tehát bővítik a kapacitásokat, hogy a forgalom lebonyolítása se okozzon majd gondot.

Ugyanis kihangsúlyozták, hogy nincs szó posták bezárásáról, csupán ezek ideiglenes szüneteltetésére kerül sor. Ennek okaként az Európát sújtó energiaválságot jelölték meg, mely során egyre több ország és egyre több vállalat vezet be rendkívüli takarékossági intézkedéseket az energiafelhasználás csökkentése érdekében, ez alól a Posta sem jelent kivételt.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Arra is rákérdeztünk, hogy miért Szegeden történik a legtöbb szüneteltetés a nagyvárosok közül. A Magyar Posta Zrt. némileg kitérően annyit közölt, hogy az ideiglenes intézkedésben kifejezetten alacsony forgalmú és jellemzően gázfűtéses hivatalok az érintettek.

Hozzátették továbbá, hogy jelenleg és a jövőben is jelentősen túlteljesítik a jogszabályban előírt kötelezettségeiket, hiszen az előírt 1600 posta helyett több mint 2200 fog üzemelni országosan még a szüneteltetést követően is.

Szegeden jelenleg 20 működő posta áll az ügyfelek rendelkezésre, amelyből 8 marad nyitva a szünetre.

Erről azt mondták, hogy a szüneteltetést követően is több posta fog működni Szegeden, mint amennyit a jogszabály előír.

Újszegeden nem marad postahivatal

Mihálik Edvin legfrissebb Facebook-bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, bár lehetséges, hogy a fentiek alapján a megfelelő számú postahivatal marad még így is a városban, Újszegeden például egy sem lesz. A Népkert sori postával példálózott, ahol állítása szerint szerda délelőtt is sok újszegedivel találkozott, akik fel vannak háborodva emiatt. Szégyen, hogy a magyar állam alapvető szolgáltatásokat sem képes már biztosítani.

Az újszegedi önkormányzati képviselő úgy tudja, hogy felmondanak a dolgozók egy részének is, bár erre bizonyítékot nem mutatott. Megemlítette azt is, hogy bár az intézkedés állítólag ideiglenes lesz, ennek ellentmond, hogy a bezárások határozatlan időre szólnak. Szerinte ezzel sok idős embernek okoz majd nehézséget, hogy a lakóhelyétől távol eső postára kell rendszeresen eljutnia. Mihálik szerint a hazug bombás plakátok és az értelmetlen nemzeti konzultáció árából sok postahivatalt nyitva lehetett volna tartani.

Orbán: A posta veszteséges vállalat

A 444.hu számolt be a mai parlamenti ülésen történtekről, mely során Orbán Viktor miniszterelnök sem tudott válaszolni az azonnali kérdések órájában arra a kérdésre, hogy mennyi rezsit fizet. Ezután a jobbikos Dudás Róbert a postabezárásokról és a postánál történt csoportos létszámleépítésekről kérdezte a miniszterelnököt.

Dudás szerint ugyanis a bezárások a vidéki élet végét jelenthetik. Orbán válaszában azt mondta, a posta veszteséges vállalat, és „régóta küszködünk” ezzel a problémával. Úgy fogalmazott, hogy a postát csak úgy lehet „életben tartani”, ha azt átalakítják és megújítják.