Nettó 5,5 milliárd forintból épülhet meg a Science Park menő látogatóközpontja

A szegedi Science Park szegedi egyetem által birtokolt 20 hektárján – amelyet oktatási és kutatási célokra hasznosítanak – épülne fel az a Látogató- és Konferenciaközpont, ahova a szegedi informatikai kiállítás költözne, de amelyben az eredeti tervek szerint megrendeznék a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát is, bár erre már kevés az esély a csúszás miatt.

Kihirdették ugyanis a kivitelezési közbeszerzés nyertesét a napokban, mely szerint a szegedi Dél- Konstruktív Kft. nettó ajánlati ára bizonyult a legjobbnak, ők egészen pontosan 5 508 832 567, vagyis kicsivel több, mint 5,5 milliárd forintért vállalták el a látogatóközpont megépítését. Csakhogy a tendert még tavaly márciusban írták ki. Azóta a hatóság többször is hiánypótlásra szólította fel a fent említett kivitelezőt, így ki kellett tolni a határidőt, ami miatt nagyot csúszik a projekt.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát pedig mindenképpen megrendezik, méghozzá idén augusztus végén és szeptember elején, így szinte esélytelen, hogy elkészüljön addigra az épület. Még úgy is, hogy egyébként nem teljesen a nulláról kezdik: a meglévő, jelenleg használaton kívüli egykori szovjet katonai művelődési ház bővítésével létesül.

Forrás: bim.GROUP

Mint azt korábban írtuk, a terveket jegyző bim.Design a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet tartották előtérben. E szemlélet nem csupán a nagy, épületen (függőleges zöldfallal) és a környező részeken lévő zöldfelületekben merül ki, hanem abban is, hogy geotermikus fűtése lesz, valamint

fotovoltaikus, azaz napelemes homlokzattal rendelkezik majd, ami által szintén energiát spórolnak meg.

A modern homlokzati elemekkel burkolt Látogató- és Konferenciaközpont két épületrészből áll majd, melyeket egy fogadótérként is funkcionáló nagyméretű aula köt össze. Az átalakításra kerülő egykori művelődési ház épületében lévő nagyterem megtartásra kerül, a felújítás után 6,2 méteres átlagos belmagasságú, 400 fő befogadóképességű konferenciateremként funkcionál majd.

Terveznek egy új épületrészt is csatolni a meglévőhöz. Ez az új építésű rész lesz az igazán futurisztikus. A nagy, egybefüggő üvegfelületek is minőségi hatást keltenek. Bár a látványterveknél ezt szokás kicsit túlkompenzálni, reméljük, a végső verzióban is megmarad ilyennek. A harmadik fő elemként használt faburkolat is modern, de rendkívül elegáns hatást ad az épületnek.

A tervek szerint az emeleten lévő étteremhez szervesen kapcsolódik majd egy íves vonalú emeleti szabadtéri terasz és a nagyméretű, zöldfelületekkel tagolt lépcsősor, mely az étterem külső megközelítését is lehetővé teszi. Ez egyben egy menő közösségi tér is lenne, a rakparthoz hasonló lépcsőkön lehet majd kiülni és a vármúzeumnál is fellelhető, lépcsős betonpadok lesznek a füves részen. Több látványterv és bővebb leírás korábbi cikkünkben látható:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Betűleveses szovjet múltból fotovoltaikus homlokzatú modernizmus: menő látogatóközpontot terveztek a Science Parkba

A szegedi Science Park SZTE által birtokolt 20 hektárján – amelyet oktatási és kutatási célokra hasznosítanak – épülne fel a Látogató- és Konferenciaközpont is, amelyben megrendeznék a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, valamint a szegedi informatikai kiállítás is ide költözne. A nemrég megjelent, eddig titkolt látványtervek alapján gyakorlatilag a betűleveses, szovjet laktanyás korszakból átlépünk a jövőbe.