Petíciót indított a Momentum a püspöki stadion melletti erdő megmentéséért

Még a múlt héten derült ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján, hogy ingyenesen ad át ingatlant az állam a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, oktatási feladatokra. Nem is akárhol: a Szent Gellért Fórum nevű sportkomplexum mellett még megmaradt erdős részen építkeznének, ahol van egy 6 hektár még megmaradt erdő, ugyanis a komplexum területén korábban szinte teljesen erdős rész volt.

„Városunkat a körtöltés mentén található erdők védik a szálló portól és enyhítik a klímaváltozás káros hatásait. A kormány ebből a zöld gyűrűből egy 6 hektáros részt ki akar irtani, hogy helyet csináljon az egyházmegye luxus sportkomplexumának bővítéséhez” – írja Mihálik Edvin közösségi oldalán arról, hogy a Momentum petíciót indít az ügyben, mert meg szeretnék védeni a fákat.

Egyelőre nem világos, hogy mind a 6 hektárt kivágnák-e, de a Telex cikke arról ír, hogy a jelenlegi nyilvántartásban erdő művelési ágba tartozik a terület, vagyis így ott semmi mást nem lehetne tenni, csak erdőgazdálkodást folytatni. A Közlönyben megjelent új határozat azonban felszólítja az agrárminisztert, hogy „gondoskodjon az ingatlan termelésből való kivonásáról, csereerdősítésről, továbbá a művelésből való kivonás ingatlan-nyilvántartási átvezetéséről”.

Mindez azt jelentheti, hogy a területen ezután már nem lesz erdő.

Kiderült, „erről az ingatlanátadásról, és a tervezett munkálatokról Szeged önkormányzata semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott, csak a Magyar Közlönyből értesült róla”.

Mihálik Edvin korábban azt is megjegyezte, hogy mindeközben a városban számos, iskolának megfelelő ingatlan található máshol, így nem kéne az erdőt kivágni, de egyben új épületek is hasznosulhatnának. „Ez olyan természetpusztítás, ami nem indokolható.” Viszont egyes sajtóhírek szerint a dokumentumban is említett új egyházi iskola és gimnázium nem más lenne, mint sportakadémia, így érthető, miért a stadion mellé építik.