Hidrogént és e-mobilitási alkatrészeket gyártó üzemet épít Szegedre a Rheinmetall

Paul Walf, a Rheinmetall AG közép-európai koordinációs részlegének vezetője adott interjút a Mandinernek arról, hogy mit épít és mire készül a Rheinmetall német hadiipari óriás Magyarországon. Ebben az interjúban hangzott el az, hogy a cég Szegeden is tervez, ám nem a szokásos informatikai vonalon terjeszkednének, hanem egy gyárat hoznának ide.

„A Rheinmetall Budapesten és Szegeden is jelen lesz. Budapesten elkezdtük egy digitalizációs és szoftverfejlesztő központ felépítését, amely a Honvédség digitalizációját fogja támogatni. Szegeden pedig a Rheinmetall civil tevékenységének részeként hidrogént és e-mobilitási alkatrészeket gyártó üzem létesül” – mondta a lapnak Paul Walf arról, hogy a zalaegerszegi harcjárműgyár mellett mit terveznek a jövőben.

Ennek egyébként volt már előzménye korábbról is, hiszen az üzleti közösségi oldalon, a LinkedIn-en már áprilisban megjelentek álláshirdetések a Rheinmetall részéről, akik Szegedre keresnek műszaki projektvezetőket és szimulációs fejlesztési mérnököket. A másik jel, hogy megírtuk: a Pick telke mellett új ipari parkot alakíthatnak ki Szegeden, miután a kormány utolsó programpontként ezt még támogatja a megszűnő Modern Városok Programon belül.

A Rheinmetall nem ismeretlen Szegeden, még 2020 decemberében jelent meg a hír, hogy a düsseldorfi székhelyű védelmi ipari óriáscég egy küldöttsége a 2017-ben átadott ELI-ALPS kutatóközpontban járt, akiknek Szabó Gábor ügyvezető igazgató mutatta be a lézerközpont kapacitásait, főbb projektjeit, a köré épült innovációs ökoszisztémát és a lézerközpont közötti, jövőbeli együttműködés lehetőségeit.

Egy másik projekt kapcsán is rebesgetik, hogy a Rheinmetall jöhet szóba Szegeden, ugyanis a fent említett lézerközpont köré álmodott, és jelenleg infrastrukturálisan már épülő tudományos és innovációs parkba, más néven a szegedi Science Parkba építenének egy Védelmi Innovációs Kutatóintézetet, ahol főként a lézerkutatásokra és a Szegedi Tudományegyetemen már zajló molekuláris biológiai kutatásokra fókuszálnak majd.

Fotó: Roland Weihrauch / DPA