Népszava: Azért késik a Rheinmetall szegedi bejelentése, mert nem akadt hozzá magasrangú kormányzati politikus

A Népszava is foglalkozott a Szegedre bejelentkező Rheinmetallal. Mint írják, a német hadiipari óriás nem kizárólag összeszerelőüzemet hozna ide, hanem nagyon komoly kutatás-fejlesztési bázisuk is lenne Szegeden, amit Bányai Gábor, a Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa is megerősített lapunknak.

Hivatalos bejelentés még nem volt, de a Rheinmetall hamarosan a Szegedi Tudományegyetem tudományos ipari parkjába, a szegedi Science Parkba költözhet. Mint fogalmaznak, az egyetem vezetői kifejezetten jó hírnek tartják a Rheinmetall érkezését, mert olyan „első fecskét látnak” benne, amely ösztönzőleg hathat más cégekre. A lap úgy tudja, a bejelentés azért várat magára, mert

nem tudtak ebben az ügyben programot szervezni magasrangú kormányzati politikusnak.

A kutatás-fejlesztési tevékenység mindenesetre azt jelzi, hogy ezzel szintet léphet a hazai védelmi ipar. Bár a gyár alapvetően civil tevékenységekhez lenne, ám lehet olyan háttértevékenység, ami a hadieszközök előállítását is szolgálja, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy itt lőszereket és fegyvereket gyártanának majd. Egyébként a cég delegáltjai már 2020 decemberében jártak az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontban.

Fotó: Mihálffy Béla / Facebook

Arról is írtunk nemrég, hogy a 85 hektáros szegedi Science Park közművesítése és az útépítés most kezdődik, erre a kormány 9,5 milliárd forintot irányzott elő, melynek egy részlete jött csak meg egyelőre. Az építkezéssel a tervek szerint tizennégy hónap alatt végeznének, majd ennek lezárása után, valamikor 2024 második felében kezdődhetnek a betelepülő cégek épületeinek kivitelezése, így a Rheinmetallé is.

Az is ismert még Palkovics László idejéből, hogy egy Védelmi Innovációs Kutatóintézetet is építenének 5 milliárd forintért 2025 második negyedévére a Science Parkban, ahol főként a lézerkutatásokra és a Szegedi Tudományegyetemen már zajló molekuláris biológiai kutatásokra fókuszálnak majd. Egyes hírek szerint ennek is köze lehet a Rheinmetall érkezéséhez, ám ez majd a hivatalos bejelentés után kiderül.