Az algyői Tisza-híd négysávosítását is leállította Lázár János minisztériuma

Lázár János építési és beruházási miniszter Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdésére válaszolt a parlamentben. A kérdés arról szólt, hogy összesen hány beruházást függesztett fel, állított le az Építési és Közlekedési Minisztérium 2022 májusa és 2023. június 6-a között, ezt a Magyar Hang szúrta ki.

A válaszból az derült ki, hogy összesen 270 ilyen beruházás van Magyarországon, melyet a kormány az elmúlt egy évben a gazdasági nehézségek miatt állított le. A leállított beruházások teljes listája itt olvasható. Bár a leállított beruházások nagy része út- vagy vasútfejlesztés, a listában többek között a korábbról is már ismert szegedi projektek is benne vannak, mint

Előbbi azért is érdekes, mert bár tavaly még 284 tételt tartalmazott a lista, viszont úgy tűnt, mégis megépülhet a tavaly leállított kompetenciaközpont a Science Parkban, miután a kormány nemrég megtoldotta a költségvetését. Az épület kivitelezésére egyébként még tavaly írták ki a nyertest, mely Nemesi Pál cége, a Ferroép a nettó közel 1,8 milliárd forintos ajánlatával.

A mostani leállított projektek között szerepel viszont olyan is, ami korábban nem nagyon, így már tervezési szinten is megakad

  • az algyői Tisza-híd 2×2 sávra bővítése párhuzamos kerékpárút kialakítással,
  • a 47-es főút Algyő és Szeged közötti szakaszán a gyalogos és kerékpáros forgalom elősegítése,
  • a 47-es főút Hódmezővásárhelyt elkerülő szakaszán a lassú járművek forgalmi vizsgálata,
  • a 47-es főút Székkutast elkerülő szakaszának műszaki előkészítése.

Még a tavalyi országgyűlési választás előtt egyébként Lázár János arról beszélt, hogy akkor lesz négysávos az algyői híd, ha vidéket építő kormány lesz a „Budapestország” helyett.