Bő 2 milliárd forintért építhetik a tó és parkoló fölé álmodott napelemeket a lézerközpontnál

Májusban megírtuk, hogy a Science Park területén nem csupán épületeket húznak fel, melyek adott esetben jövőbe mutatóak és alternatív energiát használnak, de az országban is még ritkának számító megoldásokkal operáló napelemes kiserőműveket is, melyek méreteikben emelkednek ki kategóriájukban. Ennek a korábbi tendernek most lett meg a győztese, aki bő 2 milliárd forintért kivitelezheti a projektet.

Ezen napelemes kiserőművek speciális mivoltát többek között az adja, hogy a lézerközpont tűzivíz- és csapadéktározójának vízfelületére, valamint a meglévő, felszíni parkolók fölé tervezik telepíteni őket. Mint azt korábban írtuk – mely cikkünk a Telexen is megjelent az együttműködésünk keretében –, a parkoló fölé épített verzió esetében a szegedi lesz a legnagyobb, 2,9(!) hektárnyi területet lefedő rendszer hazánkban, legalábbis a jelenleg ismertek közül.

A vízfelületekre telepített úszó, lebegő naperőművek tömegesen egyelőre világszinten sem elterjedtek. Jelenleg Magyarországon egyetlen kísérleti verzió létezik tavaly október óta, mégpedig a „gombhal” fantázianevű Győrnél. A szegedi erőmű azonban a jelenleg ismert rendszerek közül, 250 kilowatt peak teljesítményével a legnagyobb lesz az országban, amely ötszöröse a „gombhalnak”.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Tó és parkoló fölé is telepítenek napelemeket Szegeden, az ország legnagyobbjai lesznek

Tavaly hatalmas naperőművekről, idén napelemes kiserőművekről jelentek meg ajánlati felhívások, amelyek Szegeden biztosan példa nélküliek lesznek. Ezek az ELI lézeres kutatóközpont körüli Science Park területén, illetve a lézerközponthoz tartozó részeken valósulnának meg, méghozzá egy tó felületén, valamint a felszíni parkolót befedve. Ezen felül az SZTE még kísérleti napelemparkot is telepít a tudományos parkban lévő saját részükön.

A napelemes kiserőművek megtervezésére, engedélyeztetése és megépítésére májusban írták ki a pályázatot. Ennek eredménye mostanra lett meg, mégpedig egészen pontosan 2 045 763 000, azaz bő 2 milliárd forintért építheti meg a nyertes ajánlattevő, a CST (Complete Solar Technology) Kft. a Science Parkba tervezett rendszereket.

A tudományos park területén két fázisban tervezik megépíteni ezeket. A projekt első fázisa során a különböző típusú erőműegységek három különálló részen helyezkednek el:

  • A projekt első részeként a Science Park területének déli részén található kb. 1 hektár alapterületű tavon 0,2MVA (0,25MWp) teljesítményű vízre telepített, napelemes kiserőmű létesül.
  • Szintén a terület déli részén, kb. 0,45 hektáron egy 0,2MVA (0,25MWp) teljesítményű egytengelyes, forgatós szerkezetű napelemes kiserőmű létesül.
  • A lézerközpont vendégparkolójának, valamint belső parkolójának területeire megközelítőleg 2,9 hektáron egy 0,76MVA (0,95MWp) teljesítményű, úgynevezett „carport” napelemes kiserőmű létesül.

A projekt első részének tervezett összkapacitása körülbelül harmincháromszor kevesebb lenne ugyan a Szeged mellett tervezett két naperőmű kapacitásánál, de cserébe innovatív módon, a lehető legkevesebb értékes területet fogja lefedni feleslegesen. Ezeken felül a projekt második szakaszában, a lézerközpont épületeitől északra egy közel 4 hektár alapterületű, visszwattos napelemes kiserőmű is létesülne.

Ráadásul a tudományos-technológiai park Szegedi Tudományegyetem által birtokolt részén a fenti négy elemen kívül az egyetem tervez egy háztartási kiserőműnek minősülő fotovoltaikus napelemparkot telepíteni energetikai kísérleti célra. A kísérleti rész egy durván 0,23 hektár nagyságú, elkerített telephelyen lenne, ahol tereprendezés, bekerítés után kiszolgáló utak és infrastruktúra épül a napelemfarm műszaki ellátására.