A 100 méter széles véderdő helyett egy 5 méteres erdősáv maradna meg a stadionnál

Tartogat még meglepetéseket a kormány november 16-i rendelete, mellyel lehetővé tették, hogy az egyházmegye kivágja az erdőt a stadion mellett. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester közösségi oldalán mutatott rá, hogy bár a kormányrendelet kitér arra, hogy a terület egy részén véderdőt, erdősített vagy fásított területet kell biztosítani”, az említett telek

csupán egy 5 méter széles, 650 méter hosszú csíkot jelent a vasúti töltés mentén.

A mostani erdő ennél jóval vastagabb, legkeskenyebb pontján 75 méter, legszélesebben pedig több mint 150. „Nyilván komolyan gondolták, mert ez viccnek durva” – jegyezte meg posztjában az alpolgármester, majd költői kérdésként felveti, hogy mégis „ki gondolhatja azt komolyan, hogy ekkora területen bármilyen mértékben pótolható az erdő?”

A város még a november 17-i közgyűlésnek terjesztett be egy rendeletet, mellyel azt akarták megakadályozni, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolát építsen és kivágja a még megmaradt erdőt a Szent Gellért Fórum mellett. A kormány viszont egy nappal beelőzte őket, így lényegében tehetetlen az ügyben a város, bár Botka László jogi lépéseket ígért. Nagy korábban elmondta lapunknak, tudtak a beruházásról, javasoltak is hozzá más helyszínt, de az váratlanul érte őket, hogy mégis elindította a kormány a beruházást a földek ingyenes átadásával.

„Városunkat a körtöltés mentén található erdők védik a szálló portól és enyhítik a klímaváltozás káros hatásait” – indokolta korábban Mihálik Edvin, miért tiltakoznak a projekt ellen. A zöld tanácsnok volt az is, aki új véderdők telepítésével kampányolt még 2019-ben. A hároméves programról tavaly februárban döntött a szegedi önkormányzat. Mihálik úgy véli, a városon belül nincs másik olyan földterület, amellyel a 6 hektáros erdőt pótolni lehetne, és szerinte a stadion és a körtöltés mellett húzódó erdősáv az egyik utolsó egybefüggő belvárosi terület, mely véderdőként is funkcionál.