Fellebbezett Szabó Bálint a méltatlansági határozat ügyében

A mai napon dr. Szabó Bálint független szegedi önkormányzati képviselő hivatalosan is tájékoztatta Szeged város jegyzőjét, hogy a szeptember 22-i »méltatlansági határozat« miatt peres eljárást indított Botka Lászlóval és az általa vezetett városi közgyűléssel szembenírja közösségi oldalán a botrányairól is ismert szegedi képviselő. Méltatlanságáról még a szeptemberi közgyűlésen döntöttek zárt ülésen.

Szabót azért tartották méltatlannak szegedi önkormányzati képviselői mandátumához, mert tavaly szeptember 21-én üldözőbe vette Orbán Viktor konvoját a Nagykőrösi úton és egy rendőri intézkedést is akadályozott, amiért a Fővárosi Törvényszék másfél év börtönbüntetésre ítélte négy évre felfüggesztve. Így az önkormányzati törvény szerint „méltatlan”, hiszen „szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték”, s ezen az ítélet felfüggesztett mivolta sem változtat.

Szabó egy szeptember 19-ei videójában arról beszélt, hogy szerinte nem vált méltatlanná, és egy módosító indítvánnyal is élt a közgyűlés felé, ám ezt nem fogadták be. Mostani posztjában már arról ír, hogy a fellebbezése miatt „a szegediek által megválasztott képviselőt jogai gyakorlásában senki nem akadályozhatja a jogerős bírósági döntés meghozataláig. Az ügy a Pécsi Törvényszéken folytatódik.