Botka László jogi lépéseket ígért a kivágandó erdő ügyében a szegedi közgyűlésen

Ahogy az várható volt, a Szeged-Csanádi Egyházmegye által tervezett katolikus általános iskola és gimnázium építéséről alakult ki a leghevesebb vita a szegedi közgyűlés pénteki ülésén. A képviselő-testület ugyanis változtatási tilalmat rendelt el azon a Szent Gellért Fórum melletti hathektáros erdős területen, ahol a tervek szerint az iskola épülne.

Az előterjesztést készítő Nagy Sándor momentumos városfejlesztési alpolgármester a vita során arról beszélt az MTI szerint, hogy a tilalom elrendelésével az önkormányzat célja az volt, hogy ne egy hathektáros erdő helyén, hanem másik területen épülhessen föl a tervezett iskolaépület. Úgy érvelt, Szegeden nincs iskolakapacitás-hiány, így önmagában ez nem is indokolná az új iskola kialakítását.

Haág Zalán KDNP-s frakcióvezető felszólalásában azt említette, hogy jogellenes a közgyűlés döntése, mert egy csütörtökön megjelent kormányrendelet megtiltja a változtatási tilalom elrendelését az oktatási beruházás tervezett helyszínén. A politikus elmondta, a kormány az iskolaépítésre szánt teleknél

jóval nagyobb területet biztosítana az önkormányzatnak, amelyet állami költségen erdősítenének.

Úgy fogalmazott, jobbá válhatna Szeged az országban harmadik legrosszabb minőségű levegője, és új iskolával is gazdagodhatna a település, ha a városvezetés a rövid távú politikai haszonszerzés érdekében nem a konfrontációt keresné, hanem együttműködésre törekedne a kormánnyal és a püspökséggel.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Botka László polgármester az elhangzottakra úgy reagált, az önkormányzat egyeztetést kezdeményezett a püspökséggel és a kormányhivatallal, és az érintett területtől néhány száz méterre három alkalmasabbnak tűnő terület ajánlott a fejlesztéshez, ahol fakivágás nélkül megvalósulhatna az iskolaépítés. A polgármester hangsúlyozta, kétharmados jogszabály utalja kizárólagos önkormányzati hatáskörébe a településrendezési kérdéseket, ezért

a városvezetés kész arra, hogy a szükséges jogi lépéseket megtegye.

A javaslatot természetesen megszavazták. A heves vitát kiváltó témától eltérve egy ponton Német Ferenc fideszes képviselő rákérdezett arra, hogy Szabó Bálint jogszerűen vesz-e részt a közgyűlésen. Kopasz Vanda aljegyző közölte, Szabó Bálint a méltatlanságát kimondó közgyűlési döntést bíróságon megtámadta, így amíg ügyében jogerős ítélet nem születik, jogszerűen vesz részt a képviselő-testület munkájában.

A független képviselő megbízatásának megszűntéről azért döntött szeptemberben a testület, mert Szabó Bálintot a Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette miatt jogerősen másfél év – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta. Az ítélet szerint 2022. szeptember 21-én a képviselő a közlekedési szabályokat megszegve csatlakozott egy védett személyt szállító konvojhoz, majd erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőrök munkáját.