Tizenhárom év után úgy tűnik, elkezdődhet a Science Park alapjainak kiépítése

Azt még március végén írtuk, hogy a kormány a Magyar Közlönyben megítélt 9,5 milliárd forintot az SZTE-nek arra, hogy az egyetem alá tartozó szegedi tudományos és innovációs ipari parkot, a Science Parkot olyan állapotba hozza, hogy oda már komolyabb befektetőket lehessen csábítani, akár azonnal.

Bár a park földterülete ott van, nincs bekötve sem a város, sem a saját vérkeringésébe. Előbbit már egy 4,5 milliárdos beruházás keretében fejlesztik tavaly óta, várhatóan idén őszre kész is lesz. A most megítélt 9,5 milliárd forintból viszont végre a parkon belül is elkezdi a közművezésen túl többek között 5,8 kilométernyi út, két körforgalom, illetve két csapadékvíztározó tó építését a Colas és a Délút konzorciuma, ezzel teljessé téve a park alapjait tizenhárom évnyi tervezés, előkészítés és várakozás után.

„Ez olyan, mint a katonaságnál a szabadság, akkor igaz, ha visszamentünk róla” – kommentálta Szabó Gábor a hírt az általa szegedi Szilícium-völgyként hivatkozott projekt csütörtöki sajtótájékoztatóján, miszerint a kormánytól zöld utat kaptak és megjött a pénz egy része. Az SZTE fenntartói alapítvány elnökének visszafogott optimizmusa nem meglepetés, hiszen nem áll jól az ország gazdaságilag mostanság és az uniós források is elapadtak, ráadásul a Science Parkot még 2010-ben álmodták meg, azóta is csak odáig jutottunk vele, hogy az alapok kiépülnek 2024 őszéig.

Már amennyiben minden jól megy, mivel Fendler Judit a szeged.hu-nak elárulta, hogy 5–6 ütemmel számol a projekt, és egyelőre az első részlet jött meg, ám összeget nem mondott. Az egyetem kancellárja hozzátette, hogy az MVM-nek a villamos energiát kell kiépítenie a parkhoz, de a tóra és a parkoló fölé álmodott napelemeket is meg fogják építeni. Fendler szerint a geotermiát is felhasználják, annak is lehet kivitelezője hamarosan. Még idén júliusban megkezdődik a park területének közművesítése és belső útépítése is.

Fotó: Mihálffy Béla / Facebook

„Bejelenthetjük, hogy 14 hónap alatt megvalósul majd a Szegedi Tudományegyetem régi álma, és egy 85 hektáros, teljes közművel ellátott területet tud majd a térségi innováció és gazdaságfejlesztés szolgálatába állítani” – mondta a kancellár, aki szerint a közművesítés azt jelenti majd, hogy amennyiben egy a park profiljának megfelelő gazdasági szereplő területet szeretne vásárolni itt, akkor a Szegedi Tudományegyetem tud majd mit nyújtani neki.

A Science Park területén működik jelenleg az egyetemi-ipari együttműködéseknek helyt adó, 2022 januárjában átadott Inkubátorház, amely egyúttal a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ székhelye (ennek tetejéről készültek a képek), valamint itt üzemel egy egyetemi kísérleti napelemfarm is. Arról nem esett ugyan szó, hogy milyen cégek települhetnek be, ám annyi biztos, hogy a Rheinmetall nem csupán gyártó részleggel lesz jelen, de nagyon komoly kutatás-fejlesztési bázisa is lenne a cégnek a tudományos parkban.