Úgy tűnik, mégis megépülhet a tavaly leállított kompetenciaközpont a Science Parkban

Mint ismert, az SZTE tudományos és innovációs parkot hoz létre mintegy 85 hektár nagyságú területen, a lézerközpont körül Science Park Szeged néven. Az egyetem a teljes terület mintegy negyedét, 20 hektárt hasznosít oktatási és kutatási célokra. Ezen a részen lenne több épület is, az első fázisban az új Campus épületegyüttes, Járműipari Kompetencia Központ, Inkubátorház, Látogató és Konferencia Központ, Műszaki-Technológiai és Innovációs Központ.

Az Inkubátorház már megépült, az öthalmi campus engedélyeztetés alatt áll, a látogatóközpont kivitelezésére már nyertes is van, az innovációs központ 2025-re épülne fel, a Járműipari Kompetencia Központ viszont szerepelt egy listán még tavaly szeptemberben, ez azokat az állami beruházásokat tartalmazta, amelyek elhalasztásáról és átütemezéséről” döntött a kormány, magyarán „törölve lett”. Ám a Szeged.hu vette észre, hogy hatszázmillió forint további forrást kapott a projekt a hétfői Magyar Közlöny szerint.

Forrás: bim.Group

Még 2020-ban írtuk, hogy 4 milliárd forintos támogatással megalakult a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a Szegedi Tudományegyetem, a Mol és az Audi Hungária Zrt. együttműködésében. Az idén április 24-én, hétfőn odaítélt 600 millióval ezt az eredetileg négymilliárd forintos pályázaton megítélt támogatást egészítették ki, vagyis úgy tűnik, hogy végül ennek során

megépülhet a korábban ejtett Járműipari Kompetencia Központ.

Az épület kivitelezésére egyébként még tavaly írták ki a nyertest, akkor úgy volt, hogy a projektet Nemesi Pál cége, a Ferroép építheti fel nettó közel 1,8 milliárd forintért, azóta nyilván növekedtek a költségek. A Szegedi Science Park területén megvalósuló központ fókuszában a kőolajjal és kőolajszármazékokkal kapcsolatos kutatások állnak. A kompetenciaközpontról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Közel 1,8 milliárdért építheti Nemesi Pál cége a Járműipari Kompetencia Központot a szegedi tudományos parkban

Mint ismert, az SZTE Science Park Szeged néven tudományos és innovációs parkot hoz létre a szegedi öthalmi városrészben rendelkezésére álló mintegy 85 hektár nagyságú területen, a lézerközpont körül. Az egyetem a teljes terület mintegy negyedét, 20 hektárt hasznosít oktatási és kutatási célokra. Ezen a részen épülne meg a Járműipari Kompetencia Központ is, amelynek kivitelezési munkálataihoz most hirdettek győztest: a Nemesi pál-féle Ferroép nyert.