A stadion melletti megmaradt erdős területre építene katolikus iskolát az egyházmegye

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, amely értelmében oktatási feladatainak ellátásának elősegítése érdekében ingyenesen ad át ingatlant az állam a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, vette észre az mfor.hu.

Maga a rendelet még 2018-ig nyúlik vissza, ekkor nyilvánították nemzetgazdasági szempontból kiemeltté a Szeged-Csanádi Egyházmegye néhány beruházását. Ezek közül az egyik a kívülről már látványosan fehér Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola új épülete, vagyis a Tóth Péter-ház beruházása. A másik projektelem pedig az SZTE Apáthy Kollégiuma, annak helyén akarnak felhúzni egy új épületet, ám ez egyelőre sehogy sem áll.

A Magyar Közlöny legújabb száma szerint viszont – a 2018-as rendelet harmadik elemként – egy katolikus általános iskola és gimnázium létesítéséhez adna földterületet az állam az egyházmegyének, mégpedig a Szent Gellért Fórum nevű sportkomplexum mellett még megmaradt erdős részt, ez látható a lenti képen. A projektre egyelőre 103 millió forintot csoportosítanának át az állami költségvetésből az Agrárminisztérium javára.

Frissítés: Az ügyben megszólalt Mihálik Edvin momentumos képviselő is, aki azt sérelmezte, hogy mintegy 6 hektár fát vágnának ki a projekt során, miközben a városban számos, iskolának megfelelő ingatlan található máshol. Már magához a stadion megépítéséhez is egy kisebb erdőt vágtak ki, a vasúti töltés menti terület pedig véderdőként is szolgált, miközben a város most épp azt igyekszik telepíteni máshova is.

    Forrás: Mepar

    A Magyar Közlönyben voltak további érdekességek is Szegeddel kapcsolatban. A lézerközpont körüli tudományos és ipari parkba tervezett Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ létrehozásához ugyanis a már egyszer 600 millióval növelt támogatási keretet megdobták még egy közel 830 millió forinttal, így összesen 5,4 milliárd forint jut a projektre.

    Ennek célja a leírás szerint egyébként egy olyan kompetenciaközpont létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a fő kutatási irányokat az ipari partner jelöli ki az alap-, az alkalmazott kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket egységbe foglalva. Az első ilyen partner a Mol és az Audi, akikkel zöld üzemanyagot fejleszt az egyetem. A projektet egyszer már leállította Lázár János minisztériuma, viszont most úgy tűnik, lesz rá pénz.