Rendelettel akadályozná a város, hogy kivágja az egyházmegye a stadion mögötti erdőt

Még október közepén derült ki, hogy ingyenesen ad át ingatlant az állam a Szeged-Csanádi Egyházmegyének oktatási feladatokra. A Szent Gellért Fórum melletti 6 hektáros erdő helyén építkeznének, amit a terület átminősítése után a szegedi önkormányzat tudomása szerint kivágnának. Ezt most egy városi rendelettel akadályoznák meg.

Mihálik Edvin zöld város fejlesztésért felelős tanácsnok azt mondta a Szegedernek, miután meglátták a kormányrendeletet az október 16-ai Közlönyben, a helyi Momentum frakciójával megfogadták, minden jogi és politikai eszközt bevetnek a 6 hektárnyi erdő megvédéséért. Ennek első lépése volt, hogy elindítottak egy petíciót, amit már több száz szegedi írt alá elmondása szerint.

A következő lépésre pénteken kerül sor a városháza közgyűlésén. Az önkormányzat ugyanis egy Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester által benyújtott helyi rendeletet is elfogadtatna, mellyel az erdős terület átminősítését megtiltanák, így meghiúsul bármiféle építési tevékenység.

Ettől azt várják, hogy nem lesz értelme kivágni a fákat.

A folyamat három évig húzható jogilag, ezt már a momentumos városfejlesztési alpolgármester mondta a Szegedernek. Nagy azt is elárulta lapunknak, már évekkel ezelőtt tudták, hogy fociakadémia, illetve egyházi iskola épülne a területen, így korábban is jelezték az egyházmegyének, hogy nem támogatják a projektet, mert nagyon jelentős fakivágással járna. Az októberben megjelent kormányrendelet viszont váratlanul érte őket, erről ők is csak a Közlönyből értesültek.

Fotó: Rostova Anna / Szegeder

Rákérdeztünk, hogy miután nemzetgazdaságilag is kiemelt jelentőségű lett a katolikus általános iskola és gimnázium építése, vagyis felgyorsítják a jogi folyamatokat és érdemben nem lehet beleszólni a projekt menetébe, mégis hogyan tudná ezt megakasztani az önkormányzat? Nagy Sándor elmondta, egyelőre a Délalföldi Erdészeti Zrt. (DALERD) tulajdona az erdő, innen kell az államhoz kerülnie, és csak „aztán kerülhet a focistákhoz”. A közgyűlésre beterjesztett helyi rendelet, mely tiltaná a terület átminősítését három évig, „lehetőséget teremt arra, hogy átgondolásra kerüljön a terv és új helyszínt lehessen kijelölni”.

Arról Mihálik Edvin zöld tanácsnok is beszélt korábban a Telexnek, hogy a városban számos, iskolának megfelelő ingatlan található máshol. Ebben az esetben nem kellene az erdőt kivágni, és egyben eddig még kihasználatlan épületek vagy területek is hasznosulhatnának. „Ez olyan természetpusztítás, ami nem indokolható.” Elmondta, Nagy Sándorral a korábbi években már sikeresen lobbiztak egy hasonló kísérlet kapcsán azért, hogy ne vágjanak ki erdős területet olyan beruházás miatt, ami egyébként máshol is megvalósítható.

„Városunkat a körtöltés mentén található erdők védik a szálló portól és enyhítik a klímaváltozás káros hatásait” – indokolta Mihálik Edvin, miért tiltakoznak a projekt ellen. A zöld tanácsnok volt az is, aki új véderdők telepítésével kampányolt még 2019-ben. A hároméves programról tavaly februárban döntött a szegedi önkormányzat. Mihálik viszont úgy véli, a városon belül nincs másik olyan földterület, amellyel a 6 hektáros erdőt pótolni lehetne, és szerinte a stadion és a körtöltés mellett húzódó erdősáv az egyik utolsó egybefüggő belvárosi terület, mely véderdőként is funkcionál.