Lényegesen kevesebb fával az ígértnél, de elkezdődik idén a véderdő telepítése Szeged körül

Mihálik Edvin Zöld Város Programért felelős tanácsnok korábban egymillió fát ígért 2024-ig a Momentum programjaként még 2019-ben. Ekkor egy úgynevezett véderdő projekt keretében képzelték el Szeged köré telepíteni őket, hogy felfogják a homokot és a port. A program azonban csak az idei évben kezdődött el, lényegesen kevesebb fával.

Szeged az egyik legszennyezettebb levegőjű város Magyarországon. Bár elvileg kisebb az autósok részarnya a többi városhoz képest, ha a szél is keveset fúj, akkor a közlekedésből és a fűtésből származó szállópor nehezen tudja elhagyni a várost. Ráadásul Szegedet szinte kivétel nélkül mezőgazdasági területek veszik körbe, így ha fúj a szél, akkor könnyen bejut a városba a nagy mennyiségű por.

Mihálik Edvin 2019 nyarán, amikor önkormányzati képviselőnek indult, „Nem érünk rá!” jelmondattal hirdette meg a Széchenyi téren a Momentum 2019–2024 közötti környezetvédelmi programját, aminek legnagyobb vállalása az volt, hogy egymillió fát ültetnek Csongrád megyében. Ezzel az akkori ígéretek szerint 20 év alatt közel 120 000 tonna oxigén előállítása járna. Az oxigéntermelés mellett az átlaghőmérsékletre is jótékony hatással lenne az egymillió új fa: 15 fokkal csökkenne a lomtakaró alatti és 3 fokkal a beltéri hőfok – közölte annak idején Mihálik.

Mostanra értünk el oda, hogy a véderdőket is magába foglaló programot a februári közgyűlésre terjesztette be Mihálik Edvin Zöld Város Programért felelős tanácsnok, amelyet el is fogadtak. Azonban úgy tűnik, hogy a korábbi ígéretekből igencsak lejjebb kell adni, hiszen Mihálik Edvin közösségi oldalán megosztott bejegyzése szerint az elmúlt 5 évben közel 2000 fát ültettek városszerte, ami azért még messze elmarad az ígért egymilliótól, de a véderdő programot még nem kezdték el.

A zöld tanácsnok szerint a városszéli területek fásításával javulni fog a szegedi levegő minősége, hiszen a növényzet megköti a szén-dioxidot és a szálló port, enyhíti a hőhullámok káros hatásait. A véderdő programban egyelőre 1 hektárnyi fáról van szó az első ütemben, aztán követi a többi:

  • Idén, a program első ütemében, nagyjából egy hektárnyi területre telepítenek 2 millió forintért őshonos puszta szilfákat Kiskundorozsmán, a Vályogos és a Mester utcai ingatlanok mögötti sávban.
  • A jövő évre tervezett második ütemben a Jura-park közelében hoznak létre új véderdőt (6500 m2),
  • a harmadik ütemben pedig a Maty-éri evezőspálya mellett hat hektáron.

Mivel egy hektár az tízezer négyzetméter, még ha négyzetméterenként egy fával számolunk is, az legfeljebb 10 ezer fát jelent. A fentiek alapján felfelé kerekítve nagyon maximum 80 ezer fáról lehet szó, ez azért jócskán elmarad az 1 milliótól. Azért azt el kell ismerni, hogy a geotermikus fűtési rendszer kialakítása is jelentős változást fog előidézni, hiszen itt már eleve a kibocsátás fog csökkenni, amely miatt kevesebb szennyezést kell „eliminálni”.