Huszonegy milliárd forintot szán a kormány az új szegedi ipari parkra

Hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben a dokumentum, mely még a május 17-i események folytatásának is tekinthető: ekkor döntött úgy ugyanis Lázár János Építési és Közlekedési Minisztériuma, hogy a Modern Városok Program lezárásaként kijelölnek a Pick területétől és a Science Parktól keletre, Béketelep felett egy majd 200 hektáros ipari területet Szegeden, és ez már alkalmas lesz nagyobb befektetők bevonzásához is. A város még egy júniusi közgyűlésen adott zöld utat a beruházásnak.

A július utolsó napján este született kormánydöntéssel tulajdonképpen ehhez rendeltek pénzt, méghozzá még az idén durván 2 milliárd forintot a vízügy részére, ebből az összegből áthelyeznének egy a fejlesztési területeket érintő csatornaszakaszt. Az összeg másik része mintegy 19 milliárd forintot jelent, ebből a fejlesztési területek kialakítása történik majd meg: a terület tulajdoni helyzetének rendezése, a termőföld más célú hasznosítása, a telekalakítási eljárások lefolytatása, a terület előkészítése, a területen belül meglévő közművek kiváltása.

Nagy Sándor korábban úgy nyilatkozott a kormánydöntésről lapunknak, hogy nem érte őket váratlanul, hiszen ők kezdeményezték a Modern Városok Program lezárásának részeként meg hetekkel a májusi döntés előtt. A városfejlesztési alpolgármester azt is megemlítette akkor, hogy a Magyar Közlönyben megjelentek szerint egyelőre egy meglehetősen általános fejlesztési csomag van meghatározva, így nem lehet arról beszélni, hogy egy konkrét beruházás jönne ide, csupán előkészítik a terepet.

Ám az sokat sejtet, hogy a még májusban megjelentek szerint nem csak területkijelölés történt, hanem már az infrastruktúra kiépítésével is egyetértett a kormány, valamint egyből felhatalmazta Szijjártó Pétert azzal, hogy befektetőt hozzon a területre. A másik érdekesség, hogy nemzetgazdaságilag is kiemelt a beruházás, vagyis mondhatni sürgősséggel, az engedélyek beszerzésének gyorsításával fogják kialakítani Szeged újabb ipari parkját.

Fotó: Mihálffy Béla / Facebook

Közben ettől teljesen függetlenül épp zajlik a lézerközpont körüli Science Park 9,5 milliárdos kialakítása 90 hektáron, ezzel tehát

majdnem 400 hektárnyi ipari park épül Szegeden pár éven belül.

Nagy kérdésünkre azt felelte korábban, hogy az MVM nemrég átadott Fehér-tói elektromos alállomásának beruházását még a Pick indította el annak idején, így ezt olyan kapacitásra méretezték, hogy a Pick-féle 90 hektárnak, és a Science Park 90 hektárjának az igényeit szolgálja ki. Ugyanakkor egyes források azt állítják, hogy a 40 megavoltamper teljesítményű transzformátor alállomás szinte pontosan akkora, mint a debreceni akkumulátorgyárhoz telepített egység, de akár egyedül ki tudná szolgálni Szeged teljes lakosságát.

Ezen felül mi is megírtuk, hogy a Szolnok és Szeged közötti nagyfeszültségű távvezetéket százmilliárdos beruházás keretében újraépítik, ennek a fejlesztésnek a szegedi vége pedig éppen ide vezet. Mindemellett két konténerterminál is születik a városban, az egyik épp az egykori dorozsmai RoLa helyén. A fent felsorolt beruházások nem függenek össze, különálló tételek és utóbbi terminálokat magánbefektetők alakítják ki, mindenesetre jól érzékelheti, hogy a város eddigi pangó ipari teljesítménye jókora lökést kaphat a következő években, évtizedekben.

Azt ugyanis nem tudni, hogy van-e befektető a területre, és ha igen – korábban volt szó komoly érdeklődőkről –, akkor milyen jellegű és mekkora ipari létesítmény épülne az új parkba. Annyi már biztosnak látszik, hogy ha nem is az új ipari parkba, hanem valószínűleg a lézerközpont mellé, a Science Parkba jön a német hadiipari óriás, a Rheinmetall civil részlege mind gyártási tevékenységgel, mind kutatási és fejlesztési részleggel.